Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dainius Kepenis. Ar lengva gyventi sveikai?

Nuolat girdime sakant „sveika gyvensena“, bet tikriausiai nė viena tiksliai nežinome, kaip gyventi sveikai, nuo ko pradėti ir kaip atsispirti nesveiko gyvenimo būdo vilionėms. Apie tai ir daugelį kitų svarbių dalykų kalbamės su Dainiumi Kepeniu – Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentu.
Dainius Kepenis
Dainius Kepenis
Temos: 1 Dainius Kepenis

Dainiau, kas apskritai yra sveika gyvensena?

Sveika gyvensena yra plati sąvoka. Ji apima ekologišką, darnų, harmoningą, fiziškai ir dvasiškai aktyvų gyvenimą. Visos sveikai gyvenančio žmogaus funkcijos veikia puikiai. Jis neturi antsvorio, yra ramus, neserga psichosomatinėmis ligomis, gali ilgai ir produktyviai dirbti, lengvai, be įtampos bendrauja su aplinkiniais ir t. t.

Nuo ko reikia pradėti gyventi sveikai?

Pradėti sveikai gyventi reikia nuo buvusio gyvenimo revizijos (šypsosi). Atsakius į daugybę klausimų, gali paaiškėti, kad jūs visai sveikai ir gyvenate. Žinoma, taip būna gana retai. Todėl, kad pagrindinis motyvas keisti gyvenimo būdą dažniausiai yra bloga savijauta, energijos stoka, depresija, įvairių organizmo funkcijų – širdies, kraujotakos ir kvėpavimo, šalinimo, judėjimo, lytinės ir miego sutrikimai. Visų pirma nustatomas mitybos, fizinio aktyvumo, darbo ir poilsio režimas. Mokomasi psichofizinių praktikų, kitų specialių dalykų.

Ką žmogui (fizinei ir psichologinei jo būsenai) duoda sportas?

Sportas, arba fizinis aktyvumas, yra vienas svarbiausių ir veiksmingiausių būdų palaikyti gerą savijautą, nuotaiką, išvengti širdies ir kraujagyslių, sąnarių, virškinimo, kvėpavimo negalavimų, tokių ligų kaip peršalimas, gripas, galvos skausmai. Nesportuojant susmunka laikysena, iškrypsta stuburas – tai lemia įvairiausius skausmus ir negalavimus.

Kaip reikia sveikai maitintis?

Sveikai maitintis – tai valgyti reguliariai, saikingai (1200–1500 kcal per dieną daugeliui žmonių), labai įvairiai (iki 150 pavadinimų produktų rūšių), išalkus, neskubant ir gerai sukramtant (iki 50 kartų). Žinoma, dienos raciono pagrindą turėtų sudaryti daržovės ir vaisiai, o likusią dalį –  patiekalai iš grūdų, žuvies, pieno, mėsos, riešutų, kiaušinių, grybų ir kt.
Maždaug 90 iš 100 šalies gyventojų kurį laiką patarčiau susilaikyti nuo gausaus gyvulinių baltymų vartojimo ir pabūti vegetarais, papasninkauti. Ypač per gavėnią ar adventą.

Papasakokite apie grūdinimąsi.

Kiekvienas save gerbiantis žmogus dieną turėtų pradėti nuo elementarios mankštos ir grūdinimosi procedūros. Atlikite penkis šešis pratimus, paskui nuo galvos iki kojų apsiliekite šaltu vandeniu –  tai apsaugos nuo peršalimo ir kitų bėdelių. Po šalto dušo maždaug dvylika valandų būsite atsparūs peršalimui.
Pradėti grūdintis galima po šilto dušo mažinant vandens temperatūrą iki visai šalto ir pabūti po juo bent minutę. Pabandykite – dar niekas nepasigailėjo (juokiasi). O įšokti žiemą į eketę bus vieni juokai, jei turėsite gerą bendraminčių pulkelį. Tai turėtų būti tik gera adrenalino pramoga, kurią nebūtina dažnai kartoti. Juk į kalnus nelipame kasdien, nors ten ir labai traukia...

Ar reikalinga medituoti, melstis?

Malda ir meditacija kartu su atgaila yra ypač svarbūs „Sanktijos“ (taip vadinasi Palangos sveikatos mokykloje kultivuojama sveikatinimo programa) komponentai. Dar kiti yra fizinis aktyvumas, ekologiškas maistas, savistaba, grūdinimasis. Šie septyni darbai yra praktiniai „Sanktijos“ filosofijos įgyvendinimo būdai. Ta filosofija remiasi Lietuvos sveikatos korifėjų Vydūno, S. Šalkauskio, A. Maceinos, V. Sezemano ir K. Dineikos idėjiniu palikimu. Tai trijų trejybių sistema, kurią sudaro žmogaus kūnas, siela ir dvasia. Jie turi būti palaikomi sotūs, švarūs ir atsparūs. Žinoma, tai pasiekiama tvirtu tikėjimu, darbštumu ir kantrybe.

Tos kantrybės jums užteko net dviem dešimtims metų, tiek jau gyvuoja Sveikuolių sąjunga…

Lietuvos sveikuolių sąjunga neseniai šventė 20–metį. Prasidėjo šis judėjimas Vilniuje, nes ten gyveno daug aktyvių sveikuolių, vėliau šios idėjos persikėlė į Panevėžį. Dabar LSS turi per 60 sveikuolių klubų, kurie išsibarstę po visą Lietuvą. Palangos sveikatos mokyklą ir jos filialus baigė per 30 tūkstančių Lietuvos ir dar 14 pasaulio šalių gyventojai. Kartu su visuomenės sveikatos biurais vedame sveikatinimo kursus visuose rajonuose ir miestuose.

Mokote, kaip atsikratyti antsvorio?

Norint atsikratyti antsvorio, užtenka mažiau valgyti. Jei dar laikysitės „Sanktijos“ principų, domėsitės savo medžiagų apykaita, turėsite dienoraštį, kuriame fiksuosite, ką, kiek ir kada valgote, tai labai padėsite specialistams, kurie tikrai atves jus į grožio, džiaugsmo, lieknumo ir sveikumo, taip pat ir laimės krantą. Apetitą galima malšinti vandeniu, arbata, nekaloringomis daržovėmis ir vaisiais.

Kiek metų pats taip gyvenate?

Kai susiėmiau 1984-aisiais, taip ir laikausi. Privertė profesinė savigarba. Juk negalėjau būdamas Palangos kūno kultūros ir sporto komiteto pirmininkas demonstruoti išpampusį pilvą ir skųstis ligomis. Pradėjau kas rytą bėgdamas kilometrą, po dvejų metų jau nubėgdavau į Klaipėdą ir atsikračiau 15 kg antsvorio.

Plačiau skaitykite žurnale “Ji”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius