Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Branda – ne liga

Neretai girdime įvairiausių menkinančių frazių bei epitetų vidutinio amžiaus moterų atžvilgiu – „klimakterinė boba“, „senė“, „klimaksinė furija“, „žiežula“ ir pan. Tad šįkart apie jas - klimakso tarpsnio moteris.
Ramunė Pajuodytė
Ramunė Pajuodytė / Gedimino Žilinsko nuotr.
Temos: 2 Santykiai Meilė

Klimakterinis laikotarpis, kuris prasideda maždaug apie 45-55 moters gyvenimo metus, mūsų visuomenėje dažnai suvokiamas kaip sutrikimas, liga, o ne natūralus moters vystymosi etapas. Senstančios moters statusas daugeliui atrodo labai nepatrauklus, ir tai yra visuomenės požiūrio į senėjimą išraiška.

Vyresni žmonės yra nuvertinami kaip niekam tikę, nieko nesugebantys, bejėgiai. Vien tą žodį „pensininkas“ daugelis taria su pajuoka. Tai lemia, kad jaunystė kaip galima ilgiau ištęsiama. Kartais net iki juokingų apraiškų, žmonės deda milžiniškas pastangas, kad atrodytų jaunesni, žvalesni, guvesni. Visgi kiekvienas amžiaus tarpsnis turi savo prasmę ir kiekvieną etapą išgyvenantis žmogus yra vertas pagarbos. Juk visi būsime, jei dar nesame, seni.

Iš tiesų dėl fizinių pokyčių (prasideda osteoporozė, išsausėja makšties gleivinė, gali atsirasti karščio pylimas, prakaitavimas), psichinių (gali atsirasti bendras nervingumas, dėmesio koncentracijos stoka, depresinės nuotaikos), taip pat žymių socialinių (vaikai išsikrausto gyventi kitur, tėvai suserga ar numiršta, gimsta anūkai) pasikeitimų moterys šiuo laikotarpiu neretai išgyvena tam tikrą netikrumą, sutrikimo jausmą, dažnai sukyla abejonių dėl pasirinkto gyvenimo kelio, partnerystės, gali kristi jų pasitikėjimas savimi.

Visgi šiuo laikotarpiu yra nemažai naujų galimybių atskleisti savo tikrąjį „aš“, galų gale pradėt gyvent sau, visavertiškai ir kokybiškai. Labai svarbu, kad tokio amžiaus moterys nepasiduotų šitoms nuvertinimo tendencijoms, netapatintų savo vertės tik su jauna, erotiška, vaisinga moterimi. Juk dabar jos turi patirties, išminties, kompetencijos, dabar jau jos gali perduoti žinias ir patirtį jaunajai kartai. Galų gale tai laikotarpis, kai nustoja veikti moters reprodukcinės funkcijos, o ne seksualinės, moteris nenustoja būti kūrybinga asmenybe. Beje, kalbant apie seksualinį gyvenimą, šis gali teikti daug malonumo.

Padidėjęs androgenų kiekis tik stiprina seksualinį potraukį. Žinoma, sumažėja makšties elastingumas, mažiau išsiskiria natūralaus drėkinamojo sekreto, bet tam yra įvairių padedančių priemonių. Nemažai šio amžiaus moterų gali mėgautis savo seksualumu, rasti tikrą malonumą teikiančias seksualumo formas, atsisakyti sekso iš pareigos. Pozityviai ir su pagarba priimant šią gyvenimo fazę galima keisti savo ir visuomenės požiūrį į senėjimą. To jums ir linkiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius