Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalas: smuikininkė Vanessa Mae apgaule dalyvavo 2014-ųjų Sočio olimpiadoje

Smuiką į sportą trumpam iškeitusiai scenos žvaigždei Vanessa Mae šiomis dienomis tenka raudonuoti ir atsakinėti į nemalonius klausimus. Pagrindinis – kaip ji jaučiasi apgavusi visą sportinį pasaulį. Mat Slovėnijos slidinėjimo federacijos Vykdomasis komitetas ketvirtadienį viešai pripažino, jog keturi jos funkcionieriai falsifikavo rezultatus garsios smuikininkės V.Mae naudai, kad ši galėtų startuoti kalnų slidinėjimo varžybose Sočio žiemos olimpiadoje.
Vanessa Mae Sočio olimpiadoje
Vanessa Mae Sočio olimpiadoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite prie daugiau kaip 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Už šiurkščius prasižengimus ir falsifikaciją Slovėnijos slidinėjimo federacija savo keturis darbuotojus nuo veiklos diskvalifikavo ketveriems metams.

2014-ųjų Sočio žiemos žaidynėse smuiko virtuozė V.Mae kalnų slidinėjimo varžybose atstovavo Tailandui, tačiau startavo tėvo pavarde – Vanakorn.

V.Mae per kvalifikacines varžybas Slovėnijos Krvavece „sugebėjo“ įvykdyti reikiamą reikalavimą ir gavo kelialapį į Rusijoje vasarį vykusias Sočio žiemos žaidynes.

Pagal atrankos į olimpines žaidynes reglamentą, šalys, kurių kalnų slidinėjimo atstovai patenka į pasaulio reitingą Top – 500 gali tikėtis, kad žaidynių slalomo ir slalomo giganto rungtyse bus du sportininkai – vyras ir moteris.

Tiesa, pastarieji turi įvykdyti papildomas sąlygas – kvalifikacinėse varžybose surinkti ne daugiau kaip 140 baudos balų.

V.Mae per kvalifikacines varžybas Slovėnijos Krvavece „sugebėjo“ įvykdyti reikiamą reikalavimą ir gavo kelialapį į Rusijoje vasarį vykusias Sočio žiemos žaidynes.

Didžiosios Britanijos ir Tailando pilietybes turinti V.Mae slidinėti pradėjo būdama ketverių, o pernai debiutavo tarptautinėse varžybose.

Šiemet slidininkė Australijoje treniravosi su nacionaline Rusijos komanda, o Slovėnijoje vykusiose varžybos užėmė septintąją vietą.

Vanessa Mae
Vanessa Mae

Slovėnijos slidinėjimo federacija savo tyrime konstatuota, kad per šioje šalyje vykusias varžybas buvo pakoreguotas V.Mae rezultatas. Apie tai, kad V.Mae rezultatą reikėtų padaryti tokį, kad jis atvertų smuikininkei-kalnų slidininkei duris į Sočio žaidynes, federacijos atstovų prašė viena Tailando kompanija.

Kaltais pripažinti varžybų direktorius Borutas Hrbotas, pagrindinis teisėjas Vladimiras Mukacas, chronometristai Matjažas Goltecas ir Tugo Marinčekas.

Garsi smuikininkė V.Mae kalnų slidinėjimo varžybose užėmė 67-ąją poziciją – paskutinę tarp finišavusių sportininkų, pralaimėjusi nugalėtojai 50 sek.

Garsi smuikininkė V.Mae kalnų slidinėjimo varžybose užėmė 67-ąją poziciją – paskutinę tarp finišavusių sportininkų, pralaimėjusi nugalėtojai 50 sek.  

Tačiau sirgaliai dukrat nesileidžiančią sportininkę sutiko kaip didvyrę - plojo, dėkojo už gerą pasirodymą. Spaudos centre V.Mae turėdavo praleisti ne mažiau kaip valandą, nes daugelis pasaulio televizijos kompanijų ar žurnalistų norėjo gauti interviu.

2002 metais dėl biurokratinių barjerų slidininkė V.Mae negalėjo čiuožti olimpiadoje atstovaudama Tailandui. Sportininkė norėjo gauti Tailando pilietybę, tačiau iš V.Mae buvo reikalauta, kad ji atsisakytų britiško paso.

Vis dėlto, šie barjerai vėliau buvo įveikti ir garsenybė gavo Tailando valstybės pasą ir išsaugojo britišką.

Tailando sportininkai žiemos olimpiadose dalyvauja tik nuo 2002 metų.  

Taip pat šiose varžybose Slovėnijoje vietą Sočio olimpiadoje užsitikrino ir lietuvė Ieva Januškevičiūtė, surinkusi 82,81 balo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius