-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daržų manija

Jos - žinomos, populiarios, nešamos kūrybos polėkio. Jų veidai šviečia televizijos ekranuose, puošia žurnalų viršelius. Ir nepatikėtum, kad išpuoselėtomis gležnomis savo rankomis jos taip mėgsta... ravėti ir sodinti.
Foto naujienai: Daržų manija
Gretos Skaraitienės nuotrauka / zmones24.lt

Jos - žinomos, populiarios, nešamos kūrybos polėkio. Jų veidai šviečia televizijos ekranuose, puošia žurnalų viršelius. Ir nepatikėtum, kad išpuoselėtomis gležnomis savo rankomis jos taip mėgsta... ravėti ir sodinti. Ne taurius gėlynus „taksavoti", o veisti daržus - nesvarbu, didelius ar tik simbolinius. Garsios Lietuvos moterys sutartinai sako, kad nėra didesnio malonumo, kaip panardinti rankas į juodą riebią žemę ir gauti energijos.


Lyg egzotiškas akvariumas


Įsivaizduokite nedidelį, bet aukštą - kad laisvai galėtum vaikščioti, indiško akmens plokštėmis grįstą šiltadaržį, kurio lysvėse per kraštus virsta gražgarstės, špinatai, salotos, krapai, milžiniški čiobreliai, bazilikai, rozmarinai (visų pavadinimai tvarkingai surašyti specialiose lentelėse), pro stogą laukan lipa pomidorai, žiemoja rožės krūmelis, japoninis klevas ir agava iš Kroatijos. Šiltnamį, kurio viduje prikabinėta žvakių, žibintų ir saulės energijos lempelių, o viduryje stovi... supamasis fotelis! Įsivaizduokite, kaip jis atrodo, kai nusileidus sutemoms įžiebiamos visos švieselės! Lyg egzotiškas akvariumas. Keramikė ir televizijos laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė (44) norėjo būtent tokio statinio: „Jei būtų taip reikėję ūkininkauti, būčiau prašiusi ant metalinio karkaso polietileno plėvelę užtempti ir - ėmusis agronomijos. Man reikėjo, kad galėčiau sėdėti ir grožėtis, stebėti savo augalus." Nuo Nomedos daržininkyste užsikrėtė ir vaikai  -Ula su Titu. „Jų „pedagoginis" darželis - už tvoros, - rodo dailininkė. - Vaikai mokosi, džiaugiasi, žiūri, kaip augalai dygsta, auga. Ula vakar savo išaugintais ridikais mus vaišino!" „Kai mama pradėjo, tai ir aš užsimaniau, - laistydama savo lysves pasakoja Ula. - Pasisėjome, ko norėjome. Aš - žirnių, pupelių, ridikų." „Aš - irgi žirnių, dar cukiniją, o gal moliūgą, - pasakoja Titas. - Patys ravime, laistome."


Ištisas žemės ūkis


Kai prieš dvidešimt metų režisieriai Janina Lapinskaitė (56) su vyru Algimantu Puipa Aukštaitijos kaime įsigijo sodybą, nemažą dalį jos teritorijos pavertė daržais. Juose ne tik vešėjo krapai, salotos, ridikėliai, bet ir plytėjo bulvių, kopūstų laukai. Atrodytų, du menininkai, o čia - ištisas žemės ūkis. „Kai ravi daržus, gali galvoti, kad kovoji su priešais, blogomis mintimis - taip išvalai sąmonę, pasidarai švari, - įsitikinusi režisierė. - Manau, daržai lietuvėms - natūralus dalykas. Kai atvažiuoji į tikrą, gyvą kaimą, kuris alsuoja kaimišku savo ritmu, reikia ir patiems taip gyventi. Buvo labai svarbu „prisirašyti" pas vietinius - jie stebėdavo, baltarankė esu ar savas žmogus. O mes, „miesčionys", daržus užveisėme! Patys viską nudirbdavome, mėšlą kratydavome. Bet didžiausia visiems kaimiečiams atrakcija būdavo, kai mes ardavome: įsikinko į arklą Algimantas, šalia - sūnūs, jie traukia, aš ariu. Nuostabu, kai šeimyną gali savo augintomis gėrybėmis maitinti. Kopūstus, bulves, ropes salotoms su Algimantu kasmet „kapčiavodavome": rudenį pamiškėje iškasdavome duobes - „kapčius", sudėdavome daržoves, šiaudais uždengdavome, žemėmis užberdavome. Kai pavasarį atsikasi, taip ir jaučiasi, kad ne bet kur buvo laikomi! Daržai sumažėjo tada, kai rudenį intensyviai pradėjome filmuoti, dažniausiai per patį bulviakasį, tad tekdavo „plėšytis" tarp filmavimų ir bulvių, kaimynų prašyti. Bet labiausiai daržai nunyko dėl... mėšlo! Šiame kaime nebeliko senųjų gyventojų, kurie turėjo karvių, kiaulių ir arklį. Juokiuosi, kad mano gyvenimą sodyboje pakeitė mėšlas. Dabar daržo liko tik „vietos reikmėms", kad nereikėtų daržovių iš Vilniaus vežtis."


Laukinis sodas


Daržas, kuriame pampsta raudoni pomidorai, keroja prieskoninės žolelės, auga svogūnai, tarp jų įsipina gėlės, gali būti nestandartinis, o toks, koks grafikės, tapytojos ant porceliano Jūratės Rekevičiūtės (40). Kaip ir jos su vyru TV prodiuseriu Ričardu Rickevičiumi namai - trys atskiri pastatai, sujungti galerijomis, „apžergia" sklypą. Pagal reikalavimus paliktą plotą tarp namo sienų ir sklypo ribų Jūratė išnaudojo daržui. „Mano darželio idėja - apleistas, negyvenamas sodas: žolės suaugo su gėlėmis, aplink - laukiniai medžiai: lazdynai, šermukšniai, - pasakoja dailininkė. - Specialiai tokius rinkomės, kad nesijaustų, jog išpuoselėta." Atrodo, nesuderinami dalykai - menai ir daržininkystė. Suprasčiau - alpinariumai... „Man - labai suderinama, - juokiasi Jūratė. - Daržas man - kūrybinis darbas. Jaučiu didelę priklausomybę nuo augalų! Kol ateinu iš dirbtuvių iki namų, rankos taip ir tiesiasi į žemę, pačios kasa, ravi... Galbūt, kad vaikystėje vasaras leidau pas senelius kaime, turėjau ir savo daržiuką, kurį puoselėjau, ir šiaip visuomet reikėjo padėti - šienas, daržai, tos beprotiškos trijų kilometrų ilgio lysvės... Net triušius auginau! Paskui viso to nebeliko. Matyt, dabar norisi tuo atsidžiaugti."


Ūkininkės pradas


Antra vasara energingoji renginių vedėja ir à la dainininkė, kaip pati prisistato, Laima Tamulytė (29), Lietuvai geriau žinoma Mamos Rock'n'Roll slapyvardžiu, su sužadėtiniu Gediminu Stončiumi gyvena nuosavame name pačiame tikriausiame kaime prie pat Vilniaus - tik dešimt minučių iki sostinės centro. Pastato vidus dar lipdomas savo jėgomis, kiemas - lyg po bombardavimo: duobės ir kalnai žemių. Tačiau už namo išlygintame nedideliame plote šiemet iškart išdygo šiltnamis ir sugulė daržo lysvės. „Iš pradžių sakėme, nieko nedarysime, nieko neauginsime, tik veją užveisime, - kvatoja skardžiabalsė Laima. - O paskui prabilo mano, ūkininkės, pradas! Esu kilusi iš Joniškio, turėjome daug daržų, dar ir kolektyvinį sodą, laukus bulvių, grūdų ir runkelių. Nieko nepirkome - savo daržovės, savo vištos, triušiai ir kiaulytės. Tai ir dabar, dešimt metų Vilniuje pragyvenusi, grįžtu prie to - maloniau SAVO agurkus, pomidorus valgyti, SAVO cukinijas konservuoti!"


Daržininkė bitutė


Bičiuliai žino, kad didžiausia televizijos laidų vedėjos Editos Mildažytės (43) aistra - gėlės. Ir kiemelyje, ir namuose jos veši, kambariuose nuolat vazose mirksta puokštės, o apie jos puoselėjamą milžinišką gėlyną sodyboje tikriausiai jau sklando legendos. Lyg būtų maža ravėjimo, šią vasarą Edita sodyboje užsiveisė ir daržą. Nestandartinį - lyg kabantys Semiramidės sodai - dailiose medinėse dėžėse. „Senatvė, matyt! - užsikvatoja. - Visą vasarą sodyboje gyvename, krizė baisiai gąsdino, pagalvojau, reikia man savo barštukų užsiauginti, mažu išsigelbėsiu nuo jos. Užsimaniau šiltnamio. O Gintas (Editos vyras Gintautas Vyšniauskas - red. past.), jei jam sakai: „Būk geras, nukask kibirą bulvių", eina pirkti kombaino joms rinkti. Banalus kibiras bulvių? Ne! Tai štai mano noras turėti nedidelį šiltadaržį virto dideliais darbais - plėšiniai išplėšti, žemė išpurenta, plytelės prieiti suklotos. Greičiausiai rudenį jį įsigysime. Arba paprašiau sukalti man dėžes prieskoninėms žolėms auginti. Kad pagamino, tai pagamino! Keturias. Milžiniškas. Užsėjau visokių daržovių. Būsiu dabar daržininkė bitutė!"


Meditacija


„Kai gimė vyresnėlė Emilija, prie savo namo pradėjau sėti ir auginti net kopūstus, tad ekologinė mama esu jau dvylika metų, - pasakoja TV prodiuserė ir laidų vedėja Ieva Kašauskaitė-Petrauskienė (37). - O šiemet smalsumas pagavo, kovą tėčiui (rašytojas ir žurnalistas Stasys Kašauskas - red. past.) prasitariau, kad noriu šiltnamio. Jis surado meistrus dzūkelius, šie per vieną dieną didelį šiltadaržį surentė! Užsėjau salotų ir prieskoninių žolelių, jas ėmėme skinti po Velykų. Tai sužinojusios mano tetos iš visų Lietuvos kampelių perdavė įvairiausių pomidorų, saldžiųjų paprikų daigų." Žurnalistė įsitikinusi, kad turėti daržą prie nuosavo namo - normalu, smagu ryte su naktiniais išbėgti pasirinkti daržovių. Ir džiaugiasi, kad dukroms Emilijai bei Julijai patinka, net vyras Gedas „užsikabino", internete naršo, renka informaciją, pats ypatingas dėžes prieskoninėms žolelėms sukalė. „Kai viskas sužydėjo, užsimezgė, kai per petį persimetusi rankinę prieš išeidama į darbą pirma pradėjau lėkti į šiltadaržį apžiūrėti daržovių, kurios man lyg augintiniai, supratau, jog daržininkystė - meditacija. Kai suleidi rankas į žemę, jauti, lyg visa, kas bloga, į ją sueina, o iš jos pasiimi visa, kas gera."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius