-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Queen“ ir „The Beatles“. Nugalėtojai neteisiami?

Niekas nedrįstų ginčytis, kad šios dvi grupės savo muzika darė ir iki šiol daro didžiulę įtaką daugybės žmonių pasaulėjautai ir pasaulėžiūrai. Apie „Queen" ir „The Beatles" parašyta ne viena knyga, kuriose išnagrinėtas šių talentingų vyrukų fenomenas.
Foto naujienai: „Queen“ ir „The Beatles“. Nugalėtojai neteisiami?
Bulls nuotrauka / zmones24.lt

Niekas nedrįstų ginčytis, kad šios dvi grupės savo muzika darė ir iki šiol daro didžiulę įtaką daugybės žmonių pasaulėjautai ir pasaulėžiūrai. Apie „Queen" ir „The Beatles" parašyta ne viena knyga, kuriose iki smulkmenų išnagrinėtas šių talentingų vyrukų fenomenas. Jie - nugalėtojai. Kadangi pastarieji neteisiami, nesmerksime ir jų žemiškų nuodėmių.


„Queen"


Gyvavimo metai: 1970-1997 m.

Šalis: Didžioji Britanija.

Miestas: Londonas.

Dainų tekstai: anglų kalba.

Grupės sudėtis: Freddie Mercury (1946-1991) - vokalistas, dainų autorius, grojo fortepijonu, gitara; Brianas May (62) - dainų autorius, grojo gitara; Rogeris Tayloras (60) grojo mušamaisiais; Johnas Richardas Deaconas (58) - bosine gitara.

Žinomiausi hitai: „Bicycle Race", „Bohemian Rapsody", „Friends Will Be Friends", „The Show Must Go On", „We Are The Champions", „We Will Rock You" „Radio Ga Ga"ir kt.


„The Beatles"


Gyvavimo metai: 1960-1970 m.

Šalis: Didžioji Britanija.

Miestas: Liverpulis.

Dainų tekstai: anglų, vokiečių kalbomis.

Grupės sudėtis: Johnas Winstonas Ono Lennonas (1940-1980) - dainų autorius, poetas, vokalistas, grojo gitara; seras Jamesas Paulas McCartney (67) - dainų atlikėjas ir autorius, grojo įvairiais muzikos instrumentais; George'as Harrisonas (1943-2001) - vokalistas, dainų autorius, grojo gitara; Ringo Starris (69) - vokalistas, groja mušamiaisiais.

Žinomiausi hitai: „ Yesterday", „Yellow Submarine", „Something I Want to Hold Your Hand", „Michelle", „Hey, Jude", „Let it Be" ir kt.


Prioritetai


„The Beatles" (toliau - B.): Šios grupės vaikinai vengė apsimestinių pozų, taip būdingų ligi tol buvusioms popžvaigždėms. Jie niekuomet nesakydavo saldžių pamokslų, kad reikia klausyti mamos ar prieš miegą valytis dantis. „Bitlai" neslėpė, jog džiaugiasi pinigais, kurie iš viso pasaulio byra į jų skrynias, ir niekuomet į savo gerbėjus nežiūrėjo pernelyg rimtai. „Pinigai - vienintelis dėmesio vertas dalykas", - teigė iš proletarų sluoksnio kilę visame pasaulyje išgarsėję muzikantai.

„Queen" (toliau - Q.): Karališką pavadinimą grupei Freddie išrinko sąmoningai, tačiau kartais jo kuriamas šokiruojamai prabangus įvaizdis dažnai buvo vertinamas kaip absurdas. Beje, nieko nebijodamas pats pirmas tai pripažino Mercury. Įstabaus balso savininkas nuolat save pašiepdavo: „Mėgstu iš savęs pasityčioti. Jei būčiau rimtas žmogus, niekuomet nedėvėčiau tokių apdarų. Šiame pasaulyje dėl to ir išgarsėjau, kad mėgstu iš savęs pasityčioti." Teigiama, kad tai ir buvo tikroji „Queen" sėkmės priežastis. Freddie turėjo milžiniškų ambicijų. Jis norėjo, kad „Queen" būtų žinomiausia visų laikų grupė, todėl nuolat skatino savo kolegas užkariauti „naujas žemes" ir ieškoti naujų iššūkių. Tačiau egzistavo ir kita Mercury veržlumo pusė. Kartą jis prisipažino: „Visko per daug!" - toks mano gyvenimo šūkis. Nuobodulys - tai liga. Aš negaliu gyventi be rizikos ir įtampos."


Narkotikai


B.: Žvelgdamas į praeitį, Paulas McCartney visuomet stebisi, kaip jam ir kitiems grupės nariams pavyko išgyventi 7-ąjį dešimtmetį. Jie visi buvo įnikę į narkotikus. „Bitlai" prie jų priprato per pirmuosius grupės koncertus. Muzikantai teigė, kad dėl milžiniško krūvio, kai kiekvieną dieną reikėdavo daugybę valandų praleisti scenoje, jie pradėjo vartoti narkotikus. Pirmasis „užkibo" Johnas Lennonas, kuris ištirpindavo stimuliuojančias tabletes alaus bokale. Išgėręs tokį „alų", jis lipdavo į sceną. Per koncertų turnė po JAV Bobas Dylanas (68) Liverpulio ketvertą supažindino su marihuana. Netrukus „bitlai" susidomėjo kur kas stipresniais narkotikais: heroinu, LSD, meskalinu. Vėliau Lennonas bandė išbristi iš narkotikų liūno. Jis meditavo, pasninkavo, ieškojo dvasinių vertybių, tačiau abstinencijos kančios muzikantą kamavo iki gyvenimo pabaigos. Paulas McCartney nebuvo taip stipriai įnikęs į narkotikus, tačiau 1967 m. jį triskart areštavo už LSD turėjimą, o 1980 m. už marihuaną suimtas Tokijo oro uoste. Šis „bitlas" neslėpė, kad hitą „Let It Be" sukūrė apsvaigęs nuo narkotikų: „Man pasivaideno, kad pas mane atėjo motina, kuri jau dešimt metų buvo mirusi. Ji buvo tokia rūpestinga ir mane ramino. Buvo taip gera ją matyti... Motina man pasakė: „Nesijaudink dėl to... Let it be (lietuvių k. „tebūnie")." Ir aš atsakiau: „Ok!" Paskui atsibudau ir sukūriau dainą „Let It Be"." Manoma, kad narkotikai „bitlų" kuriamai muzikai turėjo didelės įtakos. Jų poveikis itin jaučiamas psichodelinių motyvų kupinuose paskutiniuose „The Beatles" įrašytuose albumuose.

Q.: Įvairūs šaltiniai teigia, kad mėgęs organizuoti ir dalyvauti vakarėliuose Mercury buvo stipriai įnikęs į narkotikus. Tačiau ištikimieji „Queen" gerbėjai su šiuo faktu nesutinka. Pasak jų, grupės darbo grafikas buvo toks įtemptas, kad narkotikus vartojantys muzikantai vargu ar būtų ištvėrę tokį krūvį. 1970-1986 m. „Queen" surengė ne mažiau kaip 700 koncertų (vienas koncertas per devynias dienas). 1972-1991 m. įrašė keturiolika studijinių albumų. Narkotikai neišvengiamai būtų paveikę grupės narius, jų kūrybą. Be to, Freddie per koncertus visuomet demonstravo puikią fizinę formą. Visoms „Queen" kompozicijoms būdingas aiškus siužetas, nėra jokios užuominos į sąmonės užtemimą.


Netradicinė meilės interpretacija


B.: Kalbama, kad pirmieji aštrūs konfliktai grupėje prasidėjo tuomet, kai Johno Lennono gyvenime atsirado Yoko Ono (76). Jis - plebėjus, ji - aristokratė. Jis nemėgo skaityti, o ji nesiskyrė su knyga. Yoko baigė vieną geriausių Amerikos koledžų ir kūrė šiuolaikinį meną. Ji už Johną buvo vyresnė septyneriais metais ir dukart ištekėjusi. Lennonas buvo pripratęs prie nuolankių, jo valiai paklūstančių moterų, o Yoko buvo tvirta kaip titnagas. Jie buvo puiki pora: Johnas sutiko moterį, su kuria jam nebuvo nuobodu. Ono mokėjo kalbėti, mylėjosi dar geriau. Lennonas pametė dėl jos galvą. Jis greitai išsiskyrė su nuolat dejuojančia Cynthia Lennon (70) ir nusprendė japonų išminties mokyti kitus „The Beatles" narius. Tačiau šie savaip žvelgė į moteris. Muzikantų manymu, jų vieta lovoje, virtuvėje ir vaikų kambaryje, bet ne studijoje. Iš tiesų Yoko nieko nenutuokė apie muziką. „Bitlai" iš pykčio laipiojo sienomis: grupės dienos buvo suskaičiuotos.

Q.: „Jei būtumėte priklausę tam siauram žmonių ratui, kuriam dvidešimt metų turėjau garbės priklausyti aš, net nesuabejotumėte, kad Freddie - gėjus", - teigia artimas Mercury bičiulis. Tačiau dainininkas to neafišavo. Nuolat dėmesio centre būnantys žmonės patys nusprendžia, kada ir ką pasakoti. Likus daugiau nei parai iki mirties, Mercury viešai prisipažino apie savo lytinę orientaciją ir apie tai, kad serga AIDS. Kalbame apie XX a. 8-ąjį-9-ąjį dešimtmečius, kai britų geltonoji spauda turėjo didžiulę galią. Freddie žinojo, kad jei jis apie tai būtų prisipažinęs anksčiau, tikrai būtų pakenkęs „Queen" veiklai. Mercury nemanė, kad yra grupės lyderis - jis save laikė lygiateisiu „Queen" nariu. Ir dar... Atlikėjas buvo kilęs iš religingos persų šeimos, o šioje religijoje homoseksualai smerkiami. Freddie nenorėjo užtraukti gėdos šeimai, todėl taip ilgai saugojo šią paslaptį.


Lyderiai gęsta


B.: Iširus „The Beatles", visi grupės nariai pradėjo solinę karjerą. Tuomet ir paaiškėjo, kas buvo tikrasis „The Beatles" lyderis. Be abejonės - Johnas Lennonas. „Bitlai" nustojo bylinėtis vienas su kitu, o Johnas atgavo savo milijonus. Audringas 7-asis dešimtmetis liko praeityje. Lennonas tapo multimilijonieriumi ir pareigingu piliečiu. Nuolat sklandė gandų, kad „The Beatles" ruošiasi vėl susiburti, tačiau visos viltys žlugo netikėtai mirus Johnui. 1980 m. gruodžio 8 d. Markas Davidas Chapmanas (54) ėjo prabangaus namo, esančio netoli Centrinio parko, link. Rankinėje jis turėjo J. D. Selindžerio romaną, o po švarku slėpė 45-ojo kalibro „koltą". Markas lūkuriavo porą valandų, kol pagaliau iš namo laiptinės išėjo Johnas Lennonas. Chapmanas žengė „bitlo" link traukdamas pistoletą... Prieš iššaudamas, žudikas kiek padelsė. Lennonas pažvelgė į jį su nuostaba: nugriaudėjo šūvis, nusviedęs jį prie sienos, tačiau muzikantas nieko taip ir nesuprato. Johnas nebuvo tikintis žmogus, bet jo mirtyje buvo tam tikro dėsningumo. Chapmanas šovė dėl to, kad ankstesnio Lennono, to, kuris tapo jo Dievu, nebebuvo. Nelaimingas šizofrenikas nužudė ramiai savo amžių bebaigiantį milijonierių ir pavertė Johną legenda. Kalbama, kad pirmasis Lennono mokytojas, perskaitęs žinutę laikraštyje, žmonai pasakė, jog tas pusprotis gavo tai, ko nusipelnė. Tačiau „The Beatles" gerbėjai Lennono netektį išgyveno kaip asmeninę tragediją.

Q.: 1991 m. lapkričio 24 d. savo namuose Londone nuo AIDS mirė Freddie Mercury. Negalima tvirtinti, kad jo mirties priežastis buvo pernelyg laisvas gyvenimo būdas - juk niekas nežino, kada ir kokiu būdu Freddie užsikrėtė ŽIV. Ši liga plinta ne tik lytiniu būdu. Tie, kas nors kartą matė nuo AIDS mirštančio žmogaus lėtą ir skausmingą kančią, tikrai nebesmerkia jo kitokios lytinės orientacijos. Po grupės „Queen" lyderio mirties britų žiniasklaida norėjo iš to sukurti skandalą, tačiau greitai suprato persistengusi: žmonėms visai nerūpėjo, su kuo Mercury miegojo. Šis dainininkas kūrė nuostabią muziką ir žinojo, ką daro scenoje. „Queen" gerbėjams Freddie mirtis buvo didžiulė netektis. Mercury nėra pirma pramogų pasaulio žvaigždė, mirusi nuo AIDS, tačiau daug kas tik po jo mirties ėmė kitaip vertinti XX a. maru vadinamos ligos pasiglemžtas aukas.


„Queen" rekordai:


  • 2005 m. paskelbta, kad šios grupės kūriniai britų topuose išsilaikė ilgiau nei „The Beatles" dainos: 1322 savaitės - „Queen", 1293 - „The Beatles". Šį rekordą užfiksavo Gineso rekordų knyga.
  • 2000 m. per apklausą, kurioje dalyvavo daugiau nei 190 000 žmonių, „Queen" daina „Bohemian Rhapsody" pripažinta geriausia praėjusio tūkstantmečio daina. Ji aplenkė Johno Lennono „Imagine".
  • 2006 m. „Queen" albumas „Greatest Hits" pripažintas pačiu perkamiausiu Didžiojoje Britanijoje. Parduota 5,4 mln. jo kopijų.
  • 2006 m. „Queen" albumas „Greatest Hits" parsisiųstas daugiausia kartų iš interneto portalo „iTunes Store". Iš viso - 2,27 mln. kartų.
  • 2007 m. daugiau nei 20 000 BBC klausytojų manė, kad „Queen"- geriausia visų laikų britų roko grupė.
  • Pasak kompanijos „Sony Ericsson" surengtos apklausos, kurioje dalyvavo daugiau nei 700 000 žmonių iš viso pasaulio, daina „We Are The Champions" išrinkta pačia populiariausia. Septintąją vietą užėmė grupės „The Beatles" daina „Yesterday".

„The Beatles" rekordai:


  • Šios grupės daina „A Day In The Life" pripažinta geriausia visų laikų geriausia Didžiosios Britanijos daina.
  • 2004 m. žurnalas „Rolling Stones" išspausdino 500 visų laikų geriausių dainų sąrašą. Daugiausia šiame sąraše buvo „The Beatles" dainų. Jų net 23!
  • Didžiausia JAV muzikos kabelinė telezivija „VH 1" paskelbė 100 geriausių rokenrolo grupių albumų sąrašą. Pirmojoje vietoje puikavosi „The Beatles" albumas „Revolver" (1966).
  • Gineso rekordų knygoje daina „Yesterday" perdainuota daugiausia kartų iš kada nors sukurtų dainų. Garso įrašų korporacija EMI tvirtina, kad XX a. šis kūrinys perdainuotas daugiau nei 7 mln. kartų.
  • Aštuntąjį grupės albumą „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" dauguma muzikos kritikų laiko visų laikų įtakingiausiu roko muzikos albumu.
  • 1964 m. iš karto net trys „The Beatles" dainos pateko į JAV hitparadų dešimtuką.
  • 1964 m. Edo Sallivano televizijos šou, kuriame dalyvavo „The Beatles", žiūrėjo 73 mln. žiūrovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius