Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tradicinės Sartų lenktynės ateityje turėtų tapti tarptautinės

Kitų metų vasario 5 dieną Dusetose vyks jau 105–osios oficialiai rengiamos žirgų lenktynės „Sartai 2011“, išgarsinusios ir tebegarsinančios ne tik šį mažą Aukštaitijos miestelį, bet ir Lietuvos žirgų mylėtojus. Daugeliui žmonių, ne tik giminaičių, susitikti šiose lenktynėse ir ta proga šurmuliuojančioje spalvingoje žiemos mugėje, kurias pamėgo daugiau nei „pusė Lietuvos“, tapo garbės reikalu.
Lenktynių „Sartai 2010“ akimirka
Tradicinės Sartų lenktynės tikisi ir tarptautinio pripažinimo. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šimtmečiais gludintos tradicijos

Lietuvis ir žirgas – daugiau nei kelis šimtmečius neatsiejamos sąvokos. Nuo nuožmių kovų su neprašytais atėjūnais dėl apgyvendintų žemių neliečiamybės iki pat šių dienų, kai eiklus ristūnas kelia ne mažesnį pasigėrėjimą, nei greitas sportinis automobilis.

Sunku dabar suskaičiuoti, kada žirgo kanopa pirmą kartą stuktelėjo Sartų ežero ledą. Kai kurie šaltiniai byloja, kad šiemetinės žirgų lenktynės kaip organizuojamas, ne stichiškas renginys Dusetose bus 215–osios, o oficialios – jau 105–osios.

Margoje šių lenktynių istorijoje visgi reikėtų išskirti keletą faktų, turėjusių esminės įtakos renginio raidai ir populiarumui. 1937 m. pirmą kartą lenktynes sudrebino vietinis dūdų orkestras, o po metų čia pirmąkart koncertavo ne tik nacionaliniais aukštaičių rūbais pasidabinęs moterų choras, bet ir buvo surengta pirmoji važių ir pakinktų paroda, o žiūrovus (kalbama, vienus nustebino, kitus – išgąsdino) virš galvų praskridęs kariškių lėktuvas.

1955 m. lenktynės Dusetose paskelbtos respublikinėmis, o 1970 m. atgaivintos ir žiemos mugės su kalnais riestainių, rinkėmis dešrų, sūriais ir alumi bei aukštaitiškais suvenyrais.

Laukia ir turi ką parodyti

Ketvirtadienį įvykusioje pirmojoje žirgų lenktynių „Sartai 2011“ spaudos konferencijoje akcentuota, kad lenktynėms įtemptai rengiasi ne tik organizacinis komitetas, bet ir Zarasų krašto, nekalbant jau apie pačius dusetiškius, žmonės, norintys ir turintys ką parodyti svečiui.

„Nuoširdžiai tikiu, kad ristūnų lenktynės iš tikrųjų taps tarptautinėmis varžybomis. Kvietimai į jas jau išsiųsti Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos ir Prancūzijos sportininkams. Kiekviena šalis gali deleguoti po 2 atstovus. Manau, kad šios lenktynės pelnytai gali būti įtrauktos ir į ministerijos kuruojamo tautinio paveldo sertifikuotų renginių sąrašą. Geromis emocijomis ir teigiamu azartu pradėkime Naujuosius,  2011–tuosius,“ – sveikindamas visus ateinančių švenčių proga spaudos konferencijoje kalbėjo Žemės ūkio ministras, varžybų organizacinio komiteto vadovas Kazys Starkevičius.

Ministras pasidžiaugė ir varžybų naujų organizatorių, bendrovės „Promo events“ pastangomis. K. Starkevičiaus nuomone, itin sveikintinas dalykas, kad lenktynėms teisėjaus vietos ir užsienio teisėjai, o žirginio sporto šventę galės stebėti net ir ten neapsilankę. Mat lenktynes iš Dusetų tiesiogiai transliuos  Lietuvos ryto televizija, tiesioginių reportažų skambės ir radijo bangomis.

Ministras palaiko organizatorių nuomonę, kad šventė žiūrovams turi būti nemokama.

Pasak Zarasų rajono savivaldybės mero ir lenktynių „Sartai 2011“ organizacinio komiteto nario Arnoldo Abramavičius, vietiniams žmonėms ir rajono vadovams žirgų lenktynės Dusetose – ne tik prestižo reikalas, bet ir rimtas, daug atidos reikalaujantis darbas, kuriam prideramai atlikti jie negaili pastangų.

„Retas kraštas turi tokias šimtmečių išbandytas ir ilgai puoselėtas tradicijas kaip Dusetos. Po kiekvienų lenktynių jos tarsi ūgteli, tampa labiau žinomos, o vietinių svetingumas leidžia tikėtis kitais metais dar daugiau svečių“, – sakė A. Abramavičius.

Kad šios sporto šakos entuziastų laukia puiki šventė Dusetose, neabejoja ir Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos arklininkystės skyriaus vedėjas Juozas Barisevičius. Specialisto nuomone, aukščiausio lygio žirgų lenktynės Dusetose – puiki, daug nepakartojamų emocijų teikianti atrakcija, o arklininkystės specialistams – savotiškas tyrimų poligonas kuria kryptimi vystyti šią šaką, išvedant greitus, ištvermingus, lengvai treniruojamus žirgus. Jo nuomone vasarį vyksiančiose lenktynėse gali būti pagerintas ir šios 1600 metrų ilgio trasos absoliutus rekordas, kurį 2009 metais pasiekė varėniškis Stasys Kėrys, su žirgu „Sakalu“ įveikęs nuotolį per 2 min. 03,34 sek.

„Nors dar nesibaigė atrankinės varžybos zonose, po kurių žirgai bus iš naujo reitinguojami, neabejoju, kad ir šiemet Dusetose galėsime gėrėtis visais šalyje turimais geriausiais, greičiausiais ir ištvermingiausiais ristūnais, – spaudos konferencijoje tvirtino varžybų organizacinio komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Jurgaitis. – Kaip ir anksčiau, pagal per daugelį metų susiklosčiusias renginio tradicijas varžybos orientuojamos į devynis pagrindinius važiavimus ir visas lenktynes vainikuojančią puošmeną – kovą dėl „Didžiojo žiemos prizo“, kurį tradiciškai steigia Žemės ūkio ministerija ir dėl kurio varžosi tik suaugusiųjų žirgų vadeliotojai.“

A.Jurgaitis tikisi, kad lenktynėse Dusetose žiūrovai pamatys per 60 pačių eikliausių žirgų, iš kurių maždaug pusė Amerikoje, apie 20 – Rusijoje ir per 10 – Prancūzijoje išvestų veislių ristūnai. Pasak A. Jurgaičio, planuojama, kad dėl 6 prizų važiavimai vyks tradicinėje, 1600 metrų ilgio distancijoje, o dėl 3 prizų – 2300 m.

„Nors iki varžybų liko dar daugiau nei mėnuo, jau dabar pradėti būsimos lenktynių trasos įrengimo darbai, jau liejamas ledas“, – informavo Sartų žirgyno direktorius Edgaras Jeninas.

Tikisi tarptautinio pripažinimo

Tradicinių lenktynių Dusetose organizatorė – Žemės ūkio ministerija – pirmą kartą jas patikėjo surengti bendrovei „Promo events“, kurią be kitų renginių kartu su „Promo sportu“ labiausiai išgarsino didžiausios Baltijos šalyse „Omnitel“ 1000 km. automobilių žiedinės lenktynės. Pradėję renginį nuo nulio dykvietėje šalia Palangos dabar „Promo sportas/Promo events“ gali pagrįstai didžiuotis atvedę jį prie žinomų Europoje ir reprezentuojančių šalį lenktynių.

„Nors ir labai senas, gražias tradicijas, garsinančias žirgų sportą ir propaguojančias šalies etnines vertybes, turinčios lenktynės mūsų nedomintų, jei žiūrėtume į jas kaip į vienadienes, – kalbėjo „Promo events“ vadovas Darius Jonušis. – Matome perspektyvą padaryti žirgų lenktynes tarptautinėmis, į kurias veržtųsi užsienio šalių žirginio sporto entuziastai ir kurie susigrumtų su geriausiais Lietuvos važnyčiotojais. Pirmaisiais metais paprasčiausiai dėl laiko stokos nežadame esminių pokyčių, tačiau daugiau žymesnių permainų lenktynėse pasiūlysime 2012 metais“.

Pasak D. Jonušio, svarbiausia, kad žirgų lenktynes pamatytų ir išgirstų kuo daugiau žmonių. „Promo events“ su sparčiai populiarėjančia „Lietuvos ryto“ televizija jau ne tik sutarė lenktynes tiesiogiai transliuoti šiuo kanalu, bet ir visą dieną rodyti tik su žirgais ir žirginiu sportu susijusią informaciją. Ne išimtis net multfilmai. Tik apie lenktynes varžybų dieną įvairiausią informaciją transliuos vietinis radijas, kuris bus girdimas 2 kilometrų spinduliu, be to bus rengiamos radijo transliacijos, reportažai, o lenktynių spaudos centre, kuris duris atvers šalia trasos, tikimasi sulaukti gausaus mūsų šalies ir kaimyninių valstybių žurnalistų būrio.

Varžybų organizatoriai daug dėmesio skirs ne tik sportinei daliai, nors ji ir domina bene didžiumą apsilankančių Dusetose lenktynių dienomis.

„Mugės, parodos, koncertai ir kitos priemonės, propaguojančios mūsų nacionalinį paveldą ir etnines vertybes – neatsiejama šių lenktynių dalis. Tačiau kaip viską „sutalpinti“ į vieną, dar nedaug pailgėjusią viduržiemio dieną? – klausia D. Jonušis. – Todėl ne 2011–ųjų vasarį, bet  dar po metų ar kitų galvojame atgaivinti dviejų dienų renginio tradicijas, praturtinant jas naujovėmis, kad atvykęs į Dusetas sau mielą užsiėmimą ištisoms dviems dienoms rastų ir jaunas, ir jau pagyvenęs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius