-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Chorų karus" paliko Mios choras, o Deivio – triumfavo (papildyta 22.01)

Šis šeštadienis vienam iš penkių projekto „Chorų karai“ chorui tapo lemtingas – Mios žaliajam Panevėžio chorui teko atsisveikinti su projektu ir beliko viltis būti sugrąžintam aštuntoje laidoje.
Deivis ir jo Klaipėdos choras
Laidos filmavimo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šįkart projekte skambėjo populiariausi lietuviški kūriniai, choristai rinkosi dainas, kurios tapo tikromis Lietuvos muzikos istorijos legendomis, o jų atlikėjai – scenos grandais.

Laidoje apsilankęs ir prie komisijos stalo prisėdęs maestro Stasys Povilaitis prasitarė, kad legendinė daina „Švieski man vėl“ yra taip dažnai pageidaujama, kad maestro jau nebemalonu šį kūrinį dainuoti.

Tačiau ši daina vis dėl to nuskambėjo – ją pasiryžo sudainuoti laidos vedėjas Vytautas Šapranauskas  ir vaikų choras „Džimba“.

„Galiu ramiai pasitraukti nuo scenos, nes šis šlageris pateko į patikimas rankas. Norėčiau patarti Vytautui, kad dainuojant galima kartais ir nusišypsoti. Dainavot puikiai, švariai“, – pasirodymą gyrė maestro. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Komisijos narys Stasys Povilaitis
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Komisijos narys Stasys Povilaitis

Šampaninis Kauno choras su Raigardu Tautkumi rinkosi dvi puikiai žinomas ir dramatiškas balades: Vytauto Kernagio „Baltas paukštis“ ir pagal Justino Marcinkevičiaus eiles sukurtą dainą „Tėvyne dainų ir artojų“, atnešusias itin aukštus balus.

„Aš esu labai patenkinta jūsų pasirodymu, man labai patiko aranžuotė, labai gražiai skambėjo solistė su choru“, – kalbėjo dainininkė Rūta Ščiogolevaitė.

„Man labai patinka tas kolektyvas, nes jie – kauniečiai. Bet Raigardai, jūs čia buvote svetimas“, – pastabą išsakė choreografas, „Lietuvos sąmonės balsas“ Jurijus Smoriginas.

Praėjusį savaitgalį triumfavęs mėlynasis Marijampolės choras šįkart pasirodė be vadovo Edmundo Seiliaus – šis debiutavo operoje „Rigoletas“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Choras ryžosi drąsiam eksperimentui – tango ir flamenko stiliumi dainavo apie „bernioką iš Suvalkijos lygumų“.

Buvo tuštoka ir nuobodoka, pritrūko ekspresyvumo. Atsimenu aną šeštadienį ir neatpažįstu žmonių.

„Man truputėlį liūdna buvo, tokia nuostabi daina, o jūs jos neįvertinote. Per tuos du pragrojimus reikėjo ką nors veikti. Buvo tuštoka ir nuobodoka, pritrūko ekspresyvumo. Atsimenu aną šeštadienį ir neatpažįstu žmonių“, – kalbėjo J.Smoriginas.

S.Povilaitis kritikavo solistes ir choreografiją, tačiau pagyrė chorą, o R.Ščiogolevaitė teigė, kad pasirodymo mintis jai patiko, tačiau sumanymas nebuvo iki galoįgyvendintas. Dirigentas, „Lietuvos operos Fantomas“ Modestas Pitrėnas taip pat sutiko, jog ši diena chorui nebuvo sėkminga ir vylėsi, kad E.Seiliui operoje pavyko geriau pasirodyti. 

Po komisijos narių pasisakymo chorui atiteko vargani aštuonetai ir vienas devynetas.

(Papildyta 20:30) Teatralizuotas ir ryškus Deivio vadovaujamo dangiškojo Klaipėdos choro pasirodymas nepaliko abejingų. Žemę siekiančiais žydrais kaklaraiščiais ryšintys ir „Anties“ dainą apie Martyną dainavę choristai į pagalbą pasitelkė humoristą Justiną Jankevičių ir, aprengę jį antino kostiumu, įdavė į rankas didžiulį kiaušinį. „Jeigu Justinas išnyks iš TV3, tas kanalas bankrutuos“, – išsakė pastabą J.Smoriginas.

Dešimtukus susišlavęs pasirodymas iki ašarų prajuokino komisijos narę R.Ščiogolevaitę.

 „Norėčiau į jūsų chorą, – juokėsi moteris. – Pirmoje dalyje išsigandau – puikus vaidinimas, o balsų nelabai girdisi, ačiū dievui, kad vėliau priminėte, kad esate choras“.

„Tai choras, kuris myli vadovą ir vadovas, kuris myli savo chorą. Daina lėkšta, bet jūs ją naujai pagimdėte. Kiek režisūros, kiek „išmislo“, tas niekšas Deivis toks talentingas“, – gyrė žodžio kišenėje neieškantis J.Smoriginas.

Išradingumas sužavėjo ir maestro Stasį Povilaitį, kuris Deiviui siūlė išbandyti jėgas kaip aktoriui.

Noriu atkreipti dėmesį, kad šis choras jau kelintą kartą dainuoja akapela – balsais ir be jokių muzikos instrumentų. O tai labai sudėtinga. Mane jūs kažkaip sujaudinot...

(Papildyta 21:10) Pupurinis Vilniaus choras su Irena Starošaite taip pat neišsivertė be pagalbos – žmonos vadovaujamui chorui talkininkavo dainininkas Žilvinas Žvagulis. Dainą „Gintarai“ atlikusi kompanija sulaukė J.Smorigino komplimento, kad šis pasirodymas buvo pats intelektualiausias ir kultūringas.

„Jautru... Noriu atkreipti dėmesį, kad šis choras jau kelintą kartą dainuoja a capella – balsais ir be jokių muzikos instrumentų. O tai labai sudėtinga. Mane jūs kažkaip sujaudinot...“ – visus dešimtukus surinkusį chorągyrė ir dirigentas M.Pitrėnas.

„Tai buvo jautru, gražu, bet nelabai supratau, kokią nuotaiką spinduliuojate – ar tai buvo ilgesys, ar liūdesys? Atrodė truputį link abejingumo“, – pastebėjo R.Ščiogolevaitė.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Projektą palikusi Mia ir Panevėžio choras
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Projektą palikusi Mia ir Panevėžio choras

Žaliasis Panevėžio choras su Mia pasirinko „Hiperbolės“ kūrinį „Pamiršk mane“.

„Man visiškai nepatiko Mios įvaizdis. Jūs esate seksbomba ir reikėjo ja likti. Ta daina liko pilka“, – kuklia mokinuke virtusią Mią kritikavo J.Smoriginas.

„Per daug buvo apsimestino drovumo, nekaltumo“, – su prieš tai išsakyta nuomone sutiko S.Povilaitis.

„Aš pajutau didžiulę nostalgiją uniformoms. Kai aš ėjau į pirmą klasę, Meškauskas dar negimęs buvo, – juokėsi R.Ščiogolevaitė. – Uniforma man nebuvo prievolė, tai buvo aukščiausiais stilingumo lygis. O Mios vaidyba nebuvo neskani. Balse aš girdėjau vaidmenį“.

(Papildyta 22:01) Iš komisijos 40 balų surinkusiems Deivio ir I.Starošaitės chorams teko dalintis pirma-antra vietomis, R.Tautkaus chorui su 39 balais teko trečia, Mios su 35 – ketvirta, o E.Seliaus 33 balus surinkusiam chorui šįkart liko paskutinė vieta.

Labiausiai žiūrovai šį savaitgalį palaikė R.Tautkaus chorą ir jam skyrė 12 555 balsus. 10 942 balsai buvo skirti Deivio chorui, o 10 446 balsai – E.SEiliaus. 9 737 palaikymo balsai atiteko Mios chorui, o mažiausiai – 8 407 balsai – I.Starošaitės Vilniaus chorui.

Susumavus dviejų savaičių žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kad šįkart su projektu atsisveikinti teko Mios Panevėžio chorui. Pirma vieta atiteko Deivio Klaipėdos chorui, antroje vietoje liko R.Tautkaus, trečioje – E.Seiliaus, ketvirtoje – I.Starošaitės choras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius