Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Audrius Giržadas apie Rusijos pasitraukimą iš „Eurovizijos“: „Nieko čia baisaus“

Po ketvirtadienio vakarą Europos transliuotojų sąjungos (EBU) paskelbtos žinios, kad Rusija šiemet nedalyvaus „Eurovizijos“ konkurse, savo nuomonę išreiškė ir Lietuvos delegacijos vadovas „Eurovizijoje“ Audrius Giržadas.
Audrius Giržadas ir Julija Samoilova
Audrius Giržadas ir Julija Samoilova / 15min.lt ir Scanpix nuotr.

15min A.Giržadas teigė, kad šis sprendimas jo nenustebino. Kita vertus, „Eurovizijos“ gerbėjai stebėjo kelis mėnesius trukusį konfliktą tarp Ukrainos, Rusijos ir Europos transliuotojų sąjungos, kurio buvo galima išvengti.

„Aš manau, kad Rusija šį sprendimą galėjo priimti iškart, kai sužinojo, kad šių metų „Eurovizija“ vyks Ukrainoje. Pasakytų, kad nedalyvauja, praleistų metus ir tiek. Jeigu konkursas šiemet vyktų Rusijoje, manau, Ukraina iškart būtų pareiškusi savo poziciją ir atsisakytų dalyvauti konkurse“, – sakė A.Giržadas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Giržadas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Audrius Giržadas

Kai Ukrainos saugumo tarnyba kovo 22 dieną uždraudė J.Samoilovai trejus metus įvažiuoti į Ukrainą, kadangi ji nelegaliai lankėsi Rusijos aneksuotame Kryme, pažeisdama Ukrainos įstatymus, EBU ieškojo abiem šalims tinkamo sprendimo. Jo neradus, paaiškėjo, kad EBU gali pašalinti Ukrainą iš būsimų „Eurovizijos“ renginių.

Tačiau, pasak A.Giržado, šiemet niekas nepasikeis – konkursas vyks ir įvyks, kad ir be Rusijos atstovų.

„Kad nedalyvaus Rusija, nieko čia tokio. Jeigu dėl to bus kažkokios pasekmės Ukrainai, kad neįsileido Rusijos atstovės, tai jos tikrai bus ne šiais metais, o vėliau. Konkursas jau už 2 savaičių, tad tikrai niekas nesikeis, tiesiog nematysime Rusijos“, – 15min sakė A.Giržadas.

Ketvirtadienio vakarą Europos transliuotojų sąjunga (EBU) išplatino oficialų laišką, kuriame teigiama, kad Rusija šiemet nedalyvaus „Eurovizijos“ konkurse.

„Scanpix“ nuotr./Julija Samoilova
„Scanpix“ nuotr./Julija Samoilova

TAIP PAT SKAITYKITE: Oficialu: šiemet Rusija nedalyvaus „Eurovizijoje“

„Po oficialaus patvirtinimo, kad Rusijos atstovei Julijai Samoilovai draudžiama įvažiuoti į Kijevą, EBU pasiūlė dvi galimybes, bandydama rasti sprendimą, kuris leistų Rusijai tęsti dalyvavimą šių metų renginyje.

Visgi šie pasiūlymai – transliuoti Julijos pasirodymą per palydovą arba keisti pasirinktą atlikėją, kuris galėtų teisėtai keliauti į Ukrainą – deja, buvo atmesti Rusijos „Pirmojo kanalo“.

Tai reiškia, kad Rusija negalės dalyvauti šių metų konkurse. Mes labai norėjome, kad visos 43 šalys galėtų dalyvauti. Padarėme viską, ką galėjome“ – rašome viešame EBU laiške.

Frankas Dieteris Freilingas, vienas iš „Eurovizijos“ rengėjų, sakė: „Mes griežtai smerkiame Ukrainos valdžios sprendimą drausti Julijai Samoilovai atvykti į konkursą. Mes manome, kad tai kenkia vizijai, kad „Eurovizija“ netaptų politizuotu konkursu. Mūsų misija – kad visos tautos būtų draugiškos. Tačiau konkursas toliau bus organizuojamas Kijeve, Ukrainoje. Mūsų prioritetas išlieka surengti įspūdingą šou.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Uždrausdama atvykti Rusijos atstovei, Ukraina gali būti nebepageidaujama „Eurovizijoje“

VIDEO: Julia Samoylova - Flame Is Burning (Russia) Eurovision 2017 - Official Video

15min primena, kad Ukrainos saugumo tarnyba kovo 22 dieną uždraudė J.Samoilovai trejus metus įvažiuoti į Ukrainą, kadangi ji nelegaliai lankėsi Rusijos aneksuotame Kryme, pažeisdama Ukrainos įstatymus.

EBU bandė situaciją taisyti – pasiūlė J.Samoilovai dalyvauti „Eurovizijos“ konkurse nuotoliniu būdu.

„Siekdama išsaugoti apolitišką „Eurovizijos“ dvasią, EBU atkakliai siekia surasti tinkamą išeitį, todėl nusprendė priimti precedento neturintį sprendimą ir pasiūlyti rusų televizijai „Pervyj kanal“ suteikti Julijai galimybę dalyvauti šiame konkurse, padainuoti tiesiogiai antrajame pusfinalyje, ir kad tai būtų transliuojama per palydovą“, – buvo sakoma Europos transliuotojų sąjungos pareiškime.

Tačiau Rusijos kanalas atmetė šį „Eurovizijos“ pasiūlymą pareikšdamas, kad organizatoriai turi užtikrinti J.Samoilovai galimybę dalyvauti konkurse taip, kaip numatyta konkurso taisyklėse.

Ketvirtadienio vakarą Rusijos televizijos „Pirmasis kanalas“ pareiškus, kad jie netransliuos šiais metais „Eurovizijos“ konkurso, nes jų atstovei Julijai neleidžiama atvykti į šalį, EBU išplatino viešą pareiškimą, kad šalis konkurse išvis nedalyvaus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į Ukrainą įvažiuoti negalinti Rusijos atstovė „Eurovizijoje“ Julija Samoilova: „Man tai juokinga“

„Eurovizijos“ konkursas šiemet vyks gegužės 9-13 dienomis Kijeve, Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius