Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Isabellos Tobias advokatė: prašymas suteikti Lietuvos pilietybę išimties tvarka atitinka Pilietybės įstatymo kriterijus

Isabellos Tobias prašymas suteikti Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka atitinka Pilietybės įstatyme įtvirtintus ypatingų nuopelnų ir integracijos kriterijus, teigia Emilė Kazlauskaitė, advokatų kontoros LAWIN advokatė, Isabellos Tobias įgaliota atstovė.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Lietuvos čiuožėjų porai Deividui Stagniūnui ir Isabellai Tobias lemtingojo sprendimo dėl galimybės atstovauti mūsų valstybę Sočio olimpinėse žaidynėse dar reikės palaukti. Olimpinį kelialapį dar praėjusiais metais iškovojusi pora vis dar nesulaukia teigiamo sprendimo dėl pilietybės įstatymo pakeitimo, kas leistų I.Tobias suteikti Lietuvos pilietybę ir atvertų šokėjų porai duris į Sočį.

Advokatų kontoros LAWIN advokatė Emilija Kazlauskaitė tikina, kad JAV pilietė I.Tobias gali gauti mūsų šalies pasą: "Šių metų lapkričio 13-ąją I.Tobias padavė prašymą Lietuvos Respublikos Prezidentei dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka pagal dabar galiojančio Pilietybės įstatymo 20 straipsnį.

Pirmiausia, prašymas bus svarstomas patariamojoje institucijoje – Pilietybės reikalų komisijoje. Tačiau svarbu pažymėti, kad Pilietybės įstatymas numato, jog Pilietybės reikalų komisijos siūlymai Respublikos Prezidento nesaisto.

Prašymą gauti Lietuvos pilietybę paduodantis užsienio pilietis turi atitikti du pagrindinius kriterijus – nuopelnų ir integracijos. Remiantis Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo jurisprudencija, užsienio piliečio nuopelnai Lietuvos valstybei turi būti ypatingi, neabejotini, esami, o ne nukreipti į ateitį.

Baigtinio nuopelnų Lietuvos valstybei sąrašo nėra įtvirtinta nei Įstatyme, nei Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo nutarimuose, tad kiekvienas atvejis yra nagrinėjamas atskira tvarka.

Šokių ant ledo pora Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas atstovauja Lietuvai nuo 2010 metų Pastaraisiais metais jų pasiekimai buvo aukšti – laimėtos prizinės vietos tarptautinėse varžybose Vokietijoje, Suomijoje, JAV ir kt.

Pagal Tarptautinės čiuožimo sąjungos vertinimus, I.Tobias ir D.Stagniūnas užima septynioliktąją vietą tarp geriausių pasaulyje čiuožimo ant ledo porų.

Prie jų vardų oficialioje Tarptautinės čiuožimo sąjungos vertinimų lentelėje – Lietuvos Respublikos pavadinimas. 2013 m. kovo 10-17 dienomis vykusiame pasaulio dailiojo čempionate Kanadoje pora iškovojo kvietimą dalyvauti 2014 metų Sočio  žiemos olimpinėse žaidynėse.

Šie faktai įrodo, kad I.Tobias, kuri jau 3 metus savo pasiekimais didina Lietuvos autoritetą tarptautinėje bendruomenėje, nuopelnai valstybei yra esami ir neabejotini – pagrįsti juos įrodančiais dokumentais. 

Vertinant atitikimą nuopelnų kriterijui neturėtų klaidinti tai, jog I.Tobias prašymą padavė prieš Sočio olimpiadą. I.Tobias neprašo suteikti jai pilietybę už būsimus nuopelnus. Kelialapis jau iškovotas, taigi, nuopelnai yra įgyti, o Lietuvos Respublikos piliečio pasas tik leistų atstovauti valstybei aukščiausio rango varžybose.

Prašymą padavęs asmuo taip pat turi atitikti ir antrąjį – integracijos į Lietuvos visuomenę kriterijų. Vadovaujantis Įstatymo 20 straipsniu, kriterijus išpildomas, jeigu užsienietis geba bendrauti lietuviškai bei yra kitų integracijos įrodymų.

Nepaisant įtempto treniruočių grafiko, I.Tobias kalba lietuviškai. Ji jau turėjo progą tai įrodyti pokalbyje su Pilietybės reikalų komisija 2012 m. gruodžio mėn. Paminėtinas ir 2013 m. lapkričio 25 d. spaudoje paviešintas video reportažas, kuriame I.Tobias lietuviškai prašo visuomenės paramos.

Kiti integracijos į Lietuvos visuomenę įrodymai – glaudus ryšys su Lietuva atstovaujant jai sporto varžybose nuo 2010-ųjų, labdaringa veikla susitinkant su Detroito ir Čikagos lietuvių bendruomenių nariais. Atkreiptinas dėmesys, kad nei Įstatymas, nei Konstitucinio Teismo jurisprudencija nenumato baigtinio integracijos įrodymų sąrašo.

Taip pat norėtųsi teisiniais argumentais panaikinti baimę, kad pilietybės suteikimas čiuožėjai I.Tobias taptų precedentu plačiam ratui asmenų įgyti Lietuvos pilietybę. Pilietybės suteikimo išimties tvarka instituto esmė – pilietybės suteikimas ypatingais atvejais, vertinant kiekvieną individualų prašymą.

Tad net jeigu užsienio piliečio prašymas ir atitinka ypatingų nuopelnų bei integracijos kriterijus, visais pilietybės suteikimo išimties tvarka atvejais galutinį sprendimą dėl prašymo tenkinimo priima Respublikos Prezidentas."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius