-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos istorija „Eurovizijos“ konkurse: ar mums tikrai nesiseka?

Pirmąkart Lietuva į „Eurovizijos“ konkursą savo atstovą išsiuntė dar 1994-aisiais – pirmasis šalies garbę apginti čia mėgino Ovidijus Vyšniauskas. Nuo to laiko Lietuva iš viso į „Euroviziją“ išsiuntė trylika dainininkų ir grupių, aukščiausia šaliai tekusi vieta yra šeštoji.
„LT United“
„LT United“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

1994-aisiais „Eurovizijoje“ pasirodęs Ovidijus Vyšniauskas Europai uždainavo lietuviškai. „Lopšinė Mylimai“ – taip vadinosi atlikėjo sudainuota daina. Tąsyk Ovidijus negavo nei vieno balo ir buvo priverstas tenkintis 25-ąja vieta.

VIDEO: Eurovision 1994 - Ovidijus Vyšniauskas - Lopšinė mylimai

Antrą kartą „Eurovizijoje“ Lietuva pasirodė tik po penkerių metų – 1999-aisiais. Į konkursą šalis delegavo Aistę Smilgevičiūtę. Mergina „Eurovizijoje“ atliko kūrinį „Strazdas“, iki šiol įstrigusį lietuvaičių atmintyje. Aistė konkurse tenkinosi 20-ąja vieta.

VIDEO: Aistė Smilgevičiūtė - Strazdas

Po dvejų metų „Eurovizijos“ scenoje pasirodė grupė „Skamp“. Tąkart Lietuva konkurse pasirodė itin neįprastai – grupė atliko fanko stiliaus kūrinį „You Got Style“ ir pelnė 13-ąją vietą. Ilgą laiką tai buvo aukščiausias šalies pasiekimas konkurse.

VIDEO: Eurovision 2001 - Skamp - You got style

Kitamet Lietuvai pasisekė gerokai mažiau – nors į konkursą buvo deleguota grupė „b’Avarija“, jos narius „Eurovizijoje“ pakeitė Aivaras, atlikęs kūrinį „Happy You“. 23-ioji vieta – taip buvo įvertintas dainininkas.

VIDEO: Eurovision 2002 Lithuania - Aivaras - Happy you

Jėgas „Eurovizijoje“ išmėgino ir Linas Adomaitis kartu su dainininke Simona. Čia duetas atliko kūrinį „What Happened to Your Love“. Duetui konkurse pasisekė itin vidutiniškai – jie šaliai pelnė 16-ąją vietą.

2005-aisiais Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavo grupė „Laura and the Lovers“. „Little by Little“ – taip vadinosi atlikėjų paruošta konkursinė daina. Vis dėlto šaliai teko nusivilti – sužibėti „Eurovizijoje“ ir vėl nepavyko, o vargais negalais pasiekta 25-oji vieta konkurse nedaugelį tenkino.

VIDEO: „Laura & The Lovers“ – „Little by little“

2006-aisiais taisyti šalies įvaizdį pasiryžo specialiai susibūrusi Lietuvos scenos grandų – Arnoldo Lukošiaus, Marijono Mikutavičiaus, Andriaus Mamontovo, Sauliaus Urbonavičiaus, Viktoro Diawaros ir Eimanto Belicko – grupė „LT United“, atlikusi kūrinį „We Are the Winners“. Vyrai ne tik „nokautavo“ Europą savo humoro jausmu ir tikru akibrokštu tapusiu pasirodymu, bet ir pelnė Lietuvai ligšiol aukščiausią vietą konkurse – šeštąją.

Prieš penkerius metus Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavo lyriškoji grupė „4Fun“. Konkurse muzikantai atliko kūrinį „Love Or Leave“. Pakartoti „LT United“ triumfo grupės nariams nepavyko – konkurse pasiekta 21-oji vieta.

VIDEO: ESC 2007 - Lithuania - 4Fun (Love or leave)

Lyrika pavergti europiečių širdis Lietuva mėgino ir vėliau. 2008-aisiais „Eurovizijos“ scenoje pasirodė Jeronimas Milius. Tuo metu vos spėjęs išgarsėti dainininkas konkurse atliko kūrinį „Nomads in the Night“. Lietuvai atlikėjas pelnė 16-ąją vietą.

VIDEO: Jeronimas Milius - Nomads In The Night (LT)(Eurovision 2008)

Po metų konkurse pasirodęs Sasha Son taip pat mėgino Europą nustebinti jausmų kupinu kūriniu „Love“. Įspūdį Europai vaikinas paliko – jis pateko į „Eurovizijos“ konkurso finalą, tačiau ten nesužibėjo – Lietuvai pelnė 23-iąją vietą.

VIDEO: Eurovision 2009 Final - Lithuania - Sasha Son - Love

Į „Euroviziją“ įnešti džiaugsmo ir smagumo ryžosi Lietuvai atstovauti teisę gavę „InCulto“ vyrai. „Easten European Funk“ – taip vadinosi jų atlikta daina. Ir nors didžioji dalis Lietuvos gyventojų į kolektyvą dėjo visas viltis, „InCulto“ nepajėgė peržengti „Eurovizijos“ pusfinalio barjero – vyrai gavo 12-ąją vietą.

Praėjusiais metais Lietuvos garbę „Eurovizijoje“ gynė Evelina Sašenko. Mergina pranoko daugelio gyventojų lūkesčius – jos atliekamas kūrinys „C’est Ma Vie“ pateko į konkurso finalą ir jame buvo įvertintas 19-ąja vieta.

Šįmet konkurse Lietuvos garbę patikėta Donatui Montvydui. Vaikinas pasirodys antrajame konkurso pusfinalyje, gegužės 24-ąją dieną.

VIDEO: «Eurovision 2012» Donny Montell (Donatas Montvydas) - „Love is blind" #1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius