Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmas pasaulio biatlono taurės etapas: orų išdaigos bei vilčių teikiantys Dianos Rasimovičiūtės startai

Sekmadienį Ostersunde (Švedija) baigėsi pirmasis biatlono pasaulio taurės etapas. Finišas buvo kiek kitoks nei planuota – dėl itin stipraus vėjo teko nutraukti moterų persekiojimo rungtį, o vyrai analogiškų varžybų net nepradėjo. Vis dėlto pirmąsias išvadas, ko olimpiniame sezone tikėtis iš Lietuvos biatlonininkų, jau galima daryti.
Diana Rasimovičiūtė
Diana Rasimovičiūtė / Agnės Mackevičiūtės nuotr.

Istorinis pasiekimas mišrios estafetės rungtyje

Pirmas pasaulio taurės etapas prasidėjo mišrios estafetės varžybomis, kuriose dvi moterys čiuožia po 6 km bei du vyrai įveikia po 7,5 km. Tarp 26 startavusių komandų lietuviai finišavo 15-i bei užėmė aukščiausią vietą šalies istorijoje. Tiek vyrų, tiek moterų estafetėse Lietuvos biatlonininkai paprastai atsilieka ratu ir būna priversti pasitraukti iš varžybų po aštunto šaudymo. Šįkart komanda, kurią sudarė Diana Rasimovičiūtė, Natalija Kočergina, Tomas Kaukėnas ir Karolis Dombrovskis, finišavo aplenkdama pajėgias Suomijos bei Šveicarijos ekipas.

„Mačiau kaip merginos sukandusios dantis stengėsi kuo greičiau įveikti trasą, todėl negalėjau nedaryti to paties. Rezultatas yra puikus. Ar galėjome užimti aukštesnę vietą? Mes nebuvome pirmi, tad kilti dar buvo kur“, – po finišo teigė T.Kaukėnas.

Agnės Mackevičiūtės nuotr./Tomas Kaukėnas
Agnės Mackevičiūtės nuotr./Tomas Kaukėnas

Džiugina ir asmeniniai sportininkų pasirodymai: pagal taiklumą lietuviai nusileido tik Čekijos ir Ukrainos komandoms (pučiant stipriam vėjui vienintelį baudos ratą „uždirbo“ N.Kočergina).

„Oro sąlygos buvo tikrai sudėtingos, tačiau šiandien fortūna buvo mūsų pusėje. Nors Natalija ir turėjo sukti baudos ratuką, visi tikrai gerai šaudėme“, – džiaugėsi K.Dombrovskis.

Agnės Mackevičiūtės nuotr./Karolis Dombrovskis
Agnės Mackevičiūtės nuotr./Karolis Dombrovskis

Neišnaudotos galimybės asmeninėse lenktynėse

Šių metų pasaulio taurės etapas Švedijoje pasižymėjo itin nepalankiomis oro sąlygomis. Be nutrauktų, o vėliau ir atšauktų persekiojimo varžybų, dėl stipraus vėjo iš trečiadienio į ketvirtadienį nukeltos buvo ir moterų asmeninės lenktynės. Vis dėlto tai nesutrukdė D.Rasimovičiūtei patekti į geriausiųjų dvidešimtuką bei aplenkti praėjusio sezono taurės laimėtoją norvegę Torą Berger – lietuvė užėmė 19 vietą (3 netaiklūs šūviai). Tai buvo jau 29-as D.Rasimovičiūtės startas planetos taurės, olimpinių žaidynių ar pasaulio čempionato asmeninėse lenktynėse, tačiau iki šiol į šios rungties dvidešimtuką patekti nebuvo pavykę.

Kita Lietuvos biatlonininkė N.Kočergina finišavo 96-a (12 netaiklių šūvių).

„Kaip pirmam startui pasirodžiau labai gerai. Gaila dėl dviejų prašautų šūvių pirmame šaudyme stovint, nesusitvarkiau, – teigė D.Rasimovičiūtė. – Startui buvome nusiteikusios jau vakar, bet vėjas viską sumaišė, gal ir Nataliją tai išmušė iš vėžių.“

Agnės Mackevičiūtės nuotr./Diana Rasimovičiūtė
Agnės Mackevičiūtės nuotr./Diana Rasimovičiūtė

Vyrų asmeninėse lenktynėse Lietuvos atstovų sėkmė nelydėjo. Šalia lyderių žengęs T.Kaukėnas po trijų šaudymų dar buvo 32-as (2 baudos minutės), tačiau paskutinėje šūvių serijoje suklydo net keturis kartus bei užėmė 78 vietą. Nesėkmingai pasirodė ir K.Dombrovskis, kuris antrame rate krito, sulaužė slidės tvirtinimą bei prarado apie dvi minutes. Slides lietuviui paskolino Rusijos komandos treneriai. Po pirmo šaudymo 28 vietoje buvęs biatlonininkas šaudė gana užtikrintai bei suklydo tik triskart, tačiau finišavo 90-as.

Sprinte taikliai šaudė tik merginos

D.Rasimovičiūtės pasirodymas sprinto rungtyje įkvėpė, kad šį sezoną lietuvaitė pagaliau šaudys taikliai. Per pirmas trejas sezono varžybas biatlonininkė šaudė 87,8 proc. taiklumu – net 14,5 proc. taikliau nei pernai. Sprinte D.Rasimovičiūtė suklydo sykį bei finišavo 29-a. Pasak biatlonininkės, pasirodyti sėkmingiau sutrukdė nepalankios sąlygos.

„Man tokia trasa, kokia buvo šiandien nelabai patinka. Visų pirma, ji labai greita, todėl visų sportininkių laikai panašūs. Norėtųsi šiek tiek minkštesnio sniego, – pasakojo D.Rasimovičiūtė. – Su vienu netaikliu šūviu tikėjausi geresnio rezultato.“

Kitiems lietuviams sprinte sekėsi prasčiau: N.Kočergina buvo kur kas taiklesnė nei asmeninėse lenktynėse (2 netaiklūs šūviai), tačiau patekti į šešiasdešimtuką sportininkei nepavyko – ji liko 79-a, o vyrų varžybose startavę T.Kaukėnas (prašovė keturis kartus) ir K.Dombrovskis (trys baudos ratai) užėmė atitinkamai 71-ą ir 80-ą pozicijas.

Agnės Mackevičiūtės nuotr./Natalija Kočergina
Agnės Mackevičiūtės nuotr./Natalija Kočergina

Pasibaigus pirmam etapui vienintelė įskaitinių taškų pelniusi Lietuvos biatlonininkė yra D.Rasimovičiūtė (34 tšk.), kuri užima aukštą 21 vietą. Galutinėje pasaulio taurės įskaitoje sportininkei patekti į "Top 40" dar niekada nepavyko.

Hochfilcene estafečių nebus

Antras pasaulio taurės etapas penktadienį prasidės Hochfilcene (Austrija). Tądien sportininkai varžysis sprinte, šeštadienį – estafečių varžybose, o sekmadienį – persekiojimo rungtyje. Jau žinoma, kad Lietuvos estafečių komandų Austrijoje nebus, kadangi pasaulio taurės kvalifikaciją be keturių Švedijoje startavusių lietuvių turi tik Karolis Zlatkauskas.

Tvarkaraštis

Gruodžio 6 d., Penktadienis

11:30 – Moterų 7,5 km sprintas

14:30 – Vyrų 10 km sprintas

Gruodžio 7 d., Šeštadienis

12:30 – Moterų 4 x 6 km estafetė

15:30 – Vyrų 4 x 7,5 km estafetė

Gruodžio 8 d., Sekmadienis

12:30 – Moterų 10 km persekiojimas

14:30 – Vyrų 12,5 km persekiojimas

Pastaba: varžybų laikai priklausomai nuo oro sąlygų gali keistis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius