Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aktorė Valda Bičkutė: negražiausiai elgiamės su artimiausiais žmonėmis

Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje įprasta matyti įvairiose labdaros akcijose dalyvaujančius žymius žmones, savo elgesiu skatinančius visus susimąstyti apie dosnumą, gerumą ir pagalbą kitiems. Kaip Lietuvos įžymybės supranta gerumą ir kaip kasdienybėje jį skleidžia pačios? Dauguma apklaustųjų pabrėžė, kad norėdami gyventi geresniame pasaulyje kiekvienas iš mūsų turėtume prisidėti bent menkais, tačiau kartu ir svarbiais dalykais.
Valda Bičkutė
Valda Bičkutė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aktorė Valda Bičkutė teigia mananti, kad žmogus būna pikčiausias ir negražiausiai elgiasi su pačiais artimiausiais žmonėmis, todėl kiekvienam iš mūsų reikėtų sekti ir kontroliuoti savo elgesį, kad vėliau jis sėkmingai galėtų transformuotis į didelius, gražius dalykus. Moters teigimu, žmoguje egzistuoja šviesioji ir tamsioji pusės.

„Visi mes skirtingai tą gerumą parodome ir skirtingai atskleidžiame: vienas – verčiamas aplinkybių, kitas – savo iniciatyva. Kiekvienas žmogus turi tiek kūrimo, tiek ir griovimo instinktus“, – tikina serialo „Pavogta laimė“ aktorė.

Moteris teigia dažnai pinigais prisidedanti prie įvairių labdaros akcijų, o Valdos sesuo dažnai neatlygintinai aukoja kraujo ligoniams. Sesers pavyzdys neužkrėtė aktorės – Valda baiminasi po procedūros jausti silpnumą, todėl norėdama padėti kitiems ji renkasi kitus būdus, pavyzdžiui, aukoja pinigų išmaldos prašantiems žmonėms.

„Visokių žmonių tarp jų yra, dalis ir tokių, kuriems taip tiesiog patogiau gyventi, jie neketina ką nors daryti, kad situacija keistųsi: jiems vis duodama, o jie vis grįžta imti. Vieni sako, kad vos ne per prievartą reikia versti tokį žmogų užsidirbti pačiam, bet kita vertus, jei jis atsidūrė tokioje situacijoje, kitaip jau nebus. Jei matau gatvėje išmaldos prašantį žmogų, ar jį reikia bausti ar reikia jo gailėtis? Aš vis dėlto esu už tai, kad gailėtis“, – tvirtina aktorė. 

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vaida Genytė
Vaida Genytė

Dainininkė Vaida Genytė yra įsitikinusi, kad visi žmonės yra linkę daryti gera ir tai daro gana dažnai.

„Lietuviai mėgsta ir moka susivienyti, jie moka būti solidarūs“, – tikina ji. Moteris teigia mielai savo iniciatyva prisidedanti prie įvairių labdaros renginių.

„Aš visą laiką už tai, kad dalyvaučiau panašiuose renginiuose, tik kartais iškyla klausimas, ar ten manęs reikia, ar ne. Aš niekada neatsisakau, nuolatos pasirodau labdarai skirtuose koncertuose. Kai kas gali prisidėti meno dirbiniais, pinigais, o aš prisidedu tuo, ką geriausiai moku – dainavimu“, – tvirtina dainininkė.

Šokėjas Andrius Butkus teigia kasdien norintis aplink save sukurti gerą nuotaiką, atmosferą: stengiasi būti kiek įmanoma mažiau piktas, gyvenimiškose situacijose į viską dažniau pažvelgti su šypsena.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Andrius Butkus
Andrius Butkus

„Turėtume išmokti dažniau atkreipti dėmesį į gerus dalykus, pasižiūrėti į kitų žmonių laimėjimus, tuomet galbūt tarp mūsų būtų mažiau pavydo“, – mano A.Butkus.

Vyras pastebi, kad lietuvių gerumas išryškėja kritinėse situacijose, nutikus didelėms nelaimėms.

„Paradoksalu, nes kada kitiems sekasi, mes pavydime. Nors, kaip sakoma, dega kaimyno namas – aš ploju rankomis, tačiau kada iš tikrųjų atsitinka didelė nelaimė, pavyzdžiui, liga, tuomet žmonių gerumas ir atsiskleidžia. Daug kas tokiose situacijose sutinka paaukoti pinigėlių ar kaip nors kitaip padėti. Tikrai nemažai žmonių yra tai darę“, – įsitikinęs A.Butkus.

Turėtume išmokti dažniau atkreipti dėmesį į gerus dalykus, pasižiūrėti į kitų žmonių laimėjimus, tuomet galbūt tarp mūsų būtų mažiau pavydo.

Šokėjo, įvairių televizijos projektų dalyvio teigimu, žmonių poreikį daryti gera galima pastebėti įvairiose socialinėse, labdaros akcijose, kurių metu surenkamos didelės pinigų sumos. A.Butkus mano, kad lietuviai pagal savo galimybes aukoja išties dosniai.

Dainininkė Giedrė Balutytė taip pat pastebi, kad tautiečiai noriai pinigais prisideda prie įvairių labdaros akcijų – tai kuo puikiausiai įrodo sparčiai besisukantys gerumo akcijų skaičiukai.

„Pastaruoju metu labai pagausėjo tokių akcijų, tai – džiuginantis faktas. Bet koks indėlis – ar penki litai, ar pasodinta gėlytė bent jau priverčia žmogų nusišypsoti“, – teigia moteris.

Daugiau susimąstyti apie gerumą dainininkę privertė jaunėlės dukrelės Gabijos sveikatos problemos – mergaitei teko daryti širdies operaciją, gulėti reanimacijoje. Po šio įvyko G.Balutytė ėmė svarstyti apie galimybę užsirašyti į kaulų čiulpų donorų registrą.

„Po dukros operacijos, kaip aš juokauju, man atsivėrė čakra, geroji akis, atsirado noras daryti gerus darbus ir visai nesvarbu, ar juos kas pastebės ir ar apie tai parašys. Aš baisiai gerai dėl to jaučiuosi, niekada neatsisakau dalyvauti bet kokioje labdaros ar gerumo akcijoje“, – tvirtina moteris.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Giedrė Balutytė
Giedrė Balutytė

Gegužės 15 dieną G.Balutytė organizuoja renginį, skirtą kovai su smurtu šeimoje. Ši problema, dainininkės manymu, Lietuvoje yra labai opi ir per mažai viešinama.

„Garsios etnologės Gražinos Kadžytės paklausiau, ką daryti, kad renginio dieną būtų geras oras. Ji atsakė, kad eičiau aplink katedrą ir duočiau išmaldos tiems vargšeliams, kurie jos prašo. Atsakiau: „žinai, bus geras tada“. Nenoriu girtis, bet net ir turėdama nedidelę sumą pinigų, kai iki algos man likę dar daug dienų duodu išmaldos, nes paskui jaučiu vidinį pasitenkinimą“, – teigia buvusi „Žvaigždžių duetų“ dalyvė.

G.Balutytė teigia niekada gatvėje nepraeinanti pro išmaldos prašančias senyvo amžiaus moteris.

„Iš kai kurių veidų matosi, kad tai – buvusi mokytoja, šviesus žmogus. Man nėra nieko baisiau, nei šių dienų Lietuvoje matyti tokioje situacijoje atsidūrusius žmones. Aš nesu garantuota, kad po 20 metų ir aš ten neklūpėsiu. Man tai stiprūs smūgis“, – tikina dainininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius