Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva ruošiasi „Eurovizijos“ dainų konkurso finalui

Įspūdingus šviesos ir pirotechnikos efektus paruošę bei abejotinus aprangos sprendimus pasirinkę atlikėjai iš visos Europos šeštadienio vakarą varžysis dėl geriausiųjų titulo kasmetiniame „Eurovizijos“ dainų konkurse.
„Eurovizijos“ užkulisiai
„Eurovizijos“ užkulisiai / A.Zanemanskio nuotr.

Skandalais pagarsėjusios, tačiau populiariausios Senajame žemyne muzikos varžybos nėra vien atlikėjų konkursas: tai 24 mln. eurų (112,2 mln. litų) vertės televizijos laida, transliuojama 42 dalyvaujančiose šalyse ir visame pasaulyje pritraukianti apie 100 mln. žiūrovų.

Praeitų metų nugalėtoja Rusija šį kasmet rengiamą konkursą organizuoja pirmą kartą. Šios varžybos ne vien sukėlė popmuzikos gerbėjų susidomėjimą ir tapo proga įvairiems kitiems pramogų renginiams, tačiau taip pat iškėlė daugelį kitų klausimų, tokių kaip rasinė tolerancija ir gėjų teisės, apie kurias retai diskutuojama Rusijos visuomenėje.

„Negalima neigti, kad politika šiemet buvo pirmajame plane“, – sakė BBC pranešėjas Paddy O'Connellas, kuris šiemet komentuoja „Eurovizijos“ koncertus.

Kai kurie dalyviai mėgino pasinaudoti šiuo konkursu tarptautinėms sąskaitoms suvesti: prieš du mėnesius Gruzijos popmuzikos grupė „Stephane & 3G“ pareiškė „Eurovizijoje“ dalyvausianti su daina „We Don't Wanna Put In“ – sarkastiška užuomina apie Rusijos premjerą Vladimirą Putiną.

Negalima neigti, kad politika šiemet buvo pirmajame plane.

Grupė pasitraukė iš konkurso, kai organizatoriai perspėjo, jog politinio turinio dainų nebus leidžiama atlikti. Praeitų metų rugpjūtį buvo kilęs trumpas Rusijos ir Gruzijos karas dėl separatistinės Pietų Osetijos.

Tačiau „Eurovizija“ taip pat tapo arena, kuri daugelis nesutariančių šalių pamėgino ištiesti viena kitai ranką.

Izraelis paragino siekti taikos ir harmonijos pristatęs dainą „There Must Be Another Way“, kurią arabų kilmės izraelietė Noa Awad ir žydė Mira atlieka arabų, hebrajų ir anglų kalbomis.

Rusijai atstovaujančios ukrainiečių kilmės Anastasijos Prichodko dainą „Mamo“ sukūrė kompozitorius iš Gruzijos, o dalis jos žodžių skamba ukrainiečių kalba. Šis daugiatautis kokteilis – akivaizdus mėginimas sutaikyti Maskvą ir Kijevą.

Tačiau šią kultūrinės įvairovės misiją aptemdė A.Prichodko pareiškimas Rusijos televizijos rodytoje populiariame realybės šou, jog jai „nepatinka juodaodžiai ir kinai“.

Kai kurie gerbėjai skundžiasi, jog solidarumas kai kada peržengia ribas. Buvusios Rytų bloko šalys dažnai yra linkusios palaikyti viena kitos atlikėjus, todėl šio regiono atstovai laimėjo penkis iš pastarųjų aštuonių „Eurovizijos“ konkursų.

Atlikėjų pasirodymus vertina speciali komisija ir konkurse dalyvaujančių šalių gyventojai, kurie balsuoja telefonu, tačiau gerbėjai negali balsuoti už savo šalį, nors dažnai atiduoda balsus už kaimynus.

Ilgą laiką viena iš konkurso lyderių laikyta Didžioji Britanija, kuri šį konkursą yra laimėjusi penkis kartus, pastaraisiais metais dalyvavo ne ypač sėkmingai, o 2008 metais užėmė paskutinę vietą.

Tačiau šiemet britus gali lydėti didesnė sėkmė, nepaisant gerokai atvėsusių Londono ir Maskvos santykių. Jungtinės Karalystės atstovams dainą sukūręs kompozitorius Andrew Lloydas Webberis pelnė netikėto sąjungininko – premjero V.Putino simpatiją.

„Putinas buvo asmeniškai šia apsilankęs ir sakė mums, už ką balsuos, – pasakojo P.O'Connellas. – Dėl to daugelis čia esančių žinomų rusų, tarp jų kai kurie iš organizatorių, sakė ketinantys balsuoti už Britaniją.“

Aistros liesis ne vien „Eurovizijos“ koncertų salėje: likus kelioms valandoms iki finalo gėjų teisių aktyvistais planuoja surengti Maskvoje savo paradą, nors negavo tam valdžios leidimo. Nacionalistai ir religingi gėjų teisių priešininkai taip pat planuoja surengti savo demonstracijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius