-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Giržadas apie eurovizinį J.Samoilovos skandalą: „Niekas negali vetuoti Ukrainos sprendimo“

Ukrainai nusprendus neleisti Rusijos atstovei „Eurovizijoje“ Julijai Samoilovai įvažiuoti į šalį ir dalyvauti konkurse, kilo skandalas: „Eurovizijos“ gerbėjai kone vienbalsiai sutaria, kad konkursas dainų, o intrigos – politinės. Tokios nuomonės laikosi ir Lietuvos delegacijos vadovas „Eurovizijoje“ Audrius Giržadas, eurovizinį Rusijos ir Ukrainos skandalą vadinantis „politine šachmatų partija“.
Audrius Giržadas
Audrius Giržadas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sprendimą neleisti J.Samoilovai dalyvauti „Eurovizijoje“ Ukraina priėmė trečiadienį.

Priežastis – 2015-aisiais ši neįgali, vežimėlyje sėdinti dainininkė koncertavo okupuotame Kryme, ir nuo tada jai draudžiama įvažiuoti į šalį.

Rusija iš karto pasipiktino Ukrainos sprendimu uždrausti lankytis šalyje J.Samoilovai. „Tai dar vienas piktinantis, ciniškas ir nežmoniškas Kijevo valdžios aktas“, – sakė naujienų agentūrai „Interfax“ Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas.

Ukrainos nuomone, Rusija sąmoningai delegavo į konkursą J.Samoilovą – užsiėmė politine provokacija.

Tokios nuomonės laikosi ir Lietuvos delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas Audrius Giržadas. Nors „Eurovizija“ – dainų konkursas, A.Giržadas tikina vienareikšmiškai manąs, kad Rusija iš tiesų norėjo Ukrainą išprovokuoti.

„Šiuo atveju manau, kad politika čia susipynė kaip turi būt. Jau esu tai sakęs, tačiau pasikartosiu: manau, kad Rusija šiuo atveju pasitelkia neįgalią merginą kaip skydą. Kad ir kokį sprendimą būtų priėmusi Ukraina, Rusijai jis būtų naudingas. Jei Ukraina būtų įleidusi šią dainininkę į šalį, tai niekas salėje nedrįstų jos nušvilpti. Kokiais žvėrimis reiktų būti, kad nušvilptų neįgalią merginą? Jei kas ryžtųsi piktintis, tai būtų „Ukraina nušvilpė merginą su negalia“. Dabar irgi viskas permesta ant Ukrainos pečių... Tai yra žaidimas. Politinė šachmatų partija“, – 15min sakė A.Giržadas.

Sprendimą neįleisti J.Samoilovs į šalį priėmė Ukrainos valdžia. Tačiau „Euroviziją“ organizuoja Europos transliuotojų sąjunga (EBU). Ar ji gali tokį valdžios sprendimą užginčyti, bandyti grąžinti J.Samoilovą į „Euroviziją“?

„EBU negali vetuoti Ukrainos sprendimo. Tai Europos transliuotojų, o ne valstybių vadovų sąjunga. Valstybės sprendimams EBU įtakos turėti negali. Šiuo atveju jie gali kreiptis į valdžią, kuri tokį sprendimą priėmė, prašydami tą sprendimą keisti: užtarti Rusiją arba ne. Bet nurodinėti Ukrainai, ką daryti, negali. Įsivaizduokime, kas būtų jei mums čia Lietuvoje imtų EBU nurodinėti kokiu nors jautriu klausimu? Turbūt irgi sakytume „klausykite, dainuojate ir dainuokite, o valstybės reikalus palikite mums“, – sako A.Giržadas.

15min primena, kad „Eurovizijos“ konkursas gegužės pradžioje skambės Ukrainoje, Kijeve.

VIDEO: Julia Samoylova - Flame Is Burning (Russia) Eurovision 2017 - Official Video

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius