Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagrindinė Rūtos Meilutytės varžovė rusė Julija Jefimova – dopingo vartotoja

Rusijos sporto portalas championat.com pranešė, kad daugkartinė Rusijos, Europos ir pasaulio čempionė bei rekordininkė plaukikė Julija Jefimova vartojo dopingą ir ją pagavo pasaulinė antidopingo agentūra WADA).
Julija Jefimova pagerino pasaulio 50 metrų krūtine rekordą
Julija Jefimova pagerino pasaulio 50 metrų krūtine rekordą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie beveik 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Dopingo mėginys buvo teigiamas

Kaip teigia Rusijos žiniasklaida, artėjant Europos plaukimo čempionatui trumpuoju taku Danijoje, Antidopingo agentūra praėjusių metų spalį paėmė mėginį iš plaukikės ir jis buvo teigiamas.

Pagrindinė Lietuvos plaukimo žvaigždės Rūtos Meilutytės konkurentė ir varžovė dėl Europos bei pasaulio čempionato medalių J.Jefimova jau parašė pasiaiškinimą, kodėl jos organizme aptiktas dehidroepiandrosterono sulfatas (DHEA). Čempionatui rusė rengėsi JAV, nors pati yra kilusi iš Čečėnijos sostinės Grozno.

Kas yra dehidroepiandrosterono sulfatas (DHEA)?

J.Jefimova aiškino, kad vartojo maisto papildus, kuriuose galėjo būti draudžiamų preparatų.

Dehidroepiandrosterono sulfatas (DHEAS) yra antinksčių vyriškasis hormonas. Rekomenduojamas tirti, esant padidėjusiam moterų plaukuotumui (hirsutizmas), virilizacijai (vyriški požymiai moterims), pasireiškus vėlyvam brendimui, taip pat plikimui. Esant ryškiam spuoguotumui taip pat dažnai randamas didesnis vyriškojo hormono kiekis serume. 

Pati Rusijos plaukikė aiškino, kad vartojo maisto papildus, kuriuose galėjo būti draudžiamų preparatų.

Gresia 2 metų diskvalifikacija

Rusijos plaukimo sąjunga jau svarsto, kad 21 metų plaukikei bus skirta 2 metų diskvalifikacija ir ji, greičiausiai, negalės dalyvauti 2016 metų Rio de Žaneiro vasaros olimpiadoje.

2012 metų Londono žaidynių čempionė, triskart pasaulio ir triskart Europos čempionė bei kelių pasaulio rekordų savininkė neteks visų medalių, iškovotų Europos čempionate Danijoje.

Tokiu būdu R.Meilutytei atiteks auksas ir 50 metrų distancijoje, kurioje ji liko antra, pralaimėjusi J.Jefimovai. Tuomet Rusijos sportininkė lietuvę aplenkė 0,06 sek.

Iškart po Europos čempionato Danijoje duodama interviu portalui „Ves sport“, J.Jefimova prisipažino, kad jai dvikovos su R.Meilutyte daug reiškia, bet greitai lietuvei plaukimo takelyje nebus kas veikti – rusė dominuos.

„Mūsų priešprieša, aišku, suteikia plaukimo varžyboms pipiriuko skonį, kai mes su Rūta išeiname plaukti, jaučiasi įkaitusi atmosfera. Nors, manau, Rūtai jau nedaug beliko“, – sakė į dopingo skandalą įsivėlusi J.Jefimova.

Ištyrus antrąjį dopingo mėginį ir patvirtinus rusės dvejų ar, pagal naujai įsigaliosiančias WADA taisykles, net ketverių metų diskvalifikaciją, bus sprendžiama, nuo kada skirti sportininkei nuobaudą. Greičiausiai ji bus taikoma nuo 2013-ųjų spalio.

Tarptautinė plaukimo federacija paskelbs savo verdiktą – anuliuos rezultatus nuo spalio mėnesio ir privers sugrąžinti nuo to laiko laimėtus medalius bei perrašys varžybų galutinius rezultatus. Pagal šia chronologiją R.Meilutytė Europos čempionate Danijoje bus laimėjusi ne du aukso ir vieną sidabro, o visus tris aukso medalius.

Rusai dar nekelia baltos vėliavos

Kitą vertus, Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko aiškina, kad dar neverta nurašyti sportininkės: „Sporte yra labai daug niuansų ir problemų, susijusių su sveikata. Galutinį sprendimą turi pateikti oficialios antidopingo struktūros. Kol kas nekalbėkime apie diskvalifikaciją – palaukime tyrimo rezultatų.“

Geriausia 2012-ųjų Lietuvos sportininkė, olimpinė čempionė ir pasaulio rekordininkė R.Meilutytė gruodžio viduryje pasibaigusiame Europos plaukimo čempionate trumpajame baseine triumfavo 100 m plaukimo krūtine finale – nuotolį ji įveikė per 1 min. 02,92 sek. ir finiše paskutiniu grybšniu – 0,04 sek. aplenkė J.Jefimovą (1 min. 02,96 sek.) bei pasiekė naują Europos čempionatų rekordą.

Pirmą aukso medalį Herninge vykusiose varžybose lietuvė iškovojo 100 m kompleksinio plaukimo rungties finale šeštadienį. R.Meilutytė distanciją įveikė per 57,68 sek. ir pasiekė naują pirmenybių rekordą.

Tai buvo pirmas tokiuose čempionatuose iškovotas Lietuvos plaukikų aukso medalis.

Prieš tai R.Meilutytė 50 m krūtine rungties finale distanciją nuplaukė per 29,10 sek. ir iškovojo sidabro medalį, nusileidusi tuomet čempione tapusiai rusei J.Jefimovai (29,04 sek.).

Praėjusiais metais Stambule vykusiame Europos čempionate trumpajame baseine R.Meilutytė taip pat pelnė tuos pačius apdovanojimus – du aukso ir vieną sidabro. Tik tuomet auksą lietuvė pelnė 50 m krūtine, o sidabrą – kompleksiniame plaukime.

VIDEO: J.Jefimovos pergalė prieš Rūta Meilutytę
VIDEO: J.Jefimovos pasaulio rekordas
VIDEO: Julijos Jefimovos interviu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius