-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nesąžiningai „Eurovizijoje“ balsų sieksiančios šalys sulauks griežtų sankcijų – neteks teisės pasirodyti konkurse

Jei kuri nors šalis mėgins nesąžiningai paveikti „Eurovizijos“ rezultatus savo naudai, jai trejus metus bus draudžiama pasirodyti konkurse, praneša theguardian.com. Tokį sprendimą „Euroviziją“ rengianti Europos transliuotojų sąjunga priėmė po to, kai portalo 15min.lt žurnalistai paviešino informaciją apie kitataučių mėginimus pirkti vilniečių balsus už Azerbaidžaną.
Azerabaidžano atstovui Faridui Mamadovui Rusija skyrė 12 balų, o Azerbaidžanas rusei – nei vieno
Faridas Mamadovas

Nors kalbos apie galimai neskaidrų balsavimą „Eurovizijos“ konkurse aidėjo jau kelerius metus, įrodymais paremtas skandalas dėl balsų pirkimo kilo tik pernai, kai „Eurovizijoje“ vyko Švedijoje, Malmėje. Tada 15min.lt paviešino informaciją – vaizdo ir garso įrašus – apie tai, kaip kitataučiai Vilniuje mėgino pirkti studentų balsus už Azerbaidžano atstovą „Eurovizijoje“.

Žiniai pasiekus Europos transliuotojų sąjungos atstovus, besiruošdami šių metų konkursui jie ėmėsi ryžtingų veiksmų. Ketvirtadienį paskelbta, kad nuo šiol balsus už saviškius nesąžiningai pelnyti bandysiančioms šalims bus uždrausta pasirodyti „Eurovizijoje“ trejus metus iš eilės.

VIDEO: 15min.lt žurnalistai susitiko su balsų pirkėjais

Gins „Eurovizijos“ vardą

„Eurovizijos“ konkurso prodiuseris Jonas Ola Sandas patvirtino, kad toks sąjungos sprendimas – tvirtas ir nebediskutuotinas.

„Šalims bus uždrausta pasirodyti „Eurovizijoje“ trejus metus, jei tik paaiškėtų, kad balsus bandyta pelnyti nesąžiningai. Niekas neturėtų abejoti, kad, esant reikalui, tokių priemonių tikrai imsimės. Taip, tai yra drastiškas sprendimas, tačiau mes turime ginti konkurso vardą. Pasakiau visiems, kad jei tik gautų žinių apie papirkinėjimą, iškart man praneštų. Aš turiu gauti įrodymus, o ne remtis paskalomis“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu Europos transliuotojų sąjungos atstovė Frank Freiling theguardian.com dainų konkursą lygino su futbolu: „Kaip futbolo komandos gali būti baudžiamos dėl nepadoraus savo aistruolių elgesio, taip ir šalių delegacijos „Eurovizijos“ konkurse turi būti atsakingos už savo gerbėjus.“

eurovision.tv nuotr./Jonas Olas Sandas
eurovision.tv nuotr./Jonas Olas Sandas

Pirko balsus Azerbaidžanui

Žmonės.lt primena skaitytojams, kad praėjusių metų gegužę, kai Malmėje, Švedijoje, vyko „Eurovizijos“ konkursas, į 15min.lt kreipėsi vilniečiai studentai, pranešę, kad nepažįstami kitataučiai siūlėsi pirkti jų balsus „Eurovizijoje“. Kitataučiai jaunimą ragino burtis į grupes ir balsuoti kartu, už tai žadėjo sumokėti eurais.

15min.lt tyrimas, kurio metu žurnalistai susitiko su balsų pirkėjais, neprasprūdo pro „Eurovizijos“ rengėjų akis. Siekiant konkurso skaidrumo, buvo pakeistos balsavimo taisyklės.

Šių metų „Eurovizijos“ konkursas Danijoje, Kopenhagoje, vyks gegužės 6, 8 ir 10 dienomis. Pernai Azerbaidžano atstovas Faridas Mammadovas „Eurovizijoje“ užėmė antrą vietą.

VIDEO: Azerbaidžano pasirodymas 2013-ųjų Eurovizijoje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius