-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 15 /14:18

Darbo partijos suvažiavime su Terminatoriumi lygintas V.Uspaskichas susigrąžino pirmininko postą

Sekmadienį Kaune vyko aštuntasis Darbo partijos suvažiavimas, kuriame buvo renkamas partijos pirmininkas ir prezidiumas. Laikinai pirmininko pareigas ėjo buvęs kultūros ministras Šarūnas Birutis, pakeitęs iš partijos triukšmingai pasitraukusią Živilę Pinskuvienę. Į pirmininko postą sugrįžo partijos įkūrėjas ir jos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas.
Darbo partijos suvažiavimas : partijos pirmininko rinkimai
Darbo partijos suvažiavimas : partijos pirmininko rinkimai / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Jo kandidatūrą atvirame balsavime palaikė 408 „darbiečiai“, prieš balsavo vienas, susilaikė – du nariai.

Skyriai pasiūlė tris kandidatus į partijos pirmininko postą – Šarūną Birutį, Valentiną Bukauską ir Viktorą Uspaskichą.

Varžovai atsisakė konkuruoti su V.Uspaskichu

Š.Birutis atsisakė kandidatuoti ir pareiškė, kad šis suvažiavimas turėtų sudėti taškus ant visų pastarojo meto partijos įvykių. Jo teigimu, šiuo metu yra vienas lyderis, kuris gali pakelti darbo partiją, tai – V.Uspaskichas.

„Šie metai turi tapti įkrova ateičiai“, – kalbėjo laikinasis Darbo partijos vadovas, sveikindamas bendrapartiečius su valstybingumo šimtmečiu. „Šiandien čia matau tikrus piliečius“, – aiškino Š.Birutis, žvelgdamas į Vytauto Didžiojo universiteto salėje sėdinčius Darbo partijos narius.

Jis pasidžiaugė, kad partija išliko turėdama neblogą struktūrą ir minimalius, bet pakankamus finansus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Šarūnas Birutis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Šarūnas Birutis

„Išlikome sustabdę neigiamos informacijos apie save plitimą“, – konstatavo buvęs kultūros ministras.

„Jei ne Darbo partija, kaip stiprus konkurentas sustabarėjusiai partinei sistemai, tai dviejų grupuočių, pasivadinusių partijomis, era tęstųsi“, – socialdemokratų ir konservatorių politinėms jėgoms įgėlė Š.Birutis.

„Ar parodę savo profesionalumą jie neatsidurs politikos paraštėse?“, – apie dabartinius valdančiuosius samprotavo jis. Jo teigimu, tik ateinantys metai parodys, ar valstiečių žaliųjų valdymas nepakenks valstybei.

Š.Birutis pareiškė, kad ekonominis augimas yra ir Darbo partijos nuopelnas, mat ši partija visada pasisakė už minimalaus atlyginimo augimą.

Laikinasis partijos vadovas peikė ir Lietuvos užsienio politiką, teigdamas, kad reikia turėti draugų ir vertybinę poziciją. „Bet reikia bendrauti ir su menamais priešais“, – pabrėžė Š.Birutis.

„Turime sugrąžinti partiją į Lietuvos Respublikos Seimą“, – tikslą nubrėžė laikinasis jos vadovas.

„Turime sugrąžinti partiją į Lietuvos Respublikos Seimą“, – tikslą nubrėžė laikinasis jos vadovas.

Seimo narys V.Bukauskas savo kalbą pradėjo garsiai išreikšta viltimi, kad partija atsilaikys prieš sunkumus.

„Per keturiolika metų partijoje teko ne vieną pūdą druskos suvalgyti“, – porino jis. „Mane ypatingai žeidžia, kad jautrius, pažeidžiamus sluoksnius bando paveikti ta melaginga tiesa“, – skundėsi V.Bukauskas, aiškindamas, kad dabartinių valdančiųjų programa yra nusižiūrėta nuo Darbo partijos.

„Puikiai suprantu, kad negali būti du lyderiai“, – sakė V.Bukauskas, ragindamas dirbti vienam lyderiui – V.Uspaskichui.

Žada programą, už kurią kiekvienas guldytų galvą

V.Uspaskichas teigė, kad buvo daug pastangų „iš buvusių savų“, kad partija žlugtų. Jis sakė nedėjęs jokių pastangų, kad laimėtų pirmininko rinkimus.

„Tai nėra asmeninis iššūkis dėl politinės karjeros ambicijų“, – sakė jis. „Aš jau prisivalgiau tos duonos iki ausų“, – pridūrė V.Uspaskichas, girdamasis gerai sutvarkytu verslu.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darbo partijos suvažiavimas : partijos pirmininko rinkimai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darbo partijos suvažiavimas : partijos pirmininko rinkimai

„Jaučiu, kad ir aš privalau atiduoti duoklę valstybei, štai, kas knibžda mano širdyje“, – porino V.Uspaskichas, aiškindamas, kad reikia kurti partijos programą, kuri būtų suprantama kiekvienam žmogui.

„Programą, už kurią kiekvienas jūsų pasirašytų krauju ir guldytų galvą“, – tikino jis.

Jis pabrėžė, kad Lietuvą žlugdo demografinė krizė, gyventojų emigracija ir pajamų nelygybė.

„Nėra laiko rietenoms tarp partijų ir valdžių. Reikia sujungti jėgas, norint išspręsti šias problemas“, – sakė jis.

„Yra poreikis atsiprašyti Lietuvos žmonių, kurie dėjo į mus viltis, ir mes ne visada įgyvendinom“, – pripažino V.Uspaskichas, vis dėlto pabrėždamas, kad nieko bloga Lietuvai jo partija nepadarė.

Jis skundėsi, kad gerų pasiūlymų Seime nepalaikydavo kitų partijų atstovai. „Patys geriausi įstatymai nukeliavo į stalčių“, – konstatavo jis.

„Mums reikia daugumos –- tiek, kiek turi valstiečiai“, – apie ateities tikslus parlamento rinkimuose sakė V.Uspaskichas.

Jis žadėjo, kad partija aktyviai dalyvaus ir prezidento rinkimuose, tačiau nekonkretizavo, kas bus kandidatas ar kokį kitą kandidatą partija palaikytų.

Liaupsės V.Uspaskichui

Sveikinimo žodį Darbo partijai tarė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime seniūnas Vytautas Kamblevičius, kuris sakė, kad Darbo partijoje vyksta reabilitacijos procesas. „Šiandien čia susirinko grynuoliai“, – teigė jis.

„Aišku, daug narių atsisijojo tarp jų – ir aš“, – konstatavo V.Kamblevičius.

„Tai – antras jūsų prisikėlimas, kai grįžta Viktoras“, – tikino Seimo narys. „Gal ir reikėtų grįžti, bet jau amžius neleidžia taip mėtytis“, – juokavo V.Kamblevičius, pabrėždamas, kad V.Uspaskichas pradėjo naują gyvenimo būdą, o jam vis dar patinka senieji įpročiai.

Seimo narys, Centro partijos pirmininkas Naglis Puteikis, kuris sveikindamas Darbo partiją, lygino V.Uspaskichą su Terminatoriumi. „Jis tam filme pasakė frazę: „Aš grįšiu!“, – sukeldamas plojimus salėje aiškino N.Puteikis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darbo partijos suvažiavime : partijos pirmininko rinkimai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darbo partijos suvažiavime : partijos pirmininko rinkimai

„Ko iš tikrųjų Lietuvos politikoje jau beveik trisdešimt metų trūksta, tai partijos ir politikų, kurie reikalautų pakelti gimstamumą, vidutinę algą ir pensijas“, – dėstė Centro partijos lyderis. „Teisingo pasirinkimo“, – linkėjo N.Puteikis.

Darbo partija įkurta 2003 metais. 2006 m. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėtos buhalterijos vedimo. Po ilgai trukusio teisminio proceso 2013 m. liepos 12 d. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys, iždininkė Marina Liutkevičienė ir partija buvo pripažinti kaltais.

2016 m. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų pirmame ture Darbo partija surinko 4,68 proc. balsų ir negavo nei vieno mandato. Antrame rinkimų ture partija gavo 2 mandatus. Juos laimėjo Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras. Abu nariai po kurio laiko prisijungė prie Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius