Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Druskininkų sniego arena: įkurtuvės nukeltos vasarai, tačiau pirmojo sniego laukiama jau balandį

Žiemos sporto aistruoliai nekantriai laukė pirmosios Baltijos šalyse uždaros slidinėjimo trasos Druskininkuose atidarymo. Buvo pažadėta, kad arena duris atvers jau balandžio mėnesį. Balandis jau tuoj įpusės, o kvietimo slidinėti Druskininkuose vis dar nėra: „Snoras Snow Arena“ įkurtuvės nukeltos mažiausiai iki birželio mėnesio.
Montuojamas pagrindinio įėjimo stiklinis fasadas
Montuojamas pagrindinio įėjimo stiklinis fasadas / snowarena.lt nuotr.

„Ažiotažą tikrai jaučiame, besidominčių yra labai daug, beje, ne tik iš Lietuvos. Aktyviai domisi norvegai, suomiai, latviai, estai, rusai, taip pat vokiečiai. Visi laukia atidarymo, tačiau niekas neįsivaizduoja, kokio sudėtingumo tai yra pastatas“, – „Snoras Snow Arena“ pardavimų vadovė Reda Sinkevičienė tikino, jog arenos statybos užsitęsė dėl objektyvių priežasčių.

„Jį statant buvo pasitelkta mokslininkų pagalba, kurios prireikė, pavyzdžiui, dėl didelių drėgmės ir temperatūros svyravimų, taip pat sprendžiant saugumo klausimus. Buvo daug analizuojama, kokios medžiagos tinka, kokios ne. Tai sudėtingas projektas, kokio Lietuvoje dar nėra buvę.“

Statybų tempą gerokai sulėtino ir šalta bei gausi sniego pastaroji žiema. Daugybė sniego trukdė vykdyti stogo darbus, nes sniegą pirmiausia reikėjo nukasti, o darbus apsunkindavo iki minus 25 laipsnių spaudęs šaltis.

Įkurtuvės birželį?

Iškilusi virš miško slidinėjimo trasa jau matyti nuo Druskininkų centro, tačiau kada tiksliai į ją įžengs pirmieji lankytojai – vis dar neaišku. Preliminarus komplekso atidarymo laikas – birželio mėnuo, tačiau tiksli data priklausys nuo to, kada trasose bus pradėtas gaminti sniegas.

„Atidarymo datos negalime numatyti, kol nepradėjome gaminti sniego. Kai trasose pradės snigti, bus žinoma ir įkurtuvių data. Tam, kad trasose būtų pakankamai sniego, užtruksime apie pusantro mėnesio. Daugiau nei 24 tūkst. kv. metrų ploto reikės padengti mažiausiai 50 cm storio sniegu. Manau, sniegą pradėsime gaminti šį mėnesį“, – pasakojo R.Sinkevičienė.

Šiuo metu yra atlikta apie 80 proc. komplekso statybos darbų. Jau sujungtos pagrindinė ir lauko trasa, baigiamos panoraminio restorano, kuris bus įrengtas trasos viršuje – 47 metrų aukštyje, stiklinės konstrukcijos. Gurkšnojant arbatą šiame restorane atsivers vaizdas į Druskininkų miestą ir jo apylinkes, matysis net Gardino bokštai.

Pats darbymetis

Šiuo metu arenos statybvietėje vyksta itin svarbūs pastato izoliavimo darbai, kad šaltis neišeitų į išorę ir kad šiluma nepatektų į vidų. Išbandoma šaldymo įranga. Montuojamas pagrindinio įėjimo stiklo fasadas, tvarkomos administracinės patalpos. Vykdomi vidaus apdailos darbai – vos įžengęs pro pagrindinį įėjimą lankytojas pateks į miniatiūrinę Alpių miestelio gatvelę. Montuojami keltuvai. Prie pastarųjų pluša specialistai iš Šveicarijos ir Italijos, mat Lietuvoje niekas iki šiol panašių darbų nėra daręs.

„Manau, bus įvykdyta daugiau nei buvo suplanuota, nes atsiranda naujų idėjų ir sprendimų, ypač dėl Druskininkų infrastruktūros. Jau patvirtintas keltuvo tarp vandens parko ir slidinėjimo trasų projektas, taigi svečiai slidinėjimo trasas galės pasiekti tiesiai iš miesto. Šį projektą vykdo savivaldybė“, – sakė R.Sinkevičienė. Tiesa, šių keltuvų, kaip ir tilto per Nemuną, iki komplekso atidarymo nebus spėta įrengti.

Ateityje planuojamos ir viešbučio statybos,  tačiau kol kas atvykėliams nakvynės teks ieškoti mieste. Tiesa, Druskininkams, kurie vienu metu apgyvendinti gali iki 7500 svečių, pagal vietų viešbučiuose skaičių Lietuvoje gali prilygti tik Vilnius.

Kainos – lietuviškos

Paslaugų kainos kol kas neskelbiamos. Kadangi atidarymas nukeltas, kainos taip pat perskaičiuojamos, atsižvelgiant, kad atidarymas planuojamas ne pavasario, o jau vasaros sezonu. Jos turėtų būti paskelbtos šį mėnesį.

„Kainos bus lietuviškos, tai yra mažesnės nei kitose slidinėjimo trasose Europoje. Kadangi Druskininkai yra savaitgalinis kurortas, darbo dienomis kainos bus mažesnės, savaitgaliais ir švenčių dienomis – didesnės“, – sakė R.Sinkevičienė.

„Snoras Snow Arena“ veiks ištisus metus. Sezoniškumas bus tik lauko trasoje, kuri veiks, kai temperatūra bus 5 laipsniai šilumos arba žemesnė. Sniego sluoksnis vidaus trasose bus atnaujinamas kasdien – specialia technika ruošiamas, lyginamas, stumiamas į viršų. Papildomas sniegas bus gaminamas kiekvieną naktį. Taigi lankytojus kas rytą žada pasitikti visiškai atnaujintos, paruoštos trasos su šviežiu sniegu.

Žadama, jog temperatūra trasose bus komfortabili – vos 2–3 laipsniai šalčio. Pasak R.Sinkevičienės daugumoje kitų trasų vidaus temperatūra svyruoja apie 6–8 laipsnių šalčio ir, ko gero, tik Dubajuje pakyla iki minus 2–3.

Augins slidininkų kartą

„Niekas nepakeis kalnų, galime tai pripažinti. Išvyka į kalnus yra visai kiti pojūčiai, ir mes nesieksime to pakeisti. Mūsų siekis – užtikrinti slidinėjimo paslaugų kokybę. Norime didinti slidinėjančių žmonių Lietuvoje skaičių. Norime auginti naują slidininkų kartą – atidarysime mokyklėlę, ruošime instruktorius“, – teigė R.Sinkevičienė.

Savo vietą „Snoras Snow“ arenoje ras ne tik slidinėjimo mėgėjai, bet ir profesionalai. Milžiniškas lėšas stovykloms užsienyje išleidžiantys Lietuvos žiemos sporto atstovai kur kas pigiau galės treniruotis Druskininkuose. Be to, trasa pritaikyta varžyboms, sumontuota laiką fiksuojanti įranga. Komplekso šeimininkai jau dabar yra sulaukę daugybės pageidavimų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimynių šalių žiemos sporto organizacijų čia rengti kalnų slidinėjimo ar snieglenčių sporto varžybas.

Skaičiai:

1,1 – tiek siekia bendras trasų ilgis, skaičiuojant kilometrais. Uždarosios trasos plotis bus 50 m, ilgis – daugiau kaip 460 metrų. Pradedančiųjų „varlinuko“ plotis 70 m, ilgis – daugiau kaip 150 m. Lauko trasos plotis 40 m, ilgis – daugiau kaip 640 m. 

5 – kompleksui reikalingo metalo gamyba vyko penkiose Lietuvos gamyklose.

66 – tai aukščių skirtumas metrais tarp žemiausio ir aukščiausio taško (nuolydis – 17–25 proc.)

70 – tiek darbuotojų dirbs komplekse. Motyvaciniai laiškai su gyvenimo aprašymas „Snoras Snow Arena“ šeimininkus užtvindė ne tik iš įvairių Lietuvos kampelių, bet ir iš užsienio.

100 – projekto kaina siekia 100 mln. litų. 40 proc. šios sumos sudaro Europos Sąjungos paramos lėšos, kitą dalį – privatus kapitalas.

893 – už tiek kilometrų, žemėlapyje brėžiant spindulį, nuo Druskininkų yra kitas artimiausias uždaras slidinėjimo kompleksas. Jis – Maskvoje.

1000 – vienu metu trasose galės slidinėti iki tūkstančio žmonių.

2006 – šiais metais gimė idėja Druskininkuose įrengti uždarą slidinėjimo kompleksą.

24 000 – tokį plotą trasose, skaičiuojant kvadratiniais metrais, teks padengti dirbtiniu sniegu.

400 000 – tiek lankytojų per metus tikisi sulaukti komplekso savininkai 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius