Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elizabeth Taylor – paskutinė Holivudo dama

Elizabeth Taylor išrinkta septinta visų laikų geriausia aktore. Ji nusifilmavo daugiau nei 70 filmų ir laimėjo du „Oskarus".
Foto naujienai: Elizabeth Taylor – paskutinė Holivudo dama
Scanpix nuotrauka / zmones24.lt

Vardas ir pavardė: Elizabeth Rosemond Taylor.

Gimimo data, vieta:  1932 02 27, Londonas, Didžioji Britanija. 76 m.
Šeima, kurioje gimė: gimė amerikiečio meno darbų prekeivio ir aktorės šeimoje, turi vyresnįjį brolį.

Meilės nuotykiai: buvo septyni audringi romanai, kurie prasidėjo vedybomis ir baigėsi skyrybomis.

Šeimyninė padėtis, vaikų skaičius: išsiskyrusi, turi du sūnus ir dvi dukteris; močiute tapo būdama 39-erių.

Karjeros pasiekimai: laimėti du „Oskarai" ir daug kitų prestižinių kino apdovanojimų.


Elizabeth Taylor išrinkta septinta visų laikų geriausia aktore. Ji nusifilmavo daugiau nei 70 filmų ir laimėjo du „Oskarus". Tačiau ji taip pat garsi ir savo aštuoniomis santuokomis, deimantais, ligomis bei laisvu gyvenimo būdu.


Natūralus talentas


Elizabeth niekada nebuvo bjaurusis ančiukas. Tamsaus gymio mergaitė, vešliais, garbanotais  juodais plaukais, išraiškingais storais antakiais ir melsvomis akimis, Holivude buvo retenybė. Jos neeiliniam grožiui sunkiai atsispirdavo stiprioji lytis. Tačiau Elizabeth teigia, kad buvo laikas, kai jai nemažai reikėjo pakovoti, kad nereikėtų balinti plaukų ir plonai pešioti antakių. Šeimos draugė griežtą Elizabeth tėvą prašyte prašė leisti septynmetei mergaitei išbandyti jėgas filmavimo aikštelėje. Juostai „Lesė grįžta namo" būtinai reikėjo aktorės su britišku akcentu. Liz jame nusifilmavo per dvi savaites. Elizabeth Taylor buvo ne tik išraiškingų veido bruožų, bet turėjo ir įgimtą talentą perteikti itin dramatiškus vaidmenis. Ne veltui režisieriai ją praminė „vieno šūvio Liz": mergina visus stebindavo savo profesionalumu, atskirą sceną ji nepriekaištingai suvaidindavo iš pirmo karto. „Aš turėjau lakią vaizduotę. Atsiduodavau jai ir vaidmuo tapdavo paprastas. Pirmasis filmavimas visada yra geriausias, nes tada aš negalvoju apie save. Tiesiog elgiuosi taip, kaip pasielgtų mano herojus", - teigia niekada vaidybos nesimokius Liz.


Santuokos


Elizabeth gyvenimas ne tik žydrajame ekrane, bet ir realybėje buvo tarsi nesibaigianti drama. Jai reikėjo emocijų, aštrių ir kartais net skausmingų pojūčių. Ji troško tokio gyvenimo, kokį galima pamatyti tik kine juostoje, -  kupiną įvairiausių emocijų ir netikėčiausių situacijų.

Sakoma, kad, kai žmogus tuokiasi antrąjį kartą, jis neatranda nieko naujo, nes po kiek laiko supranta, jog susituokė vėl su tuo pačiu. Elizabeth - dar kartą įrodė, kad ji - išimtis. Kiekviena moters santuoka buvo vis kitokia. Visos jos romantinės draugystės baigėsi vestuvių varpais. Elizabeth - aštuonis kartus ištekėjusi ir tiek pat kartų išsiskyrusi moteris. Holivude - tai santuokų rekordas! Du kartus ji skyrėsi ir tuokėsi su tuo pačiu vyru. Elizabeth teigia, kad iš aštuonių sutuoktinių ji labai mylėjo tik du. Pirmą kartą aktorė ištekėjo sulaukusi aštuoniolikos. Ši santuoka buvo nevykęs Elizabeth bandymas pabėgti nuo despotiškos motinos, mat, nepraėjus nė dviem savaitėms po vestuvių, paaiškėjo, kad Condratas Hiltonas jaunesnysis buvo ne tik alkoholikas, bet ir nestabilios psichikos mušeika. Jautriajai aktorei, kuri greičiau apsiverkdavo, nei apšaukdavo girtuoklį, susitvarkyti su brutaliu vyru buvo per sunku.


Tikroji meilė


Nors su antruoju vyru aktorė susilaukė dviejų atžalų, savo gyvenimo meile Elizabeth Taylor vadina prodiuserį Michaelą Toddą, kuris jos gyvenime suvaidino lemiamą vaidmenį. Michaelas tryško energija ir meile Liz. Jis išvadavo gležnąją moterį iš reiklios motinos pančių, išlaisvino nuo kino prodiuserių vadovavimo ir suteikė jai laisvės pojūtį. Elizabeth žavėjosi juo, nors vyras buvo 23 metais vyresnis. Gaila, bet vedybinę laimę, kuri, beje, buvo labai trumpa, išardė ne skyrybos: nelemtą dieną Elizabeth kartu su Michaelu privačiu lėktuvu „Lucky Liz" turėjo skristi į Niujorką atsiimti apdovanojimo. Tačiau moteris susirgo plaučių uždegimu ir, nors labai norėjo, liko namie su neseniai gimusia jų dukrele. „Michaelas, prieš išvykdamas, atėjo su manimi atsisveikinti net penkis kartus. Jis nulipdavo žemyn ir vėl užlėkdavo manęs apkabinti į miegamąjį", - su ašaromis akyse paskutines jų kartu praleistas akimirkas prisimena aktorė. Elizabeth vyras žuvo kitą rytą lėktuvo katastrofoje. Santuokoje ši pora išgyveno daugiau nei vienerius metus.


Pirmasis „Oskaras"


Po mylimojo žūties Elizabeth atrodė sugniuždyta, tačiau po dviejų savaičių  ji privalėjo grįžti į darbą. Filmas „Netikėtai praėjusią vasarą" (1958) turėjo būti paskutinis jos darbas su kompanija MGM, bet prodiuseriai panoro susukti dar vieną kino juostą su šia kino žvaigžde. Aktorė nenorėjo sutikti, nes Michaelas  Toddas jau buvo susitaręs dėl kontrakto nutraukimo. Į jos prieštaravimą MGM vadovybė atkirto: „Michaelas - miręs, o tu dirbsi toliau." Kita juosta, kurią Elizabeth atliko iš pykčio sukąstais dantimis ir iš skausmo srūvančia širdimi, didelei jos nuostabai, aktorei pelnė pirmąjį išsvajotąjį „Oskarą". Ligi šiol Elizabeth nekenčia filmo „Butterfiel 8", kuriame vaidino su būsimu ketvirtu savo vyru Eddie Ficheriu. Nors pastarasis tuo metu buvo vedęs, Liz greitai išskyrė šeimą ir pelnė šeimos ardytojos reputaciją. „Jei Liz pamatydavo jai patinkantį vyrą, aktorė jį gaudavo. Jai nesvarbu, per kieno galvas reikėtų lipti", - sako artima fatališkos moters draugė. Elizabeth dabar net gėda prisipažinti, kad Eddie ji užsigeidė tik dėl to, jog jis buvo geriausias žuvusio vyro draugas, apie kurį abu mėgo kalbėti.


Mergina verta milijono


Elizabeth tapo pirmąja aktore Holivude, kuri už vaidmenį gavo 1 mln. JAV dolerių honorarą. Galima sakyti, tai įvyko atsitiktinai. Režisierius Josephas L. Mankiewiczius ieškojo aktorės Kleopatros vaidmeniui. Kadangi Kleopatra buvo viena iš gražiausių ir seksualiausių pasaulio istorijos moterų, natūralu, kad Kleopatros vaidmeniui atlikti reikėjo gražiausios to meto Holivudo aktorės  - Elizabeth Taylor. Tačiau Elizabeth, anaiptol, nebuvo susižavėjusi šia heroje. Ji išgirdusi pasiūlymą vaidinti Kleopatrą, iškėlė sąlygą - sutiks filmuotis tik už 1 mln. JAV dolerių. Galima tik įsivaizduoti aktorės nuostabą, kai prodiuseriai akimirksniu sutiko jai sumokėti tokią milžinišką sumą. Kleopatros vaidmuo siejamas su antrąja tikra aktorės meile, t. y. aktoriumi Richardu Burtonu. Tarp jų kino aikštėje įsiplieskė tokia aistra, kad net režisierius skundėsi, jog tarp šių įsimylėjusių aktorių jis jaučiasi tarsi uždarytas narve su dviem tigrais. Kadangi abi žvaigždės tuo metu turėjo antrąsias puses, Elizabeth ir Richardo meilės romanas tapo visuotiniu skandalu. Tai buvo bene pirmas kartas, kai žiniasklaida pradėjo viešai aptarinėti asmeninį žvaigždžių gyvenimą, o tai iki to momento buvo tabu. Vienintelis Richardas Burtonas gynė mylimąją: „Jūs nustebtumėte sužinoję daugelio moterų moralę, kurios tik ir skuba įsitempti vyrus į lovą. Mane siutina, kad jūs Liz vadinate laisvo elgesio mergina. Tai, kad ji buvo ištekėjusi penkis kartus, byloja, kad ji turėjo tik penkis vyrus gyvenime."


Geriausi draugai - gėjai ir nepritapėliai


Elizabeth visada geriau sutardavo su vyrais nei moterimis. Ji dažnai filmavimo aikštelėje užmegzdavo romaną  su kolegomis, o jei taip neįvykdavo, priežastis galėjo būti tik viena - jie moterimis... nesidomėdavo. Tačiau tai nebuvo kliūtis aktorei artimai susidraugauti su vyrais. Priešingai - ji puikiai saugodavo intymias paslaptis ir pelnydavo vyrų pasitikėjimą. Savo homoseksualumą jai atskleidė šie aktoriai: Cliftas Mongomery, Jamesas Deanas, Rockas Hudsonas. Iki šiol Elizabeth Taylor yra ištikima draugė su kontroversiškai vertinamu popkaraliumi Michaelu Jacksonu (50), kuris kaip ir Liz vaikystėje, patyrė tėvo smurtą. Paradoksalu, bet ši nuostabaus grožio moteris geriausiai sutaria su didžiausiais nepritapėliais, nes  ji pati dažnai jaučiasi „balta varna" Holivudo visuomenėje.


Aistra papuošalams


Didžiausia aktorės aistra - meilė papuošalams. Aktorė dievina deimantus. Per daugybę metų ji sukaupė didžiulę papuošalų kolekciją. Bene mėgstamiausias jos deimantas yra pirmoji Richardo Burtono dovana - žiedas su 33,19 karatų deimantu, su kuriuo aktorė niekada nesiskiria.

Sukaupusi nemažą patirtį apie papuošalus, 2005 metais aktorė pati pradėjo juos kurti. Elizabeth teigia, jog kūrybinės mintys ją dažnai aplanko naktį, būtent tada ji įsijungia šviesą ir pradeda piešti papuošalų eskizus.


Šiandien Elizabeth Taylor, nugyvenusį audringą gyvenimą, įveikusi odos ir galvos smegenų vėžį, sėkmingai kovojanti su širdies ligomis ir osteoporoze, nepraranda gyvybingumo ir geros nuotaikos net ir sėdėdama invalido vėžimėlyje. Ji aktyviai dalyvauja visuomeniniame gyvenime, daug dėmesio skiria labdaringai veiklai. Nors nuo paskutinio aktorės „Oskaro" laimėjimo  praėjo daugiau nei 40 metų, dabartinės žvaigždės ligšiol žavisi Elizabeth talentu ir žemai lenkia prieš ją galvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius