Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai pasaulio biatlono taurės etape pirmą kartą aplenkė daugiau nei 10 komandų ir užėmė 15-ą vietą

Ostersunde (Švedija) vykstantį pasaulio biatlono taurės etapą Lietuvos komanda pradėjo istorine sėkme. Mišrių estafečių rungtyje lietuviai finišavo penkiolikti bei pirmą kartą aplenkė daugiau nei dešimt ekipų ir užėmė 15-ąją vietą.
Tomas Kaukėnas
Tomas Kaukėnas / Lietuvos biatlono federacijos nuotr.

Prieš kelerius metus Tarptautinė biatlono sąjunga (IBU) įvedė taisyklę, pagal kurią ratu atsilikusioms komandoms nebėra leidžiama pasiekti finišo. Po šių pokyčių Lietuvos biatlonininkams iki starto Ostersunde niekad nebuvo pavykę finišuoti.

Mišrių estafečių varžybose dvi moterys čiuožia po 6 km bei du vyrai įveikia po 7,5 km. Lietuvos komandoje pirmoji startavo Diana Rasimovičiūtė. 26 šalių biatlonininkėms čiuožiant beveik drauge lenkti yra gana sudėtinga, todėl lietuvė pirmą šaudyklą pasiekė būdama 22-a. Šaudydama gulint D.Rasimovičiūtė išnaudojo vieną papildomą šovinį, o stovėdama sušaudė be klaidų bei pakilo į 13 vietą. Per likusius 2 km iki pasikeičiant sportininkams lietuvaitė aplenkė japonę Fuyuko Suzuki ir estafetę perdavė būdama greta geriausiųjų dešimtuko.

Natalijai Kočerginai šaudyti pučiant stipriam vėjui nesisekė: gulėdama sportininkė uždirbo baudos ratą bei nukrito į 16 vietą. Antroje šaudykloje biatlonininkė reabilitavosi, nesuklydo nė sykio, bei aplenkusi Suomijos, Japonijos ir Lenkijos atstoves čiuožė 14-a (N.Kočerginą dar aplenkė slovėnė). Per likusius porą kilometrų lietuvaitė prarado dar porą pozicijų ir estafetę Tomui Kaukėnui perdavė būdama 16 vietoje.

Rinktinės lyderis trečiame etape startavo įspūdingai: vieną po kito lenkė varžovus bei per pirmus 2,5 km pagal greitį buvo ketvirtas. Per du šaudymus lietuvis sunaudojo tris papildomus šovinius bei komandą pakėlė į 10 vietą. Trečią etapą T.Kaukėnas ir baigė dešimtas, o už Lietuvos ekipos nugaros rikiavosi vienos stipriausių pasaulio biatlono komandų – Švedija, Austrija, Šveicarija bei JAV.

Ketvirtas mūsiškių gretose startavo Karolis Dombrovskis. Lietuvis šaudyklose išnaudojo penkis papildomus šovinius, tačiau sugebėjo išvengti baudos ratų. Lietuvos komanda, skirtingai nei 11 kitų ekipų, finišą pasiekė, užimdama rekordiškai aukštą 15 vietą.

„Esu patenkintas ir savo, ir komandos pasirodymu. Visi stengėsi iš visų jėgų. Mačiau kaip merginos sukandusios dantis stengėsi kuo greičiau įveikti trasą, todėl negalėjau nedaryti to paties“, – pasakojo T.Kaukėnas.

„Rezultatas yra puikus. Ar galėjome užimti aukštesnę vietą? Mes nebuvome pirmi, tad kilti dar buvo kur, – juokėsi biatlonininkas. – Gulint prašoviau, nes papūtė vėjas. Manau, jei būčiau greičiau pasiruošęs šaudyti, būčiau suspėjęs iššauti dar nepapūtus vėjui bei pataikęs ir į paskutinį taikinį. Šaudydamas stovint pajaučiau, jog galiu pataikyti visus ir šiek tiek paskubėjau. Tą akimirką kovojau tik su savimi, o kaip šaudė kiti net nemačiau. Galiu teigti, kad nepataikiau tikrai ne dėl psichologinių priežasčių.“

Lietuvos biatlono federacijos nuotr./Natalija Kočergina
Lietuvos biatlono federacijos nuotr./Natalija Kočergina

„Oro sąlygos buvo tikrai sudėtingos, tačiau šiandien fortūna buvo mūsų pusėje. Nors Nataša ir turėjo sukti baudos ratuką, visi parodėme tikrai gerą šaudymą, – teigė K.Dombrovskis. – Asmeniškai jaučiau papildomą spaudimą iš varžovų pusės. Kada atvažiuoji ir atsiguli būdamas 11-as bei jauti, jog šalia guli grandai, nebuvo lengva pabėgti nuo minčių, kad kovoji su stipriausiais. Vis dėlto manau, jog nuo tų minčių pabėgau visai neblogai. Atsilaikyti prieš amerikiečius, kanadiečius ir kitus, kurie mane lenkė, dar buvo sunku.“

Varžybose triumfavo Čekijos komanda (Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Zdenekas Vitekas ir Ondrejus Moravecas). Prieš paskutinį šaudymą įtikinamai pirmavo prancūzai, tačiau praėjusio sezono pasaulio taurės laimėtojas Martinas Fourcade uždirbo net tris baudos ratus bei nepanaudojo vieno papildomo šovinio. Už tai prancūzai buvo nubausti dviem baudos minutėmis. Antrą vietą užėmė Norvegijos komanda (Tora Berger, Synnoeve Solemdal, Vetle Sjastadas Christiansenas ir Tarjei Boe), trečią – ukrainiečiai (Olena Pidrušna, Valentina Semerenko, Sergejus Semionovas ir Andrejus Deryzemlia). Prancūzams atiteko penkta pozicija.

Taikliau nei lietuviai šaudė vos dvi šalys – Čekija ir Ukraina. Primename, jog nuo šio sezono Lietuvos komandoje dirba už šaudymą atsakingas Latvijos specialistas Olegas Maluhinas.

Trečiadienį biatlonininkės varžysis asmeninėse lenktynėse. Analogiškos vyrų varžybos vyks ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius