Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas prilygs fenomenaliajam prancūzui su šautuvu?

Biatlono sezonas oficialiai atidarytas šią savaitę, o pirmąją pergalę asmeninėse varžybose iškovojo ne kas kitas, o Martinas Fourcade'as. Ar kas gali mesti iššūkį jau penkerius metus dominuojančiam prancūzui? Kuri biatloninkė triumfuos 2016-2017 metų sezone?
Biatlono lyderiai
Biatlono lyderiai / „Scanpix“ nuotr.

Atsirevanšavo už nuviliotą trenerį

Penkis kartus pasaulio taurę jau laimėjęs M.Fourcade'as nusitaikė į šeštąjį krikštolo prizą, skiriamą daugiausiai taškų per visus pasaulio taurės etapus surenkančiam biatlonininkui.

Tik Norvegijos biatlono legenda Ole-Einaras Bjoerdalenas yra laimėjęs pasaulio taurę šešis kartus, bet tam jam prireikė dvylikos metų.

Penkerius pastaruosius metus biatlone dominuoja M.Fourcade'as, ir nėra daug ženklų, kad šį sezoną būtų kitaip.

28 metų prancūzas ketvirtadienį tvirtai laimėjo pirmojo etapo Osteršunde (Švedija) 20 km asmenines lenktynes, prašovęs du kartus, bet vis tiek puse minutės aplenkęs artimiausią varžovą.

„M.Fourcade'as ir kiti Prancūzijos biatlonininkai šiemet bus favoritai, - prognozavo Lietuvos biatlono rinktinės lyderis Tomas Kaukėnas. - Nors tarpsezonio metu pakeitė trenerį, šiuo metu prancūzai atrodo visa galva pranašesni už norvegus."

prancūzai atrodo visa galva pranašesni už norvegus

Buvęs M.Fourcade'o šaudymo treneris Siegfriedas Mazet po aštuonerių metų Prancūzijos rinktinėje perėjo pas norvegus, bet tai, regis, tik pridėjo motyvacijos favoritui.

„Varžovai bando mane įveikti jau šeštus metus, ir aš prie to įpratau. Manau, kad nebuvo sąžininga, ką jie padarė, bet aš ilgai tylėjau ir atsakiau pačiu geriausiu būdu, be daug žodžių“, - po pergalės Osteršunde pareiškė M.Fourcade'as.

fourcadeReuters
Martinas Fourcade'as/Reuters

Pretendentų sąrašas - trumpas

Vis dėlto kas galėtų pakutenti kulnus prancūzui?

Pirmuoju pretendentu laikomas Johannesas Boe. Būtent šis 23 metų rusvaplaukis norvegas buvo antras ketvirtadienį Švedijoje.

2015-2016 m. sezoną jam pritrūko daugiau nei 300 taškų iki M.Fourcade'o, bet jis vėl yra labai greitas ant slidžių. Galbūt naujasis treneris pridės J.Boe stabilumo šaudant į taikinius - tada jis taps dar pavojingesnis M.Fourcade'ui.

Bendroje įskaitoje praėjusį sezoną trečias buvo rusas Antonas Šipulinas, likęs už J.Boe, bet pralenkęs kitą kylantį biatlonininką Simoną Schempą. Tiesa, šis vokietis pirmosiose lenktynėse tebuvo 46-as, prašovęs net 7 kartus.

Nereikėtų pamiršti ir austro Simono Edero. Jis šaudo greitai lyg kulkosvaidis ir bendroje įskaitoje pernai buvo penktas, pakartojęs geriausią karjeros pasiekimą.

Norvegai Emilis Hegle Svendsenas ir Tarjei Boe, laimėję pasaulio taurę 2010 ir 2011 metais, nebėra tokie greiti kaip anksčiau. Jie gali sužibėti pavienėse lenktynėse ir pravers Norvegijos rinktinei estafetėse, bet pergalę bendroje įskaitoje vargu ar pretenduos.

42 metų norvegas dar turi parako

Netoli favoritų turėtų būti ir O.E.Bjoerndalenas. Nors labiausiai tituluotam visų laikų biatlonininkui jau 42-eji, dėl nenumalšinamo pergalių alkio Kanibalu kartais vadinamas norvegas dar turi parako. Tiesa, ne visoms lenktynėms.

„Scanpix“ nuotr./Ole Einaras Bjoerdalenas
„Scanpix“ nuotr./Ole Einaras Bjoerndalenas

„Jis labai gudrus, - apie O.E.Bjoerndaleną sakė T.Kaukėnas. - Manau, kad jis visą dėmesį sutelks pasaulio čempionatui, o sezono metu tiesiog gaudys gerą sportinę formą. Kai pagaus, pristabdys arklius, nes vienu lygiu visą sezoną nebeištemps.“

Tituluota baltarusė jau treniruojasi

Skirtingai nei vyrų biatlone, įvardyti vieną favoritę tarp moterų yra daug sudėtingiau.

Praėjusį sezoną keturios biatlonininkės pretendavo į pergalę bendroje įskaitoje, kol galiausiai laimėjo čekė Gabriela Soukalova (1106 taškai), aplenkusi prancūzę Marie Dorin (1043), italę Dorothea Wierer (965) ir suomę Kaisa Mäkäräinen (905).

Tačiau šiais metais už Čekijos badmintonininko ištekėjusi, pavardę pakeitusi ir iš Soukalovos Koukalova tapusi čekė laikoma favorite.

Vokietės Lauros Dahlmeier, kuri laimėjo pirmąjį etapą Osteršunde, ir M.Dorin galimybės vertinamos aukščiau. Specialistų akys krypsta ir į greitąją D.Wierer. Nereikėtų pamiršti vokietės Franziskos Hildebrand ir Slovakijai atstovaujančios rusės Anastasijos Kuzminos.

„Aš manau, kad favoritės vis dėlto bus tos pačios: G.Koukalova, D.Wierer ir M.Dorin“, - sakė Lietuvos biatlono rinktinės narė Gabrielė Leščinskaitė. - Tikiuosi, kad pirmajame penkete bus ir Kaisa Mäkäräinen“.

Be to, į biatlono lenktynes gali sugrįžti tris kartus pasaulio taurę iškovojusi Darja Domračeva. 30-metė baltarusė praleido praėjusį sezoną, nes su O.E.Bjoerndalenu susilaukė dukters.

„Nors praėjo tik du mėnesiai, stovykloje Norvegijoje jau mačiau D.Domračevą ant slidžių, - pasakojo G.Leščinskaitė. - Tik nežinia kokios sportinės formos ir kada ji sugrįš į varžybas“.

Ole Einaras Bjoerdalenas ir Darija Domračeva
Ole Einaras Bjoerndalenas ir Darija Domračeva

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius