-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaloti kūną, bet siekti maksimumo? Vyrų dailusis čiuožimas pasiekė beprotišką ribą

Kai Vankuverio olimpinėse žaidynėse Evanas Lysacekas iškovojo aukso medalį neatlikdamas nei vieno keturgubo šuolio, vyrų dailusis čiuožimas atsidūrė kryžkelėje. Daugelis dar atsimena kokį vajų tada pakėlė rusas Jevgenijus Pliuščenka. Naująjį čempioną jis išvadino „netikru čempionu“ ir pareiškė, kad toks pasirodymas tinka šokiams, bet tik ne tikrų vyrų čiuožimui.
Yuzuru Hanyu
Yuzuru Hanyu / „Scanpix“ nuotr.

Tai, kas dabar vyksta šioje sporto rungtyje legendinis J.Pliuščenka neabejotinai pavadintų tikrų vyrų čiuožimu. Net jis pats nebuvo pasiekęs tokio aukšto techninio lygio, kokį dabar demonstruoja naujosios kartos čiuožėjai.

„Keturgubų šuolių fiesta“. Būtent taip neoficialiai vadinamos vyrų varžybos pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate Helsinkyje. Ir tai labai tikslus apibūdinimas.

Vis daugiau vyrų įtraukia keturgubus šuolius į savo programas – trigubi šuoliai tampa nebemadingi. Ką jau kalbėti apie tuos čiuožėjus, kurie grumiasi dėl aukso. Sportininkai vieni kitiems meta iššūkius, kuris iššoks daugiau keturgubų šuolių programoje. Neįtikėtina, bet amerikietis, kylanti čiuožimo superžvaigždė Nathanas Chenas Helsinkyje pasiryžęs atlikti septynis keturgubus šuolius! Jeigu jam pavyktų atlikti viską, ką planuoja, istorijos metraščiai pasipildytų nauju rekordu.

Taip, visada galima rinktis ir kitokią strategiją. Kaip kažkada darė E.Lysacekas. Mažiau sudėtingų šuolių – mažiau rizikos. Bei jei nori tapti pasaulio ar olimpiniu čempionu, vien tik nepriekaištingo atlikimo, meniškumo, tobulų perėjimų gali nebeužtekti. Vyrų čiuožimas pasikeitė – keturgubų šuolių lenktynėse dalyvauja ne tik puikia technika, bet ir charizma, tobulu pačiūžos valdymu, artistiškumu pasižymintys čiuožėjai. Tokie kaip japonas Yuzuru Hanyu, ispanas Javieras Fernandezas, kanadietis Patrickas Chanas. Pastaruosius šešerius metus būtent šio trejeto atstovai dominuoja pasaulio čempionatuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Chanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Patrickas Chanas

Ir nei vienas iš jų niekada nesirinko mažiau rizikingesnės strategijos. Jie iš savo kūno visada siekė išspausti maksimumą, nepaisydami rizikos.

O tai dar viena, atskira tema. Ar nerizikuoja sportininkai savo sveikata?

„Tai, ką daro tie vaikinai yra sunkiai suvokiama. Atsidūrėme prie tokios ribos, kuri yra beprotiška. Aš maniau, kad Yuzu Sočio olimpinėse žaidynėse jau pasiekė maksimumą, kad toliau žengti nebebus įmanoma. Bet aš klydau. Prabėgo keli metai, o Nathanas Chanas peržengė į kitą lygmenį. O paskui jį tokia ateina ir naujoji karta“, – taip savo nuomonę apie keturgubus šuolius išsakė triskart pasaulio čempionas ir Helsinkyje dar vieno medalio sieksiantis kanadietis Patrickas Chanas.

Šuoliai Lietuvos čiuožėjo akimis

Mums, paprastiems žiūrovams, sunku suprasti, kuo taip stipriai skiriasi trigubi apsisukimai ore, nuo keturgubų. Kad atlikti keturgubą šuolį sunkiau, akivaizdu. Bet kiek sunkiau?

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Asta Žukaitė ir Saulius Ambrulevičius
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Asta Žukaitė ir Saulius Ambrulevičius

„Skirtumas milžiniškas. Jei sugebi atlikti trigubą šuolį ir sieki keturgubo – kūno ritmas turi būti kur kas tikslesnis, visi kūno raumenys turi dirbti kartu ir dar su sprogstamąja jėga. Kūnas turi priprasti prie pokyčių, tam reikia daug laiko bei atitinkamų fizinio parengimo treniruočių“, – 15min.lt pasakojo ne kartą pasaulio čempionatuose dalyvavęs geriausias Lietuvos čiuožėjas Saulius Ambrulevičius.

„Su vyresniais čiuožėjais pajuokaujame, kad šių laikų jaunimas yra maitinamas su stebuklų priedais... Vyrų čiuožimas verčia visiškai naują puslapį. Jeigu anksčiau tik Top dešimtuko čiuožėjai darydavo ar bent bandydavo keturgubus šuolius, tai dabar mažiausiai Top dvidešimtukas į savo programas įtraukia bent po kelis keturgubus šuolius“, – sakė dabar šokiuose ant ledo Lietuvai atstovaujantis S.Ambrulevičius.

Jis įsitikinęs, kad netolimoje ateityje keturgubus šuolius šokinės ir moterys. O vyrai sugebės atlikti keturgubus akselius. S.Ambrulevičius tiki, kad ir penkiagubų šuolių ateitis nėra labai tolima.

Žalojami kūnai

Nuo 2004 metų, kai pasikeitė dailiojo čiuožimo balų skaičiavimo sistema, keturgubų šuolių kartos genijai jau peržengė 300 taškų barjerą. O kažkada tai atrodė neįveikiama riba.

„Esame tikrai išskirtiniame vyrų čiuožimo laikotarpyje. Geriausi čiuožėjai kasdien ieško savyje resursų, kad sugebėtų iš savęs išspausti dar daugiau jėgų. Bet lieka tik paslaptis, kokią žalą mes darome savo kūnui“, – teigia pačiūžos virtuozu vadinamas P.Chanas.

Kanados čiuožėjas įsitikinęs, kad tik laikas atsakys, kokią žalą ateityje pajus čiuožėjų kūnai.

Dabar P.Chanui 26-eri ir dailiajame čiuožime jis jau vadinamas veteranu. Kanadietis kartu treniruojasi su labai panašios pavardės savininku Nathanu Chenu, jau minėtu supertalentu, kuriam dar tik 17-ka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Javieras Fernandezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Javieras Fernandezas

„Tai vargina. Aš stumiuosi į priekį, kiek tik turiu jėgų, bet jaunimas mane vis tiek lenkia. Bet reikia suprasti, kad madas visada diktuoja geriausi čiuožėjai ir jeigu aš dar noriu, kažką pasiekti, privalau daryti tai, ko nesu daręs anksčiau“, – itin atvirai pasakojo ledo meistras.

P.Chanas kelerius metus buvo pasitraukęs iš didžiojo sporto. Tada jis nebūtų net patikėjęs, kad į savo arsenalą įtrauks naują šuolį – keturgubą tulupą. Tai reiškia, kad ištisas treniruotes, ištisas valandas ant ledo jis tik tą ir darė – šokinėjo keturgubą tulupą.

Tad kiek gi dar toli gali nužengti šuolių revoliucija? Penkiagubi šuoliai?

Gerbėjai spėlioja, kada išvys penkių apsisukimų ore šuolius ir ta diena neabejotinai išaus. Tam, kad atliktų penkiagubą šuolį, sportininkas turi dar aukščiau iššokti, dar greičiau suktis ir dar ilgiau išbūti ore.

Dukart pasaulio čempionas ir Helsinkyje titulą ginantis ispanas Javieras Fernandezas sako, kad vienintelis būdas tobulėti, tai suprasti savo kūną ir jo ribas.

„Kartu su Patricku esame vieni vyriausių čiuožėjų. Konkuruojame su 17-kos, 18-metų vaikinais, kurie sugeba į savo programas įtraukti daugiau keturgubų šuolių. Bet supraskite, mūsų kūnai nebėra tokie, kaip tame jauname amžiuje. Negalime net pasvajoti apie penkiagubus, ar šešiagubus šuolius. Mes nebegalime būti tokie, mes privalome būti protingi“, – kalbėjo 25-erių čempionas.

Fernandezui būti protingu, reiškia įtraukti į savo trumpąją ir laisvąją programas penkis keturgubus šuolius. Penkis. O kaip gi kitaip, kai esi pasiruošęs trečią kartą iš eilės užimti pasaulio čempionato sostą?

VIDEO: Nathano Cheno istorinis pasirodymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius