Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kaip supakuoti maisto lauknešėlį?

Ruošdamiesi rugsėjo 1-ajai tėvai sprendžia, kaip mokykloje maitinsis jų vaikai: valgykloje ar nešis lauknešėlį iš namų. Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba (VVSPT) atkreipia dėmesį, kad svarbu ne tik maisto kokybė, bet ir tai, kaip jis supakuotas.
Užkanda
Užkanda / „Scanpix“ nuotr.

„Tikiuosi, kad jau niekas nebevynioja sumuštinių į laikraščius, – viliasi VVSPT Leidimų ir licencijavimo skyriaus vyr. specialistė Audronė Kriaučiūnaitė. – Spaudai naudojamuose dažuose yra švino, kuris gali migruoti į maistą ir nuodyti žmogaus organizmą. Dabar tikrai pakanka saugių ir nebrangių maisto pakavimo priemonių.“

Parduotuvėse įvairių indelių, dėžučių, kuriuose patogu laikyti ir nešiotis maistą, netrūksta. Renkantis tinkamiausią reikėtų atidžiai perskaityti etiketę – ar tikrai indelis skirtas maistui. Galbūt jo paskirtis – susidėti kokius smulkius nevalgomus daiktus. Jei jis tinkamas maistui, reikia patikrinti kokiam.

„Jeigu etiketėje parašyta, kad indas skirtas biriems produktams, nepatariama jame laikyti skystų, riebių, rūgščių produktų. Nes nežinia, kaip jie reaguos su medžiagomis, iš kurių indas pagamintas.“

Naudojant bet kokį maistui skirtą indą reikėtų atkreipti dėmesį, ar nėra temperatūros apribojimų. Gali būti, kad jis tinka tik šaltiems produktams. Taip pat reikia pasižiūrėti, ar etiketėje parašyta, kad galima dėti į mikrobangų krosnelę.

Pasak A.Kriaučiūnaitės, tie patys principai taikytini gėrimams. Jei vaikas į mokyklą nešasi kompoto ar arbatos, reikėtų įsigyti specialią tam skirtą talpą. Mineralinio vandens, gaiviųjų gėrimų buteliai tam netinka, nes dažniausiai yra vienkartiniai. Be to, jei butelis skirtas vandeniui laikyti, gali reaguoti su kitais skysčiais ir išskirti kenksmingų medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius