Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Igoris Špilbandas: Lietuva turi būti sąžininga ir leisti Deividui su Isabella dalyvauti olimpiadoje

„Jeigu Isabella ir Deividas bus sveiki ir dirbs su tokiu atsidavimu kaip dabar, jų laukia šviesi ateitis“, – įsitikinęs vienas žymiausių dailiojo čiuožimo trenerių pasaulyje Igoris Špilbandas.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš 47-erių specialisto lūpų šie žodžiai skamba įtikinamai. Savimi pasitikintis, visuomet pasitempęs ir milžinišką autoritetą dailiajame čiuožime turintis I.Špilbandas jau daugelį metų pažįsta Deividą Stagniūną. Siekti karjeros lietuviui jis padėjo dar tada, kai jis čiuožė su Katherine Copely.

I.Špilbandas buvo vienas tų žmonių, kurie skatino Deividą grįžti ant ledo. Jauna 19-metė čiuožėja Isabella ieškojo partnerio, o pačiūžas ant vinies jau norėjęs kabinti lietuvis nusprendė priimti antrąjį šansą.

Deividas ir Isabella labai tinka vienas kitam. Jie labai graži pora, kuri nuostabiai atrodo kartu.

Naują karjeros puslapį D.Stagniūnas atvertė su žavia šviesiaplauke, kurią Igoris vadina „mažąja princese“.

„Deividas ir Isabella labai tinka vienas kitam. Jie labai graži pora, kuri nuostabiai atrodo kartu. Jie turi didelį potencialą ir turi laiko tą įrodyti. Tai geri, darbštūs ir nuoširdūs žmonės. Jie artistiški, energingi ir savyje turi labai daug jėgų. Tam, kad geriausias savybes jie galėtų išnaudoti ant ledo, dar reikia treniruočių ir daug sunkaus darbo. Jie dar atsiskleis, ateityje, tuo net neabejoju“, - 15min.lt sakė I.Špilbandas.

Didžiausias progresas šį sezoną

I.Tobias ir D.Stagniūnas tarptautinėje arenoje debiutavo praėjusiais metais, tad šiemet jų laukė antrasis karjeroje Europos bei pasaulio čempionatas. Europoje jie pateko tarp dešimties geriausių senojo žemyno porų, bet liko nusivylę galutine 18 vieta planetos pirmenybėse.

I.Špilbandas nusivylęs nebuvo. Išdidžiai ir su šypsena jis tikino besididžiuojantis Lietuvai atstovaujančia pora.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Špilbandas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Špilbandas

„Jų sezonas buvo labai sunkus ir pasirengti pirmenybės jiems buvo sunkiau nei bet kada anskčiau. Isabella gavo traumą, o Deividas turėjo asmeninių problemų. Aš labai didžiuojuosi tuo, kaip jie čiuožė. Dirbti su jais yra nuostabu. Prieš dvi savaites mes net nežinojome, galės jie dalyvauti pasaulio čempionate ar ne. Mes treneriai, labai džiaugiamės jų pasirodymu, o labiausiai jų, kaip poros, stiprybe bei vienybe“, -  sakė I.Špilbandas.

Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas

Trenerio nuomone didžiausią progresą I.Tobias ir D.Stagniūnas padarė šį sezoną ir vieta pasaulio čempionate neatspindi jų galimybių.

„Jei ne jų karjerą aptemdžiusios kliūtys, būtume matę kitokį vaizdą. Aš žinau, ką gali šie čiuožėjai. Tai, kad šiame čempionate jie užėmė aštuoniolkiktą vietą anaiptol nereiškia, kad jų progresas sustojo. Taip manyti būtų didžiulė klaida“, - teigė šokių ant ledo specialistas.

Pilietybė – rimta problema

„Tiesą pasakius, aš mėgaujuosi matydamas, kaip bėgant laikui Isabella ir Deividas tampa vis stipresni. Lygiai taip pat man įdomu ir malonu stebėti, kaip jie tampa vieningi ir artimi kaip partneriai. Jie vis geriau vienas kitą supranta, o po Deivido mamos nelaimės jie tapo neatskiriami draugai, kurie vienas kitą palaiko, supranta. Jie labai pasikeitė nuo tada, kai pradėjo kartu čiuožti. Jie puiki komanda, kuri pajėgi ištverti net didžiausius sunkumus ir pajėgi pasiekti tikrai gerų rezultatų“, - 15min.lt apie Lietuvos porą pasakojo I.Špilbandas.

Po pasaulio dailiojo čiuožimo čempionato Isabella ir Deividas grįžo į Jungtines valstijas ilsėtis, tačiau jau po kelių savaičių jie vyks į Detroitą, kur pradės ruoštis kitam sezonui.

Iš I.Špilbando išgirdome ir dar vieną, Lietuvoje itin aktualią nuomonę, apie pilietybės suteikimą I.Tobias.

„Tai labai rimta ir didelė problema. Jie atiduoda visą sielą, širdį ir jėgas vardant to, kad atstovautų Lietuvai. Kitais metais bus dalijami kelialapiai į olimpiadą ir jie turi žinoti, jie nusipelno žinoti, ar galės olimpinėse žaidynėse čiuožti. Jeigu Isabella gaus pilietybę, psichologiškai ruoštis svarbiausiems startams bus visiškai kitaip. Tai įgaus kitą prasmę, suteiks daugiau motyvacijos ir taps varikliu dar sunkiau dirbti. Žmonių galimybės yra neribotos ir mes patys kartais net nežinome, kiek daug galime pasiekti. Pilietybė šiai porai taptų itin svarbiu stimulu. Lietuva su Isabella ir Deividu turi pasielgti sąžiningai ir leisti jiems dalyvauti olimpiadoje“, - teigė treneris.

Šiuo klausimu jis ne kartą kalbėjosi su pačiais čiuožėjais. Igoris Špilbandas puikiai žino, kaip Deividas ir Isabella dėl to nerimauja. Bet lygiai taip pat žino, kaip stipriai tikisi ją gauti.

Jie yra labai stiprūs sportininkai ir nusipelno, kad Lietuva galėtų jais didžiuotis.

„Ant ledo jie praleidžia beveik visą dieną, tai yra jų darbas, jų profesija. Kaip ir kiti čiuožėjai, kurių didžiausias tikslas yra olimpiada, jie tikisi, ruošiasi ir viliasi, kad galės atstovauti Lietuvai. Jie yra labai stiprūs sportininkai ir nusipelno, kad šalis galėtų jais didžiuotis olimpinėse žaidynėse“, - tvirtino I.Špilbandas.

Čempioniška aplinka

Amerikos pilietybę turintis rusas taip pat buvo čiuožėjas, tačiau po savo partnerės mirties 1986-aisiais baigė karjerą ir tapo treneriu. Jo antraisiais namais tapo Detroito ledo arena, kur I.Špilbandas pasišventė savo didžiausiai aistrai dailiajam čiuožimui.

Dirbdamas kartu su kita Rusijos trenere M.Zueva, jis išugdė ryškiausią čempionų kartą.

„Scanpix“ nuotr./Igoris Špilbaldas ir Marina Zueva
„Scanpix“ nuotr./Igoris Špilbaldas ir Marina Zueva

Saldžiausio triumfo vaisius garsiausi pasaulyje šokių ant ledo specialistai nuskynė praėjusiais metais, kuomet net trys jų treniruojamos poros užlipo ant nugalėtojų pjedestalo.

Šiame pasaulio čempionate Nicoje auksą iškovojusiems Tessai Virtue ir Scottui Moirui bei sidabrą pelniusiems Meryl Davis bei Charlie White‘ui prilygti taip pat negalėjo niekas.

Su čempionų karta dirba lietuvis Deividas Stagniūnas bei amerikietė Isabella Tobias.

„Mūsų komanda yra labai stipri ir ji sukuria ypatingą atmosferą. Jie vienas kitą labai palaiko ir vieni iš kitų daug ko mokosi. Dirbtami tokioje aplinkoje Izi su Deividu tobulėja greičiau, nes nuolat nori pasitempti ir mokytis iš geriausių čiuožėjų“, - įsitikinęs dailiojo čiuožimo treneris.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meryl Davis ir Charlie White'as (JAV)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meryl Davis ir Charlie White'as (JAV)

Tą patvirtina ir pasaulio vicečempionų Maryl Davis bei Charlie White‘o žodžiai: „Mūsų treneriai atlieka fantastišką darbą, nes moka dirbti su visais, o tuo pačiu ir su kiekviena pora atskirai. Jie puikiai įžvelgia stipriąsias ir silpnąsias porų puses ir randa geriausius sprendimus. Niekada nenorėjome kitų trenerių, nes Marina ir Igoris yra nuostabūs. Mūsų komandoje penkios stiprios poros ir bendro darbo nauda tiesiog neįkainojama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius