Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grožio ir sveikatos šaltinis – Kalabrijos aštrusis pipiras „peperoncino“

Dažnai užsienietės moterys stebisi – kodėl italių plaukai vešlūs ir žvilga, dantys sveiki, o veido oda skaisti, lygi ir niekada neišblyškusi. Ar jos daugiau laiko skiria grožio procedūroms?
Aštrusis pipiras suteikia pikantiško skonio ir kiaulienos patiekalams
Aštrusis pipiras suteikia pikantiško skonio ir kiaulienos patiekalams / Tavoroma.lt nuotr.

Atsakyti į šiuos klausimus ne vienai lietuvei padeda sveikatingumo savaitė Kalabrijos iškyšulyje – Capo Vaticano.

Į tokią sveikatingumo kelionę išvykusi kaunietė kosmetologė Daiva Šmatavičienė, praleidusi dešimt dienų viešbutyje „A Turri“, pastebėjo, kad Kalabrijos moterų kasdienybė neatsiejama nuo aštraus raudono pipiro „peperoncino“.

Jis ne tik maistui, bet ir moters įvaizdžiui suteikia natūralų sveikatos atspalvį.

„Keliauti į šį egzotišką Pietų Italijos kraštą paskatino romantiškas jo pavadinimas. Bet vos pabuvusi čia supratau, kad Kalabrija – itin aitraus pipiro kraštas“, – teigė Daiva.

Gali būti, kad Kalabrijos gyventojai viršija įprastus aštraus pipiro suvartojimo kiekius, tačiau jie įsitikinę, kad po pipiro odele slypinti aktyvioji medžiaga kapsaicinas saugo nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ir net onkoliginių ligų. 

Dalį atostogų ji skyrė poilsiui nuostabiame Vatikano iškyšulio paplūdimyje „Groticelle“, kuris buvo keletą kartų „Trip Advisor“ nominuotas gražiausiu Italijos paplūdimiu.

„Čia pasideginus veidas įgyja natūralų saulės įdegio atspalvį“, – teigė patyrusi kosmetologė po keleto saulės vonių Kalabrijoje.

Tačiau pats tikriausias puikios nuotaikos, kuri išreiškiama natūralia šypsena kasdien, šaltinis – ragauti įvairiausius patiekalus, kuriuose dominuoja Kalabrijos „peperoncino“.

Keliaujant po įvairius miestus D.Šmatavičienė kartu su vyru psichologu Gintaru pastebėjo, kad kiekviena kalabriečio šeima pasiruošia žiemai „peperoncino“ atsargas.

Rugsėjį nuskinto pipiro kekės džiovinamos balkonuose, džiugina klientų akį restoranuose ant sienojų, juo papuošiami stalai. Tačiau pipiras – ne tik puošmena.

Tavoroma.lt nuotr./Aštrusis pipiras – Kalabrijos skonio karalius
Tavoroma.lt nuotr./Aštrusis pipiras – Kalabrijos skonio karalius

Kalabrijos gyventojai mėgsta aštrų kiaulienos patiekalą nduja. Jį ruošiant mėsą natūraliai konservuoja aštrusis prieskonis.

Gali būti, kad Kalabrijos gyventojai viršija įprastus aštraus pipiro suvartojimo kiekius, tačiau jie įsitikinę, kad po pipiro odele slypinti aktyvioji medžiaga kapsaicinas saugo nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ir net onkoliginių ligų. Todėl jo niekada neriboja. 

Kalabriečiai net vaikus pratina prie peperoncino. Manoma, kad jis apsaugo dantis nuo karieso.

Aitrusis „peperoncino“ nerekomenduojamas tik inkstų ir šlapimtakių ligomis sergantiems žmonėms.

Kalabriečiai net vaikus pratina prie „peperoncino“.

Manoma, kad jis apsaugo dantis nuo karieso. 

Grožėdamiesi Tropėjos miesto architektūra Daiva ir Gintaras Šmatavičiai aplankė ir gastronomijos įvairove žavinčius maisto butikus.

Jie traukia žvilgsnį įvairiausiais Kalabrijos produktais, tačiau kiekvienas turistas nusišypso išvydęs rankinę granatą primenančius indelius su raudonu paštetu, ant kurių etiketės užrašyta – „Viagra Calabrese“.

Šis pavadinimas – neatsitiktinis. Kalabriečiai teigia, kad aštrusis „peperoncino“ – galingas afrodiziakas.

Atostogaudami Pietų Italijoje lietuviai kas vakarą ragavo įvairius Kalabrijos pastos patiekalus, juos paskanindami aštriuoju prieskoniu.

Sužavėti jo plataus poveikio sąvybių keletą pipiro kelių parsigabeno ir į namus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius