Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš nelemtų varžybų Stokholme grįžusi Rūta Meilutytė ir jos treneris: „Viskas eina pagal planą“

Olimpinė čempionė Rūta Meilutytė plaukioja po neramius vandenis. 20-metės plaukikės grybšniai Stokholmo baseine per varžybas buvo labai sunkūs, bet iš Švedijos ketvirtadienio vakarą grįžusi plaukikė dramų nekelia. „Dabar supratau, kaip kūnas reaguoja į aukštikalnes“, – teigė R.Meilutytė.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai ne pats lengviausias etapas pasaulio rekordininkės karjeroje.

Prieš keturis mėnesius su naujuoju treneriu Pauliumi Andrijausku Kaune pradėjusi dirbti R.Meilutytė tikisi naudingų permainų, bet ne iš karto.

Nuo kovo vidurio keturias savaites treniruočių pratybose aukštikalnėse Kolorado Springse praleidusi ir iš JAV tiesiai į Švediją nukeliavusi R.Meilutytė išgyveno slogias akimirkas komercinėse varžybose „Swim Open Stockholm 2017“.

Nors jose varžėsi tik dalis elitinių plaukikų, Rūtai nepavyko patekti nė į vieną finalą penkiose rungtyse. Gerokai prastesni rezultatai buvo ne tik neįprastose lietuvei distancijose laisvuoju stiliumi ir peteliške, bet ir 50 m krūtine – atrankoje ji plaukė net trimis sekundėmis lėčiau nei 2013 metais, kai pasiekė pasaulio rekordą (29,48 sek.).

Kol kas sezonas klostosi labai gerai – mes toliau tęsiame pasirengimą pasaulio čempionatui

Po penkių nesėkmingų startų R.Meilutytė nebesiryžo startuoti paskutinį keturių dienų varžybų rytą ir savo svarbiausioje 100 m krūtine rungtyje, kurios pasaulio rekordas taip pat priklauso šviesiaplaukei iš Lietuvos.

„Atsižvelgę į situaciją nusprendėme mano pagrindinę rungtį praleisti – tiesiog taip išėjo“, – sakė plaukikė.

Rūtos Meilutytės startai Stokholme:

Rungtis Rezultatas Vieta
200 m laisvuoju stiliumi 2 min. 7,03 sek. 22
50 m peteliške 29,4 45
50 m krūtine 32,45 sek. 11
50 m laisvuoju stiliumi 26,51 sek., 23
100 laisvuoju stiliumi 58,46 sek. 26

R.Meilutytė tvirtino, kad rezultatai Švedijoje negadina viso sezono, juo labiau kad tai tik pusiaukelė.

„Mūsų metodika ir išvados yra mums aiškios. Ir aš, ir treneris esame patenkinti. Kol kas sezonas klostosi labai gerai – mes toliau tęsiame pasirengimą pasaulio čempionatui, – liepą Budapešte vyksiančias pirmenybes akcentavo R.Meilutytė. – Amerikoje nieko nekeitėme – tiesiog ruošėmės pasaulio čempionatui – mūsų pagrindiniam startui šiais metais. O varžyboms Stokholme – nesiruošėme.“

Apie sudėtingą mėnesį, prasidėjusį 1,6 km aukščio virš jūros lygio Kolorado Springse, ir pasibaigusį niūriais rezultatais Stokholme, kalbėjomės su R.Meilutytės treneriu P.Andrijausku.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas

– Kokias pamokas jūs, kaip treneris, patyrėte per pastarąjį mėnesį?

– Anksčiau šiais metais jau buvome startavę praėjus dviem savaitėms po nusileidimo iš aukštikalnių. Dabar norėjome pažiūrėti, kaip būna, jei startas laukia iškart nusileidus iš aukštikalnių. Efektas tikrai kitoks – Rūtos rezultatai buvo prastesni.

Įvairiose metodikos knygose rašoma, kad pats geriausias efektas po aukštikalnių būna praėjus keturioms savaitėms. Bandėme viską ištirti savo kailiu. Ir patyrėme.

– Tai reiškia, jog abejojote tuo, kas rašoma knygose?

– Matote, Danas Rapšys (Stokholme tris aukso medalius iškovojęs plaukikas) startavo tiesiai iš aukštikalnių ir jam viskas buvo neblogai. Ne kiekvienam galima taikyti tą patį, visų kūnai yra skirtingi. Kiekvienas į fizinį krūvį ir darbą aukštikalnėse reaguoja skirtingai, todėl šįkart nusprendėme taip padaryti.

– Kaip Rūtos organizmas reagavo į tokią situaciją, kurią buvęs plaukikas Vytautas Janušaitis apibūdino taip: „Po kelionės ir aukštikalnių kūnas neklauso. Gali nejausti savęs, nejausti, plauki greitai ar lėtai.“

– Kūnas reagavo gerai. Rūta nebuvo pavargusi. Apšilimo metu Rūta jautėsi gerai, tiesiog dirbant didžiausiu intensyvumu kūno reakcija išryškėja. Jei to nebūtume išbandę, per treniruotes to nebūtume pastebėję – net ir per apšilimą šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį Rūta jautėsi panašiai gerai. Bet maksimaliu tempu plaukiant pasimatydavo kitas rezultatas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Meilutytė ir Paulius Andrijauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Meilutytė ir Paulius Andrijauskas

– Kodėl Rūta pastaruoju metu išbando tiek daug naujų stilių ir rungčių?

– Dėl įgūdžių. Kaip futbolo vartininkas ne tik gaudo kamuolį, bet jį ir spiria, lygiai taip pat plaukime negalima plaukti vienu būdu. Sakykime, peteliške judesiai yra panašūs į plaukimo krūtine išnėrimą.

Kaip futbolo vartininkas ne tik gaudo kamuolį, bet jį ir spiria, lygiai taip pat plaukime negalima plaukti vienu būdu.

– Koks bus tolesnis pasirengimas pasaulio čempionatui?

– Baigėme pirmąjį dvylikos savaičių ciklą. Liko dar penkiolika savaičių.

Dabar pereisime į kitą darbo režimą. Jei pastarąsias 12 savaičių ugdėme ištvermę, tai dabar eisime prie greičio ištvermės, o paskui – tik prie greičio.

Todėl esu visiškai ramus. Sureagavau normaliai. Manau, kad jei būtume turėję daugiau poilsio ir galimybių prisitaikyti prie Europos laiko, tarkime, savaitę namuose, rezultatai būtų buvę tokie, kaip ir visą šį sezoną – Antverpene ir Kaune.

Visa tai ir planavau, tiesiog po ilgos kelionės, kai atskridome į Stokholmą likus 14 valandų iki varžybų – taip viskas išėjo.

– Jūs siunčiate žinutę Rūtos gerbėjams, kad reikėtų kantrybės?

– Jei pastebėjote, vieni plaukikai Švedijoje buvo geros sportinės formos, o štai Katinka Hosszu irgi ne viską laimėjo Stokholme, nors pasaulio čempionate ji bus stipri ir ten laimės daug aukso. Negalima pasirengti visoms sezono varžyboms. Mes rengiamės vienoms pirmenybėms, o visa kita yra tarpiniai pasitikrinimai, kad įsitikintume, kaip kūnas reaguoja į krūvius, ar einame teisinga linkme.

– Beveik mėnesį praleidote Kolorado Springse. Neplanuojate ten grįžti?

– Ten geros sąlygos ir geri įspūdžiai. Galiu lyginti ir su kitomis aukštikalnėmis Siera Nevadoje – ir Ispanijoje, ir Amerikoje yra labai panašios sąlygos, bazės beveik nesiskiria. Tačiau yra ilgos kelionės. Rūta jautėsi sunkiai po kelionės, kuri nuo namų iki atvykimo į viešbutį trunka apie 24 valandas.

„Instagram“ nuotr./Rūta Meilutytė Kolorado Springse
„Instagram“ nuotr./Rūta Meilutytė Kolorado Springse

Atvykus į Kolorado Springsą prireikė kelių dienų adaptuotis dėl laiko skirtumo, o grįžus iš Amerikos vėl reikėjo tiek pat laiko aklimatizuotis. Mes galėjome grįžti į Europą anksčiau, bet nutarėme, jog naudingiau būtų tą laiką skirti darbui kalnuose, o varžybose dalyvauti negavus poilsio.

– Esate suplanavę daug varžybų. Ar nekeisite planų?

– Į Ameriką šį sezoną daugiau neskrisime. Kita kelionė – ateinantį ketvirtadienį į Turkiją. Toliau ruošimės varžyboms, o iš Turkijos skrisime į Prancūzijos čempionatą. Kelionių bus, bet norime treniruotis ten, kur geriausios sąlygos. Kaune jos nėra pačios geriausios, todėl keliaujame.

Mes galėjome grįžti į Europą anksčiau, bet nutarėme, jog naudingiau būtų tą laiką skirti darbui kalnuose

Po pasaulio čempionato dar bus pasaulio taurės varžybos. Jos vyks paskutinį kartą, nes FINA (Tarptautinė plaukimo federacija) ketina jas nutraukti, o Rūtos svajonė yra dalyvauti visuose pasaulio taurės etapuose. Tai – didelis iššūkis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rūta Meilutytė
Alfredo Pliadžio nuotr./Rūta Meilutytė

Pasaulio taurės varžybose trys etapai vyksta vienas po kito, tada pertrauka, o po jos – vėl trys etapai iš eilės. Tai – tarsi plaukimo Dakaras, bet Rūta mėgsta iššūkius. Sulig pasaulio čempionatu svarbiausi startai bus praėję, tad vėliau startuosime visose etapuose.

– Rūta šį sezoną išbando daug naujovių – ar tai dėl to, kad nesureikšminate pasaulio čempionato?

– Ką reiškia – daug naujovių?

– Jūs keičiate pasirengimo vietas, išbandote naujų plaukimo būdų per varžybas.

– Taip, mes daugiau keliaujame. Naujovių reikėjo, nes paskutiniai rezultatai nebuvo labai geri, ar taip nemanote? Nežinau, kur jūs matote naujoves. Žinoma, geriau, kai sportininkas turi namų bazę, tačiau daug atletų, ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių, keičia aplinką, kad nenusibostų. Nes kasdien tame pačiame baseine praleisti po šešias valandas, kaskart žiūrėti į tą patį baseino dugną ir dirbti toje pačioje salėje yra monotoniška.

Aš Rūtą treniruoju 4 mėnesius. Gauti visą informaciją apie ją man turbūt prireiks metų, o gal ir daugiau.

– Vis dėlto – pasaulio čempionatas jums bus labai svarbus, ar irgi skirtas išbandymams?

– Aš Rūtą treniruoju keturis mėnesius. Kad surinkčiau visą informaciją apie ją man turbūt prireiks metų, o gal ir daugiau. Nes būna, jog treneriai sportininkus treniruoja 5–10 metų ir tai ne visada pajaučia, kaip atletų kūnai prisitaiko prie krūvių ir aukštikalnių.

Aš taip stengiuosi ją pažinti ir kol kas nematau, ką turėčiau keisti savo plane.

Dabar supratome, kad Rūtai po kalnų reikėtų ilgesnio poilsio. Aš taip stengiuosi ją pažinti ir kol kas nematau, ką turėčiau keisti savo plane.

Viskas klostosi pagal planą ir visiškai mane tenkina.

– Ko tikitės per artimiausias varžybas?

– Jos bus Prancūzijoje, kur irgi daug medalių tikėtis neverta. Po to dar bus Lietuvos pirmenybės. Tad iki pasaulio čempionato dar laukia dvejos varžybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius