-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos moterų estafetės komanda debiutavo pasaulio biatlono taurės varžybose

Hochfilcene (Austrija) pasibaigęs antrasis pasaulio biatlono taurės etapas lietuviams tapo išskirtiniu – pirmą kartą šiose varžybose startavo Lietuvos moterų estafetės komanda, o analogiškoje rungtyje startavę vyrai pusę varžybų figūravo geriausiųjų dešimtuke.
Diana Rasimovičiūtė, Natalija Kočergina, N.Paulauskaitė ir Gabrielė Leščinskaitė
Diana Rasimovičiūtė, Natalija Kočergina, N.Paulauskaitė ir Gabrielė Leščinskaitė / Lietuvos biatlono federacijos nuotr.
Temos: 1 Biatlonas

Dar prieš pirmą startą Hochfilcene Lietuvos biatlonininkės Gabrielė Leščinskaitė, Natalija Paulauskaitė, Gaudvilė Nalivaikaitė, Kotryna Vitkūnaitė ir Marija Kaznačenko dalyvavo kontrolinėse varžybose, kurių tikslas buvo išsiaiškinti, kurios dvi sportininkės prisijungs prie komandos lyderių Dianos Rasimovičiūtės ir Natalijos Kočerginos estafetės rungtyje. Sportininkės šliuožė po 6 km su dviem šaudymo ruožais. Geriausiai pasirodė N.Paulauskaitė, vos akimirka aplenkusi G.Leščinskaitę. Abi sportininkės iškovojo teisę debiutuoti pasaulio taurės varžybose.

Tarp 23 moterų estafetės rungtyje startavusių komandų lietuvės (D.Rasimovičiūtė, N.Kočergina, N.Paulauskaitė ir G.Leščinskaitė) užėmė 21 vietą. D.Rasimovičiūtė pirmą etapą baigė 18-ta, greitai šliuožusi, tačiau du baudos ratus „uždirbusi“ N.Kočergina estafetę perdavė būdama 21-a, tačiau trečiame etape startavusi N.Paulauskaitė suko dar tris baudos ratus bei komandą nubloškė į 23 poziciją. 18-metė G.Leščinskaitė paskutinio šaudymo metu sugebėjo aplenkti Kinijos sportininkę ir kilstelėti komandą į 21 vietą. Suomijos biatlonininkės iš varžybų pasitraukė po trijų etapų.

Jaudinausi beveik visą laiką iki pat starto, bet kai atėjo ta ilgai laukta sekundė, kai išėjau į trasą – jaudulys dingo.

„Dalyvauti tokio rango varžybose buvo tikrai įspūdinga. Vien tik žiūrovų skaičius ir jų palaikymo šūksniai privertė pasijusti tokiu silpnu ir menku žmogeliu. O dar visas sportininkių elitas, – pasakojo G.Leščinskaitė. – Jaudinausi beveik visą laiką iki pat starto, bet kai atėjo ta ilgai laukta sekundė, kai išėjau į trasą – jaudulys dingo. Merginų netaiklūs šūviai įtampos nesumažino, jau maniau, kad ir pati nuo baudos ratų neišsisuksiu.“

Iš viso lietuvės suko 5 baudos ratus bei panaudojo 14 papildomų šovinių. Nė vieno papildomo šovinio neprireikė tik G.Leščinskaitei antro šaudymo metu.

„Prieš pradedant šaudyti akies krašteliu žvilgtelėjau į kinės skydą. Mačiau, kad ji gavo vieną baudos ratą, tačiau man buvo vienodai, nes buvau įsitikinusi, kad pačiai teks ne vieną papildomą šovinį traukti. Užvertusi visus taikinius iš pirmo karto pamaniau, kad gerai būtų greičiau dingti iš čia, kol mano varžovė vis dar sukasi negailestingame baudos rate“, – juokėsi G.Leščinskaitė.

Varžybose triumfavo Vokietijos biatlonininkės (Luise Kummer, Franziska Hildebrand, Vanessa Hinz, Franziska Preuss), 21,1 sek. aplenkusios baltaruses (Nadežda Skardino, Nastasija Dubariezava, Nadežda Pisareva, Darija Domračeva) ir 22,2 sek. – čekes (Eva Puskarčikova, Gabriela Soukalova, Jitka Landova, Veronika Vitkova).

Vyrų estafetės rungtyje po beveik dvejų metų pertraukos startavo ir Lietuvos biatlonininkai. Lietuviai tarp 24 komandų užėmė 19 vietą. Sėkmingai varžybas pradėjo Tomas Kaukėnas, kuris po dviejų šaudymo ruožų net ir panaudojęs tris papildomus šovinius buvo dešimtoje vietoje. Estafetę Karoliui Dombrovskiui lietuvis perdavė būdamas 11-as. Antro estafetės rungties etapo metu Lietuvos komanda ir toliau kilo: po trečio šaudymo ruožo K.Dombrovskis į distanciją iššliuožė devintas, po ketvirto – septintas! Trečią etapą mūsiškiai pradėjo vis dar būdami geriausiųjų dešimtuke – devinti.

Giliai savyje tikėjau, kad susiklosčius aplinkybėms gali pasisekti estafetėje, bet kad tiek! 

„Giliai savyje tikėjau, kad susiklosčius aplinkybėms gali pasisekti estafetėje, bet kad tiek! Tikrai nesitikėjau, kad po mano antro šaudymo į trasą iššliuošiu septintas, – sakė K.Dombrovskis. – Prieš startą šiek tiek buvo jaudulio, nes mačiau, kad Tomas į paskutinį ratą išėjo labai geroje pozicijoje, netoli visų lyderių ir žinojau, kad man nuo pirmų metrų reikės varžytis su elitu. Nemažai jaudulio buvo ir šaudykloje, džiaugiuosi, kad susitvarkiau su šaudymu. Pradedu jausti pranašumą kontaktiniame šaudyme.“

Pagal šaudymo greitį K.Dombrovskis tarp antro etapo dalyvių buvo ketvirtas. Tarp geriausių lietuvis buvo ir pagal greitį trasoje pirmame bei antrame ratuose (atitinkamai dešimtas bei aštuntas), tačiau trečiajame pritrūko jėgų – 21-as.

„Jau nuo paskutinio rato pradžios žinojau, kad atsilaikyti bus labai sunku, nes jėgų buvo likę nedaug“, – teigė K.Dombrovskis.

Trečiame etape startavo tokio rango biatlono varžybų debiutantas Vytautas Strolia. Tik pusmetį šautuvą rankose laikantis buvęs slidininkas „uždirbo“ vos vieną baudos ratą bei savo etapą baigė už nugaros palikdamas dar dešimt biatlonininkų – 14-as.

„Atmosfera biatlono pasaulio taurės etape tikrai geresnė nei slidinėjimo varžybose. Debiuto išvakarėse jaudulys buvo, bet prieš startą dingo, – pasakojo V.Strolia. – Startuoti su lyderiais daug geriau, kadangi tada greitis būna didesnis ir gali konkuruoti, todėl tai tikrai nesutrukdė. Vis tik nesu patenkintas savo pasirodymu, jei nebūtų to papildomo baudos rato, tada sakyčiau, jog neblogai. Pirmus du ratus ratus bandžiau nepersitempti dėl šaudymo, truputį prisitaupiau.“

Pirmus du ratus ratus bandžiau nepersitempti dėl šaudymo, truputį prisitaupiau.

Paskutinis startavęs Rokas Suslavičius į priekį praleido Slovakijos, Estijos, Baltarusijos, JAV bei Kazachstano biatlonininkus. Už mūsiškių nugarų liko lenkai, rumunai, latviai, japonai bei britai. Iš viso lietuviai suko tik vieną baudos ratą bei panaudojo 15 papildomų šovinių.

Varžybų nugalėtojais tapo Rusijos biatlonininkai (Maksimas Cvetkovas, Timofejus Lapšinas, Dmitrijus Malyško, Antonas Šipulinas), kurie nepataikė vos į vieną taikinį. Antrą vietą užėmė prancūzai (Simonas Fourcade, Jeanas Guillaume Beatrix, Simonas Desthieux, Martinas Fourcade), trečią – norvegai (Johannesas Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsenas, Larsas Hegle Birkelandas, Tarjei Boe).

Individualiais pasiekimais Lietuvos biatlonininkams antrasis pasaulio taurės etapas buvo sėkmingesnis nei pirmasis. Moterų 7,5 km sprinto rungtyje du baudos ratus sukusi N.Kočergina užėmė 57 vietą, o tiek pat kartų suklydusi D.Rasimovičiūtė buvo 59-a.. Abi lietuvės iškovojo teisę startuoti persekiojimo rungtyje, kurioje pranašesnė buvo D.Rasimovičiūtė: per keturias šaudymo zonas lietuvė suklydo tik dukart bei iš 56 starto pozicijos (trys dalyvės nestartavo) pakilo į 48-ą – aukščiausią Lietuvos biatlonininkų užimtą vietą 2014-2015 metų sezone. Devynis baudos ratus sukusi N.Kočergina liko 57-a.

Vyrų 10 km sprinte lietuviai į geriausiųjų 60-uką nepateko: K.Dombrovskis (vienas baudos ratas) liko 62-as, o T.Kaukėnas (trys baudos ratai) – 65-as. Nuo patekimo į persekiojimą lietuvius skyrė atitinkamai 2,4 sek. bei 11,1 sek.

Nacijų taurės įskaitoje Lietuvos komandos sėkmingai kovoja dėl trijų vietų kito sezono pasaulio taurės varžybose. Po dviejų etapų vyrai užimą 21 vietą, moterys – 22-ą. Tris kvotas gaus 18-23 pozicijas Nacijų taurės įskaitoje užimsiančios šalys.

Trečias pasaulio biatlono taurės varžybų etapas gruodžio 18-21 dienomis vyks Pokliukoje (Slovėnija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius