-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Beprotiškai fantastiškas V.Kernagio gimtadienis (nuotraukos, atnaujinta 23.40 val.)

Antradienio vakarą savo gimtadienio proga pagerbtas Anapus iškeliavęs maestro Vytautas Kernagis. Jam atminti surengtas „Beprotiškai fantastiškas gimtadienis“ buvo tiesiogiai transliuojamas per Lietuvos televiziją ir Lietuvos radiją, jo metu žmonės paaukojo apie 350 tūkst. litų.
Renginio vedėjai E.Kernagytė ir M.Starkus
Renginio vedėjai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Gimtadienis

V.Kernagio gimtadienio koncerto-labdaros akcijos metu buvo galima paaukoti jo vardo fondo projektams, skirtiems padėti sergantiems onkologinėmis ligomis žmonėms. „Mūsų siekis – surinkti lėšų, kurios leistų padėti žmonėms, sergantiems onkologinėmis ligomis, šiuo atveju konkrečiai vaikams“, – prieš labdaros koncertą naujienų portalui 15min.lt sakė maestro sūnus Vytautas Kernagis. Anot jo, fondas net pasirinkęs tam tikrą formą – ne pirkti aparatūrą ar aukoti ligoninėms, bet surinkti pinigų sumą, kurią būtų galima panaudoti tais atvejais, kai reikia ypatingos pagalbos, pavyzdžiui, labai brangių vaistų ar vaistų, kurių nėra Lietuvoje.

Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Spaudos fotografų įamžintas Vytautas Kernagis
Tomo Urbelionio/BFL nuotr./Spaudos fotografų įamžintas Vytautas Kernagis

„Nebus tik sezoninių – trijų mėnesių žvaigdučių“, – prieš koncertą juokavo vyras. Jis tvirtino nesijaudinantis dėl sesers Eglės, kuri neturėdama darbo televizijoje patirties su Martynu Starkumi ves šventinį koncertą. „Manau, kad ji puikiai susitvarkys. Pats ją palaikiau, skatinau pabandyti. Juk nepabandęs nežinosi“, – pakiliai kalbėjo V.Kernagis.

Papildyta 19.08 val. Labdaros renginys pradėtas archyviniais kadrais, po kurių į sceną išlipo šio renginio vedėjai – M.Starkus ir maestro duktė E.Kernagytė. Laidos vedėjai pasidžiaugė, kad dar prieš prasidedant renginiui jau surinkta 40 tūkstančių litų. Pirmieji scenoje pasirodė gospelo choras „Sound in G“. Dainininkai nuo pirmų dainos garsų užkrėtė publiką šilta, šeimyniška nuotaika.

Papildyta 19.20 val. „Kada buvo parašyta pirma daina? 1966-aisiais. Turėjome grupę „Aisčiai“. Buvo labai geras būdas dainuoti, niekas nemokėjo dainuoti angliškai, todėl buvo tokia įdomi dainavimo maniera“, – iš ekranų, keldamas šypsenas, į publiką prabilo V.Kernagis. Jis pasakojo apie savo svajonę tapti aktoriumi, apie šeimą. Menant V.Kernagio pomėgį klausytis grupės „The Beatles“ į V.Kernagio gimtadienio koncertą atvyko grupė iš Latvijos „Keksi“, kadaise pamėgta paties maestro. Renginį su M.Starkumi vedanti V.Kernagio duktė Eglė scenoje atrodo puikiai ir vis skatina aukoti pinigus. M.Starkus pabrėžė, kad visos surinktos lėšos bus perduotos fondui, jų dalies šįsyk nepasiliks teleoperatoriai.

Juliaus Kalinsko/15min. nuotr./Dainininkas Sasha Son(g)
Juliaus Kalinsko/15min. nuotr./Dainininkas Sasha Son(g)

Papildyta 19.33 val. Jau surinkta apie 75 tūkst. litų. Publika prapliupo plojimais į sceną įlipus neseniai iš Maskvoje vykusio „Eurovizijos“ konkurso dalyviui Sashai Son. E.Kernagytė priminė, kad ir pačiam V.Kernagiui tekdavo apsilankyti Maskvoje, kur jis studijavo. Tiesa, šįsyk Sasha Son sau fortepijonu kūrinio pradžioje neakompanavo.

Po trumpo reportažo apie kolorado vabalų karalių ir geriausią Ukmergės santechniką į sceną lipo specialios komisijos išrinktas Dalius Garnys. Jis atliko dainą „Koja spaudžia gazą“ ir sulaukė puikių žiūrovų vertinimų. Nuotaikingą kūrinį palydėjo reportažas apie onkologines ligas.

Papildyta 19.44 val. Kitas koncerte pasirodė, M.Starkaus žodžiais tariant, „kaip daktaras Vatsonas Šerlokui Holmsui“ – Andrius Kulikauskas. Jis su Sauliumi Bareikiu atliko dainą „Būn tep“, pripildytą skambių lūpinės armonikėlės ir saksofono garsų. „Turbūt matei A.Kulikauską nuo mažų dienų?“ – pasiteiravo Eglės M.Starkus. „Nežinau, ar jis kada nors vaidino Kalėdų Senį, bet aš jo tikrai bijojau dėl tokių didelių plaukų, bet dabar nebebijau“, – žaviai nusišypsojo E.Kernagytė, kviesdama A.Kulikauską papasakoti savo prisiminimus apie V.Kernagį. Šis kreipėsi į žmones, turinčius informacijos apie V.Kernagį kasetėse ar kitose laikmenose, ir kvietė siųsti medžiagą į Lietuvos televiziją V.Kernagio fondui. A.Kulikauskas ant scenos neslėpė jaudulio, tvirtindamas, kad šis pašnekesys – jo sudėtingiausias vaidmuo.

Atlikti dainos iš albumo „Neatrastas Vytautas Kernagis ant scenos užlipo dainininkė Atlanta. Pasipuošusi ilga balta suknele ji padovanojo maestro kūrinį „Kodėl gi dievai?“

Kalbėdavome apie mergaites, apie muziką, apie gyvenimą. O po to susitikome prieš jo mirtį, – sakė A.Ramonas.Papildyta 20.00 val. Koncerto vedėjai pakvietė grįžti prie malonių prisiminimų. Iš ekrano prakalbo Algis Ramonas. Vyras šmaikštavo, kad su maestro teko draugauti, kadangi jų klasėje paprasčiausiai daugiau nebuvo berniukų. „Kalbėdavome apie mergaites, apie muziką, apie gyvenimą. O po to susitikome prieš jo mirtį. Atvažiavau į parduotuvę ir pamačiau jį prie bankomato. Tada netikėtai jį pamačiau paskutinį kartą“, – tai pasakęs ekrane nuleido akis senas V.Kernagio draugas.

Tuo metu į sceną užlipo  Neringa Čereškevičienė su  „Tele-bim-bam“. Kompanija atliko dainą „Naktelės žiedai". N.Čereškevičienė vylėsi, kad Anapus išėjęs maestro bei rašytojas Sigitas Geda mato šį koncertą ir danguje šypsosi.

Papildyta 20.15 val. Prieš išeinant į sceną legendiniam dainininkui Stasiui Povilaičiui, jį iš ekrano pristatė pats maestro. „Daugiausia šie du džentelmenai susitikdavo Palangoje“, – apie S.Povilaičio ir V.Kernagio susitikimus tarstelėjo M.Starkus.

Buvo prisimintas kompozitorius ir pianistas Gintautas Abarius, sukūręs muziką V.Kernagio atliktam kūriniui „Šaukiu aš tautą“. Vieša paslaptis, kad G.Abarius grūmiasi su onkologine liga. „Liga mano gyvenime supurtė viską“, – V.Kernagiui dar gyvam esant yra sakęs G.Abarius. Kompozitoriui E.Kernagytė palinkėjo stiprybės, vilties ir tikėjimo kovojant. Kaipmat į sceną pakilo Aidas Giniotis ir uždainavo „Gali būti, kad danguj, gali būti, kad šuliny, gali būti čia ir ten kaip paukštelis gyveni.“

Juliaus Kalinsko/15min. nuotr./„Beprotiškai fantastiško gimtadienio“ akimirka.
Juliaus Kalinsko/15min. nuotr./„Beprotiškai fantastiško gimtadienio“ akimirka.

Papildyta 20.28 val. Ekrane vėl pasirodė vaikų klausinėjamas V.Kernagis, nuoširdžiai atviraudamas, kad „akiniukus nešioju nuo trejų metų“, ir šypsodamasis. E.Kernagytė papasakojo prisimenanti, kaip jos tėtis kiekvieną koncertą kviesdavosi vaikus ant scenos ir liepdavo dainuoti. „Jis sakydavo – kada nors papasakosite savo vaikams, kad dainavote prie Kernagio“, – šypsojosi maestro dukra. Prisiminimus palydėjo dviejų mažųjų dainininkų iš „Tele-bim-bam“ atlikta daina „Du gaideliai“, vėliau prie vaikų prisidėjo didesnė kompanija su N.Čereškevičiene. Publiką dainininkai privertė garsiai ploti, o kai kurie žiūrovai net kartu niūniavo iki kaulų smegenų pažįstamą melodiją. Ja ir pasibaigė pirmoji V.Kernagio gimtadieniui skirto koncerto dalis.

Papildyta 21.11 val. Antroji labdaringo koncerto dalis prasidėjo dar vienu vedėjų raginimu aukoti lėšas maestro vardo fondui. Paskelbta, kad jau surinkta daugiau kaip 160 tūkst. litų.

Scenoje pasirodė grupė „InCulto“. Jos lyderis Jurgis Didžiulis pasakojo mėgęs ir garbinęs V.Kernagį ir kvietė žiūrovus nesuprasti klaidingai pernelyg linksmos grupės dainos.

Papildyta 21.25 val. E.Kernagytė pakalbino sostinės „Lions“ klubo vadovą, kuris papasakojo apie paties V.Kernagio labdaringą veiklą ir įteikė aktoriui bei dainininkui Vidui Bareikiui pirmąją vardinę maestro stipendiją. Vėliau žodis buvo perduotas V.Kernagio žmonai Daliai. Ši užlipusi į sceną pasveikino savo vyrą su gimtadieniu ir visai Lietuvai pasakė jį mylinti. Kai kuriuos žiūrovus nuoširdūs D.Kernagienės žodžiai net pravirkdė.

V.Bareikis prisidėjo prie sveikinimų, skatindamas žmones prisiminti vieniems kitus nesulaukus skaudžių netekčių, ir padėkojo už gražų renginį. Atlikėjas iš scenos nepabėgo, nes čia jis pasirodė su grupe „Stipriai kitaip“.

Papildyta 21.40 val. Dar kartą į sceną užlipo svečiai iš Latvijos su nuotaikinga daina, po kurios – paties V.Kernagio pasakojimas apie meilę Palangai. „Mama įdėdavo gabalą ungurio, keletą pomidorų ir bulkutę“, – apie keliones prie jūros sakė maestro. Daugybę laiko V.Kernagis praleido Palangos klube „Anapilis“. Apie tai papasakojo klubo vadovas Romas Kisielius, įpindamas smagią istoriją apie moterį, kuri lygino ėjimą į V.Kernagio koncertus su degtinės gėrimu – niekada nepabosta. Į sceną užlipo Veronika Povilionienė, virpindama žiūrovų širdis V.Kernagio dainos interpretacija.

Jis tikrai buvo tautos numylėtinis ir ta nacionalinė premija, kurią jis gavo jau susirgęs, galėjo ateiti ir anksčiau, – sakė O.Zacharenkovas.Izolda Kiedašiūtė, gera vėlionio draugė, prisiminė labai senus laikus, kai su V.Kernagiu svajojo būti aktoriais ir lankė dramos studiją. „Mes su tavo tėčiu vaidindavome pačius bjauriausius vaidmenis. Turėdavome vietą, kur viską aptardavome, ten susiformavo dalykai, kuriuos labiausiai vertino tavo tėvelis – ironija, saviironija ir humoras. O ten dar įeiti reikėdavo! Durininkas negalėjo mūsų pakęsti“, – juokavo I.Kiedašiūtė, kreipdamasi į E.Kernagytę.

Papildyta 21.55 val. Per renginį jau paaukota apie 227 tūkst. litų. „Mano tėtis yra žmogus, kurio visada būdavo labai daug“, – linksmai kalbėjo E.Kernagytė, rodydama žiūrovams senąjį V.Kernagio gitaros dėklą. Vedėjai prakalbo apie kitą svarbų V.Kernagio gyvenimo žmogų – Olegą Zacharenkovą. „Vytas prie kino teatro gyvai dainavo žmonėms dainas iš filmų. Manau, kad pagrindinis dalykas, kuris mus siejo, liko. Jis tikrai buvo tautos numylėtinis ir ta nacionalinė premija, kurią jis gavo jau susirgęs, galėjo ateiti ir anksčiau“, – iš ekrano draugą prisiminė O.Zacharenkovas ir pridūrė, kad V.Kernagis buvo išdidus vienišas vilkas.

Kernagių yra 5 ar 6. Bet tai yra vienas ir tas pats. Aš esu estrados žmogus, ačiū Dievui, kad gimiau čia, šiuo laiku, – iš ekrano sakė V.Kernagis.Papildyta 22.03 val. Eugenijus Laurinaitis, V.Kernagio klasės draugas, pasakojo, kad abu vaikystėje buvo panašūs – „abu storoki, su akiniais ir taikėme į moralinio lyderio poziciją.“ „Vytas buvo greitos reakcijos ir būdavo sunku su juo ginčytis. Kartais jo pasakymai galėjo būti ir skaudūs. Įsiminė ginčas, kai mes klasėje ginčijomės, jis nutilo ir pasakė: „Ko čia rėki, manai, kad niekas negirdi? Galime kalbėti tyliai.“ Ta pamoka man išliko visam gyvenimui“, – atviravo E.Laurinaitis. Po jo pasakojimo apie mokyklos laikus scenoje pasirodė Marijonas Mikutavičius. Jis atliko dar vieną kūrinį iš naujo V.Kernagio kūrinių albumo.

Papildyta 22.27 val. Prisiminimais apie Lietuvos legendą pasidalijo ir Algimantas Puipa – papasakojo apie gerą V.Kernagio širdį, paskutinį susitikimą. „Kernagių yra 5 ar 6. Bet tai yra vienas ir tas pats. Aš esu estrados žmogus, ačiū Dievui, kad gimiau čia, šiuo laiku. Jautrus menininkas neišgyvens ilgai, jei jis nebus tvirtas. Menininkas Kernagis – tai geležinė statinė, kuri darda grindiniu ir iš kurios varva medus“, – save apibūdino maestro.

Papildyta 22.50 val.  Vedėjai vylėsi, kad iki koncerto pabaigos bus surinkta daugiau kaip 300 tūkst. litų. Prisiminta, kad V.Kernagis save vadino artistu, bet buvo ir skaitovas. „Už kiekvieną stebuklą reikia savimi sumokėti“, – iš ekrano J.Marcinkevičiaus eilėmis prabilo garsusis artistas. Scenoje pasirodė Vytautas Juozapaitis ir atliko lietuvišką Erico Claptono dainos „Tears in Heaven“ versiją.

Papildyta 23.19 val. Koncertui artėjant į pabaigą gimtadienio koncerto scenoje pasirodė Asta Pilypaitė. Dainininkė atliko dainą apie stiprią motinišką meilę, ją scenoje pakeitė jausmingas Česlovas Gabalis. „Visi sako, kad tam, kad parašytume  populiarią dainą, reikia sudėtingos melodijos su liaudies motyvais, teksto. Jei norite parašyti šlagerį – reikia trijų dalykų: ne daugiau nei trijų akordų, pošlykščio tekstuko ir nuo lenkų ar vokiečių vogtos melodijos“, – apie hitų kūrybą iš ekrano ironizavo V.Kernagis. Savo dainą po šių žodžių dovanojo Stepas Januška, jį pakeitė Olegas Ditkovskis.

Paplidyta 23.40 val. Koncertą baigė grupės „Skamp" atliekama daina „Mūsų dienos kaip šventė“. Prieš tai žiūrovai išgirdo, ką apie šį kūrinį mano pats V.Kernagis – maestro sakė, kad daina buvo sugalvota kaip visiška ironija, tačiau žmonės ją priėmė kitaip.

Pasibaigus renginiui suskaičiuota, kad jo metu buvo paaukota apie 350 tūkstančių litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius