Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užtiško dopingo dėmė – Lietuvos atleto organizme rasta itin nuodingos medžiagos

2017 metai mūsų šalies sportui prasidėjo prasta žinia. Vienas iš Lietuvos baidarių ir kanojų atletų – Donatas Žaldokas diskvalifikuotas ketveriems metams, kai dopingo kontrolieriai jo organizme rado pavojingo sveikatai preparato pėdsakų.
Donatas Žaldokas
Donatas Žaldokas / Facebook nuotr.

Bandymais sukčiauti perspektyvus atletas galėjo sužaloti patį save. Dabar – jis sugriovė savo karjerą.

20-metis baidarininkas iš Panevėžio D.Žaldokas buvo Lietuvos jaunimo rinktinės narys, bet jo organizme pernai rasta dopingo.

Tai 15min patvirtino Lietuvos antidopingo agentūros laikinoji vadovė Kristina Jagminienė ir Lietuvos baidarių ir kanojų federacijos generalinis sekretorius Romas Petrukanecas.

Nors būtent Lietuvos antidopingo agentūra patikrino atletą pernai vasarą per varžybas Šiauliuose, K.Jagminienė tvirtino, jog negali komentuoti šio atvejo, ir įvardyti uždraustos medžiagos, kol federacija nepranešė apie savo atleto diskvalifikacijos sprendimą raštu.

Įdomu tai, kad mėginį tyrusi antidopingo laboratorija buvo labai sujudusi. Ji pasakė, kad medžiaga yra labai nuodinga.

Tai bus padaryta netrukus. R.Petrukanecas 15min patvirtino, jog sprendimai jau yra priimti ir atvirai papasakojo apie tamsią bylą – pirmąją dopingo istoriją Lietuvos baidarių ir kanojų sporte.

– Kokią draudžiamą medžiagą vartojo D.Žaldokas?15min paklausė R.Petrukaneco.

– Tiksliai negaliu pasakyti, nes pavadinimas susideda iš trijų dalių. Tačiau įdomu tai, kad mėginį tyrusi antidopingo laboratorija buvo labai sujudusi. Ji pasakė, kad medžiaga yra labai nuodinga.

Vartodamas ją atletas gali labai pakenkti ir savo sveikatai.

Todėl ir tarptautinė antidopingo laboratorija domėjosi šiuo atveju ir prašė kuo greičiau išaiškinti šį atvejį bei sužinoti – iš kur ir kaip sportininkas gavo šio dalyko.

– Kokia buvo sportininko versija?

– Labai paprasta. Nuėjo į turgų, ten jam pasiūlė gerus maisto papildus, kurie esą padeda rezultatams. Jis pabandė, kurį laiką pavartojo, o paskui išmetė ir pamiršo. Netrukus jį patikrino ir surado dopingo.

Mes prašėme surasti galus – pas ką ir kur pirko, nes ir Lietuvos antidopingo agentūra prašė surinkti kuo daugiau duomenų apie pardavėją.

Tačiau jis tų duomenų nepateikė. Todėl gavo ketverius metus bausmės.

– Galima numanyti, kad jūsų neįtikino vaikino versija?

– Neįtikino. Detalės buvo ne visai aiškios. Turgus, kuriame jis neva pirko tuos papildus, rudenį nebeveikė, buvo uždarytas ir kažkur persikėlė.

Mūsų komisiją sudarė penki asmenys, iš kurių du yra teisininkai. Jų irgi neįtikino paaiškinimai, kad Panevėžyje nebeįmanoma rasti pardavėjo, kuris tiekia labai riboto asortimento prekes.

Tokių pardavėjų įprastai būna mažai, juos rasti nesunku. Todėl mūsų neįtikino sportininko paaiškinimas, todėl jam skirta didžiausia bausmė.

– Kaip jis reagavo?

– Pirminiame posėdyje jis reagavo skaudžiai ir labai išgyveno. Mes jam suteikėme du mėnesius apsiginti, bet jam tai nepavyko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Petrukanecas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Petrukanecas

Nusiminęs ir sportininkas, ir jo treneris Pavelas Bespalovas.

– Ar pasitikite šiuo treneriu?

– Treneris teigė, kad prie šio reikalo nėra prikišęs rankų. Jis tiki sportininko istorija.

Sakykime, kad treneriu patikėjome, bet federacijos vykdomasis komitetas dar kartą išsikvies trenerį ir dar spręsime, ar jam skirti įspėjimą dėl per mažo švietimo antidopingo tema.

Šioje situacijoje jaunas žmogus įsigijo kažką, iš kur tikrai negalima pirkti. Jis turėjo žinoti, kad taip elgtis nevalia, pirminė informacija turėjo sklisti iš trenerio.

– Kokio lygio šis sportininkas?

– Kalbant apie lygį, reikėtų išskirti tris sportininkų kategorijas. Pirmiausia yra olimpinė rinktinė, po to eina jos rezervas ir pamaina. Donatas priklausė trečiai rinktinei, buvo Lietuvos jaunimo rinktinės narys, dalyvavo pasaulio čempionatuose, bet ten aukštų vietų neužimdavo, kovodavo dėl 18–20 vietų.

– Ar buvo tiriamas ir B mėginys?

– Ne, jis pats nenorėjo tikrinti.

Įprastai, jei abejojama laboratorijos rezultatais, sportininkas arba jo atstovas prašo patikrinti mėginį. Šiuo atveju tai nebuvo padaryta – jis tarsi susitaikė su tuo, kas jam buvo pranešta.

– Ar D.Žaldokas dar ketina tęsti karjerą?

– Su pačiu sportininku nekalbėjau, teko kalbėtis tik su treneriu. Jis pasakė, kad atletas nebesportuoja. Manau, kad sportininkas ir negali treniruotis nacionalinėse sporto bazėse, tik nežinau, ar yra apribojimų dėl diskvalifikuoto atleto sportinės veiklos savivaldos ribose.

Manau, kad jis tikėjo, jog bus išgelbėtas. Mūsų sprendimą sužinojo tik dabar, todėl tikriausiai šiomis savaitėmis spręs, ką rengiasi toliau daryti.

– Ar tai pirmas dopingo atvejis Lietuvos baidarių ir kanojų irklavime?

– Taip, to dar nėra buvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius