Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalabrijos skanėsto gamintojui Romoje premiją skyrė Lietuvos žurnalistai

Įdomus produktas, neįtikėtina vyno gamintojų šeimos istorija, legendinės Neapolio picerijos arba garsiausios kavinės mitas. Kiekvienas Italijos restoranas ar gamintojas svajoja gauti užsienio žurnalistų kasmetinę premiją. Ją skiria Italijos užsienio spaudos asociacija „Associazione della Stampa Estera“ nariai.
Luigi Coccomo ir Jurga Jurkevičienė
Luigi Coccomo ir Jurga Jurkevičienė / Tavoroma.lt nuotr.

Žurnalistai iš 40 šalių įteikia iš viso keturias tarptautines premijas – išskirtinio produkto gamintojui, gastronomijos pasaulio asmenybei, restoranui su ne mažiau kaip šimto metų istorija ir maisto institucijai.

Šįmet premiją laimėjo Lietuvos žurnalistų Jurgos ir Pauliaus Jurkevičių pasiūlytas kandidatas – Kalabrijos aštraus pašteto ndujos gamintojas Luigi Caccamo.

Iškilmingas apdovanojimų vakaras įvyko viename seniausių ir garsiausių Romos viešbučių – „Grand Hotel Bernini Bristol“. Vakarienėje dalyvavo 120 svečių – Romoje akredituotų „Associazione della Stampa Estera“, „Slow Food“ judėjimo atstovų, rėmėjų.

Vakarienės meniu kūrė garsus Italijos šefas ne kartą pelnęs „Michelin“ žvaigždę Andrea Fusco. Svečiai ragavo „Carpene Malvolti“ putojantį vyną su mini arančinais, pagamintais iš „risotto“ su sepijos rašalu, raviolius įdarytus buratos sūriu su krevečių ir ančiuvių padažu, dviejų rūšių avienos kepsnius su artišokų traškučiais, prie jų derino garsaus Umbrijos vyno ūkio „Lungarotti“ vynus.

Džiaugiuosi, kad mane „atrado“ žurnalistai iš Lietuvos, kiekvieną vasarą užsukantys pas mane į Spilingos miestelį, – sakė ndujos gamintojas L.Caccamo.

„Užsienio žurnalistų premija man yra netikėta ir didžiulė garbė. Kalabrijos gamintojai nedažnai pelno prestižinius tarptautinius apdovanojimus.

Džiaugiuosi, kad mane „atrado“ žurnalistai iš Lietuvos, kiekvieną vasarą užsukantys pas mane į Spilingos miestelį“ – sakė ndujos gamintojas L.Caccamo.

J. ir P.Jurkevičių dėka, kalabrietiška nduja po truputį skinasi kelią ir į Lietuvą.

„Lietuvoje vakarienes su pikantišku paštetu rengiame jau trejus metus. Garsiuose Lietuvos restoranuose gaminome nduja pagardintas brusketas, spagečius, triušieną“, – pasakoja žurnalistė J.Jurkevičienė. 

Nduja – kaip lašiniai Lietuvoje

Pietų Italijos regionas Kalabrija garsėja ne tik nuostabia gamta, baltomis Tirėnų ir Jonijos jūros pakrantėmis, Kalabrijos Redžo antikos vyrų bronzos skulptūromis „Bronzi di Riace“. Tai – puikios gastronomijos oazė, kurioje atostogaujantys žmonės išvalo ir kūną ir sielą.

Kalabrijoje aštrųjį paštetą gamina kiekvienas ūkininkas, panašiai kaip pas mus lašinius. Bet L.Caccamo – ne šiaip ūkininkas, jis – savo produkto ideologas.

Luigis pirmasis nutarė, jog šį pikantišką mėsos kremą galima brandinti, panašiai, kaip ir Parmos kumpį. Prieš keletą metų niekam nežinomas produktas tapo Niujorko, Londono, Paryžiaus gurmė svajone, – pasakoja P.Jurkevičius.

Jis sukūrė ingredientų proporcijas, išgrynino kokybės konceptą. Juk nduja – tai labai paprastas produktas: šviežia, termiškai neapdorota kiauliena, lašiniai, aštrieji pipirai peperoncino.

„Luigis pirmasis nutarė, jog šį pikantišką mėsos kremą galima brandinti, panašiai, kaip ir Parmos kumpį. Prieš keletą metų niekam nežinomas produktas tapo Niujorko, Londono, Paryžiaus gurmė svajone“, – pasakoja gastronomijos žurnalistas P.Jurkevičius.

Pasak jo, į ndujos tėvynę – Spilingą – jie dažnai užsuka su bičiuliais iš Lietuvos.

„Mus visada maloniai priima, vaišina, surengia degustaciją įmonės savininkas Luigis“, – sakė P.Jurkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius