Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar degintis sveika? (nuotraukos)

XX a. pradžioje įdegį pirmoji išpopuliarino Coco Chanel, kai, grįžusi iš kelionės kruiziniu laivu, puikavosi aukštuomenės salonuose.
Paplūdimio džiaugsmai
Paplūdimio džiaugsmai / Photos.com nuotr.

Įdegęs žmogus atrodo pailsėjęs, ir visuomenėje įdegis yra laikomas sveikos odos požymiu. Vitaminai.lt šįsyk – plačiau apie įdegį.

Kaip įdegame?

Maždaug prieš 4,6 milijardų metų įsižiebė vienintelė mūsų galaktikos žvaigždė, kurią ir šiandien mokslininkai gali tyrinėti gana iš arti. Saulė šviečia ir šildo, suteikia pakilią nuotaiką, jos spinduliams veikiant organizme gaminasi vitaminas D, įdegame, todėl ir vilioja tolimi kraštai, kur daugiau saulės šviesos.

Tačiau reikia žinoti, suprasti ir įvertinti ne tik gerą, bet ir blogą saulės spindulių poveikį. Saulėje žmogų veikia ultravioletiniai UVA, UVB ir UVC spinduliai. Jie skiriasi bangos ilgiu:
• UVC ir dalis UVB spindulių sugeriami aukštai atmosferoje,
• UVB daro didžiausią žalą akims ir odai, gali sukelia nudegimus ir net odos vėžį,
• UVA ne tokie kenksmingi kaip UVB, bet ilgai trunkantis jų poveikis taip pat nėra teigiamas.

 

Photos.com nuotr./Paplūdimio džiaugsmai
Photos.com nuotr./Paplūdimio džiaugsmai

Oda, besigindama nuo saulės spindulių, stengiasi išskirti kuo daugiau odą nudažančio tamsaus pigmento melanino (lot. melanus - juodas). Tai - ląstelės dažas, nulemiantis mūsų akių, plaukų ir odos spalvą. Veikiant saulės skleidžiamiems ultravioletiniams spinduliams suaktyvėja melanocitai - ląstelės, gaminančios melaniną. Naujausių tyrimų duomenimis šis pigmentas - stipri fotoprotektinė medžiaga, apsauganti odą bei giliau esančius audinius nuo per didelio UV spindulių kiekio. Kuo stipresnė UV spinduliuotė veikia odą, tuo daugiau melanino organizmas gamina. Lygus, pamažu įgyjamas įdegis - geriausia odos apsauga nuo nudegimų.

Skirtingų rasių žmonių odoje yra nevienodas melanino kiekis, todėl deginantis jų oda skirtingai ir reaguoja - parausta ar nusvyla arba įgauna bronzinį atspalvį. Arčiau pusiaujo gyvenančių žmonių odoje melanino yra daugiau, vidurinėse ir šiaurinėse platumose gyvenančiųjų odoje jo kiekis mažesnis. Taigi šiauriečiams ypač rekomenduotina pasirūpinti odos apsauga ir papildomai vartoti tam skirtas maistines medžiagas.

Lygus įdegis - svajonė?

Kad įdegtumėte vienodai, svarbūs ir UVB, ir UVA spinduliai. Prasiskverbę pro viršutinį odos sluoksnį UVB spinduliai pasiekia dermą ir ten esančius melanocitus, o jų branduoliuose gaminasi melaninas. Dalyvaujant deguoniui ir UVA spinduliams, vyksta oksidacija, ir melaninas nusidažo tamsiai ruda spalva.

Nesaikingai ir dažnai deginantis saulėje (natūraliai ar soliariumuose) odą veikia UV spinduliai, skatinantys nepageidaujamų laisvųjų radikalų susidarymą. Laisvieji radikalai pažeidžia ląsteles, sutrikdo medžiagų apykaitos procesus. Todėl silpnėja apsauginės organizmo funkcijos, oda greičiau sensta, netenka elastingumo, drėgmės, atsiranda raukšlės. O šie odos senėjimo procesai negrįžtami. Nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio odą galima apsaugoti vartojant antioksidantus.

Medžiagos įdegiui
 
Kad grįžus iš kelionių oda įgautų dailų atspalvį, organizme susidarytų pakankamas apsauginio pigmento melanino kiekis, o oda išliktų sveika, elastinga ir stangri, išvengtų laisvųjų radikalų poveikio, jai reikalingos tam tikros maistinės medžiagos. Organizmą reikia papildyti antioksidantais, melanino pirmtakais - aminorūgštimis ir odai reikalingais vitaminais.

Medžiagų poveikis odai

Tirozinas. Saugo odą nuo UV spindulių ir padeda gražiai bei lygiai įdegti.

Žaliosios arbatos ekstraktas.  Neblokuoja UV spindulių, o leidžia jiems pasiekti odą, tačiau kartu apsaugo ją nuo laisvųjų radikalų poveikio bei palaiko jos sveikatą.

Vitaminas B5. Padeda reguliuoti odos ląstelių medžiagų apykaitą, skatina jos atsinaujinimą.
Antioksidantai:  Saugo odą nuo senėjimo ir neigiamo laisvųjų radikalų poveikio.

Likopenas. Padeda sumažinti laisvųjų radikalų poveikį odai, grąžina natūralų jos spindesį ir stabdo senėjimą. Tai - vienas veiksmingiausių antioksidantų.

Vitaminai E ir C. Suriša ir neutralizuoja laisvuosius radikalus, greitinančius senėjimo procesus, palaiko odos drėgmės pusiausvyrą. Oda išlieka stangri, aksominė ir skaisti.

Beta karotenas. Užtikrina normalią odos būklę, kelia jos tonusą, sulaiko drėgmę, minkština odą bei lygina smulkias raukšleles. 
 
Visų šių biologiškai aktyvių medžiagų yra lygiam ir ilgai išliekančiam įdegiui skirtose kapsulėse, papildo organizmą odai reikalingomis medžiagomis, kurios padeda gražiai ir sveikai įdegti, saugo odą nuo kenksmingo UV spindulių ir laisvųjų radikalų poveikio, ją maitina ir drėkina, skatina odos atsinaujinimą ir lėtina jos senėjimo procesą.

Važiuojant atostogauti į šiltuosius kraštus rekomenduotina pasiimti apsauginį saulės kremą. Kartu svarbu pasirūpinti odos drėkinimu ir maitinimu bei įdegio skatinimu iš vidaus. Įdegio kapsules reikėtų pradėti vartoti 1-2 mėnesius prieš važiuojant atostogauti. Deginantis nereiktų atsisakyti ir toliau gerti šį maisto papildą. Vartodami įdegio kapsules, galėsite džiaugtis gražiu įdegiu ir nesirūpinti ypatinga odos apsauga: pakaks mažesnio apsauginio faktoriaus kremo, tačiau galėsite daugiau laiko praleisti nesislėpdami nuo saulės.

Pasirūpinę odos grožio ir elastingumo priemonėmis iš anksto, grįžę iš saulėtųjų kraštų džiaugsitės egzotišku įdegiu ir sveika oda. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius