-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos irkluotojai Balkanus niokojusio potvynio padarinių Belgrade nejaučia

Lietuvos irklavimo suaugusiųjų rinktinė trečiadienį jau susirinko Serbijos sostinėje Belgrade, kur savaitgalį vyks septintasis Europos irklavimo čempionatas. Dešimt Lietuvos sportininkų sudarys penkias įgulas – Belgrade startuos po vieną vyrų ir moterų vienvietę, po vieną dvivietę bei vyrų porinė keturvietė valtis.
irkluotojas Mindaugas Griškonis
irkluotojas Mindaugas Griškonis / Virgaudo Leknicko nuotr.

Sportininkai trečiadienį ir ketvirtadienį Belgrado Slava ežere galėjo treniruotis ir tuo pačiu laukė čempionato burtų, kurie bus ištraukti ketvirtadienį. Penktadienis bus skirtas irkluotojų kvalifikacijai, šeštadienį vyks pusfinaliai bei D ir C finalai, o sekmadienį – B ir pagrindiniai A finalai.


Potvynio Belgrade nematyti

Nors Serbiją ir Bosniją ir Hercegoviną pastaruoju metu plovė didžiuliai potvyniai. BBC prieš savaitę pranešė apie 35 žuvusiuosius, o potvynio mastas per 120 metų, kuomet pradėti rinkti duomenys, nėra matytas. Vis dėlto, Lietuvos atstovai teigė Belgrade per daug potvynio ženklų nepastebėję.

„Pačiame Belgrade nieko nesimato. Vieta, kur vyks čempionato varžybos, tvarkinga ir sausa, mieste kai kur palei upę sustatytos nuo vandens apsaugotos užtvaros su smėlio maišais, tačiau paties potvynio čia nėra. Belgradas yra ant kalvos, turbūt todėl potvynis jo nepasiekė.
 

„Pačiame Belgrade nieko nesimato. Vieta, kur vyks čempionato varžybos, tvarkinga ir sausa, mieste kai kur palei upę sustatytos nuo vandens apsaugotos užtvaros su smėlio maišais, tačiau paties potvynio čia nėra. Belgradas yra ant kalvos, turbūt todėl potvynis jo nepasiekė.

Skrisdami virš miesto lėktuvu matėme kitokį vaizdą – apylinkės apsemtos, gana kraupu žiūrėti. Vis dėlto, ten, kur esame mes, nieko blogo nematyti, organizatoriai apie tai taip pat nekalba, stengiasi vaizduoti, kad nieko nevyksta“, – pasakojo Lietuvos irklavimo federacijos generalinė sekretorė Inga Daukantienė.

Jai antrino ir Europos čempionės titulą kartu su Milda Valčiukaite ginsianti Donata Vištartaitė, kuriai Belgradas nėra naujiena – čia ji varžybose dalyvaus jau trečią kartą.

„Potvynio padarinių mes visai nematome, neskaitant, kad antradienį buvo šiek tiek pakilęs vanduo ir šiek tiek apsemti tilteliai, tad organizatoriai panaudojo papildomas platformas. Šiandien (trečiadienį) matomai vanduo kiek atslūgo ir jų jau nebeprireikė. Vienintelis nemalonus dalykas – reikia atlaikyti nežmonišką kiekį uodų. Jų tikrai sunku atsiginti“, – pasakojo D.Vištartaitė.

Pasirengimas – aukščiausiu lygiu

Balkanus ėmus plauti gamtos stichijai pačiam buvo iškilusi grėsmė ir pačiam irklavimo čempionatui, tačiau jau kiek anksčiau serbai užtikrino, kad varžybos tikrai įvyks.

„Serbijos irklavimo federacija ir organizacinis komitetas pažada optimaliausias įmanomas sąlygas, atitinkančias visus FISA standartus, taip pat tikimės, kad, nepaisant nematytų iššūkiu, visi dalyviai iš Belgrado išsiveš tik pačius geriausius įspūdžius“, – prieš savaitę atvirame laiške visoms Europos irklavimo federacijoms rašė organizacinio komiteto pirmininkas Nebojsa Jevremovičius.

Atrodo, kad serbai savo pažadus pildo puikiai. I. Daukantienė teigė, kad čempionatui serbai pasirengę puikiai.

Keturvietėje valtyje startuosiančio Europos čempionato debiutanto Vytauto Lapatiuko teigimu, sąlygos Belgrade geros, džiugina ir oras.
 

„Viskas yra labai aukšto lygio, mes nustebę. Savanoriai mus pasitiko dar prieš pasų kontrolę ir nepaleidžia iš akių iki šiol. Viskas yra puiku, viešbučius gavome tokius, kokius ir užsisakėme, maitinimas net viršijo mūsų lūkesčius“, – sakė I. Daukantienė.

Keturvietėje valtyje startuosiančio Europos čempionato debiutanto Vytauto Lapatiuko teigimu, sąlygos Belgrade geros, džiugina ir oras.

„Aš nestebiu, kaip organizatoriai pasirengę, nes esu susitelkęs startui, bet šiaip viskas yra gerai. Treniruočių sąlygos gana geros, oras geras – nei karšta nei šalta – tikrai patogu treniruotis ir ruoštis startui“, – sakė V.Lapatiukas.

Varžybų vieta – dirbtinis ežeras

Europos irklavimo čempionatas vyksta 5 kilometrus nuo Belgrado centro nutolusioje Ada Ciganlija saloje ir šalia sukurtame dirbtiniame 3,5 km ilgio Sava ežere. Šis ežeras sukurtas 1967 m. pastačius dvi užtvankas salos galuose.

Šalia tekanti Sava upė, nuo kurios vardą gavo ir dirbtinis ežeras, ir yra viena potvynio Balkanuose kaltininkių – jos vandenys paskandino Serbiją bei Bosniją ir Hercegoviną. Upė Sava teka per tokius miestus kaip Belgradas, Zagrebas ir Liubliana.

Kas dieną Ada Ciganlija saloje įkurti sporto ir rekreaciniai kompleksai sutraukia vidutiniškai iki 100 tūkst. lankytojų. Aplink salą driekiasi daug restoranų, dviračių takų, pasivaikščiojimų vietų ir paplūdimių. Sava ežeras ir Ada Ciganlija sala dėl savo populiarumo dažnai vadinami Belgrado jūra.

Prieš septynerius metus iš naujo pradėtame organizuoti Europos čempionate dalyvavo 397 irkluotojai, kurie sudarė 133 įgulas. Šiemet irkluotojų užregistruota net 659 ir jie sudarys 252 įgulas. Pernai Sevilijoje 153 įgulose startavo 545 sportininkai.

Europos čempionatas Belgrade – didžiausias istorijoje

Europos irklavimo čempionatas pranoko visus lūkesčių ir jau aišku, kad bus didžiausias. Prieš septynerius metus iš naujo pradėtame organizuoti Europos čempionate dalyvavo 397 irkluotojai, kurie sudarė 133 įgulas. Šiemet irkluotojų užregistruota net 659 ir jie sudarys 252 įgulas. Pernai Sevilijoje 153 įgulose startavo 545 sportininkai.

Gausiausias sportininkų delegacijas į Belgradą siunčia Vokietija, Italija ir Nyderlandai – po 52 irkluotojus. Didžiajai Britanijai atstovaus 51 sportininkas, Rusijai – 49, Prancūzijai – 41, Čekijai – 38, Lenkijai – 36 irkluotojai.

Lietuvos delegaciją sudaro dešimt sportininkų: vienvietininkai Mindaugas Griškonis ir Lina Šaltytė, moterų dvivietė su Milda Valčiukaite ir Donata Vištartaite, vyrų dvivietė su Sauliumi Ritteriu ir Rolandu Maščinsku bei vyrų keturvietė – Andrius ir Vytautas Lapatiukai, Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius . 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius