Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čiuožėjas Deividas Stagniūnas: „Šalies prezidentė sužlugdė mano svajonę, bet neatėmė noro atstovauti Lietuvai“

Po Europos dailiojo čiuožimo čempionato Šveicarijoje geriausias Lietuvos šokių ant ledo čiuožėjas Deividas Stagniūnas grįžo į Lietuvą. Ir grįžo po dvejų metų pertraukos. Retas svečias mūsų šalyje prieš dešimtmetį pasinaudojo puikia proga siekti karjeros Amerikoje. Tiesa, tuomet, kai žlugo viltys dalyvauti Vankuverio olimpinėse žaidynėse, jis buvo įsitikinęs, kad daugiau nebečiuoš.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas / „Scanpix“ nuotr.

Į Jungtines Amerikos Valstijas čiuožėjas Deividas Stagniūnas išvyko lygiai prieš dešimt metų. Kauno ledo arenos duris kasdien varstęs 25-erių vaikinas žinojo, kad čiuoždamas vienas aukštumų nepasieks. Jis nė sykio netapo Lietuvos čempionu ir kasmet tenkindavosi antra arba trečia vieta.

„Jei ne Lilija Vanagienė, mano gyvenimas dabar būtų visai kitoks. Ji suderino visas mano treniruočių sąlygas Amerikoje. Kai sulaukiau tokio šanso, pamaniau: kodėl nepabandyti? Nereikės daryti šuolių ir griūti (šypsosi). Tiesa, maniau, sportuoti taps daug lengviau, bet aš klydau. Šokiai ant ledo – velniškai sunki sporto šaka“, – 15min.lt pasakojo D.Stagniūnas.

Amerikoje trūko tik šeimos

Palikęs gimtinę, sportininkas apsigyveno Čikagoje. Vėliau kraustėsi į Vašingtoną, o dabar gyvena ir treniruojasi Detroite. D.Stagniūnas neslepia, kad į svetimą šalį vyko nieko nebijodamas ir itin greitai prisitaikė prie čionykščio gyvenimo būdo. „Mane sužavėjo Čikaga ir ypač treniruočių salygos. Išvykus iš Lietuvos atrodė, kad nieko geriau būti negali. Kauno ledo arenoje būdavo taip šalta, kad dažnai nė nesinorėdavo eiti į treniruotes. Ten viskas buvo kitaip. Ledas puikus, čiuožyklų begalės, trenerių pasirinkimas didžiulis. Vienintelis dalykas, kurio ilgus metus man trūko, – šeimos ir ypač mamos“, – atviravo sportininkas.

Deividas Stagniūnas neslepia, kad į svetimą šalį vyko nieko nebijodamas ir itin greitai prisitaikė prie čionykščio gyvenimo būdo.Anapus Atlanto D.Stagniūnas jau nesijaučia vienišas. Ne tik turi būrį draugų, mylimąją (beje, taip pat čiuožėją), bet ir artimiausius žmones šalia. Prieš penkerius metus į Jungtines Valstijas persikraustė ir Deivido brolis, mama bei tėtis: „Aš padėjau šeimai atvažiuoti į Ameriką. Jie apsigyveno Čikagoje ir mes labai dažnai susitinkame. Kone kiekvieną savaitgalį vykstu į Čikagą ir esu labai laimingas, kad taip susiklostė mūsų šeimos gyvenimas.“

Nieko keista, kad dabar čiuožėjas į gimtinę grįžta itin retai. Pastarąjį kartą Lietuvoje jis buvo prieš dvejus metus. Vaikinas rankų pirštais galėtų suskaičiuoti kartus, kai grįždavo į mūsų šalį. „Iš pradžių dar dažniau parvažiuodavau, nes norėjau baigti mokslus. Kaune baigiau dešimt klasių, o Amerikoje – ir likusias dvi. Tik dabar ketinu studijuoti universitete, nes penkerius metus visą savo dėmesį skyriau sportui“, – kalbėjo šokių ant ledo atstovas.

Pasitraukė iš sporto ir grįžo

Per karjerą užjūryje jis pakeitė ne tik tris miestus, trenerius, bet ir kelias partneres. Nuo praėjusios vasaros D.Stagniūnas čiuožia su amerikiete Isabella Tobias. O šio – dabar jau tvirtai galima sakyti – sėkmingo sprendimo galėjo nė nebūti. „Penkerius metus Amerikoje gyvenau ir sportavau tik dėl olimpinių žaidynių. Kai šios viltys žlugo, maniau, nesugebėsiu tęsti karjeros“, – prisipažino čiuožėjas.

Ir jis kurį laiko nesugebėjo. Kai šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino, kad tuometei Deivido partnerei Katherine Copely Lietuvos pilietybė suteikta nebus, pora iširo. Tiek Deividas, tiek Katherine iš didžiojo sporto pasitraukė. Tik lietuvis į jį grįžo. „Šalies prezidentė sužlugdė mano svajonę, bet neatėmė noro atstovauti Lietuvai. Tiesa, tuomet buvo labai skaudu. Pakabinau pažiūžas ant vinies ir kurį laiką gyvenau pas tėvus Čikagoje“, – pasakojo šokių ant ledo viltimi vadinamas D.Stagniūnas.

Gyveno vos mėnesį. Labai greitai čiuožėjas suprato, kad be sporto gyventi paprasčiausiai negali. „Mano svajonės buvo sužlugdytos, bet nepalūžau. Labai greitai pasiilgau čiuožimo ir vėl nusprendžiau tęsti sportinę karjerą. Man labai pasisekė. Sutikau Isabellą ir supratau, kad vėl noriu siekti aukštų rezultatų. Ši mergina man patiko iš pirmo žvilgsnio. Nors dar gerai jos nepažįstu, Isabella – darbšti, grakšti, labai talentinga čiuožėja“, – sakė D.Stagniūnas.

Po puikaus debiuto Europos čempionate laukia planetos pirmenybės

Naujosios poros rezultatai – iškalbingi. Kartu čiuoždami vos penkis mėnesius, jie sugebėjo Europos čempionate užimti aukštą 12-ą vietą. 19-metei I.Tobias tai buvo pirmos, D.Stagniūnui – ketvirtos pirmenybės. „Amžiaus skirtumas šokant ant ledo jokios reikšmės neturi. Svarbiausia, kad mes puikiai tinkame vienas kitam. Europos čempionate tikrai nesitikėjome tokio rezultato, bet jis mums suteikė dar daugiau motyvacijos ir noro dirbti kartu“, – įsitikinęs sportininkas.

Kitas, taip pat labai svarbus startas pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate Tokijuje dueto laukia kovo 21–27 dienomis. „Dabar gyvenu ne ateitimi, o šia diena. Nebenoriu turėti bergždžių vilčių. Jei tik bus galimybė dalyvauti žiemos olimpinėse žaidynėse, be jokios abejonės, ja pasinaudosiu“, – baigdamas pokalbį prisipažino D.Stagniūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius