Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Duris atvėrusią ištaigingą Kazickų šeimos rezidenciją pirmieji apžiūrėjo kviestiniai svečiai

Vilniaus senamiestyje stovi pastatas, seniai vadinamas Lietuvos architektūriniu šedevru, menančiu didikų laikus. Tai garsaus išeivijos lietuvio, ekonomikos mokslų daktaro Juozo Petro Kazicko šeimos rezidencija. Trečiadienio vakarą šios rezidencijos duris inteligentų šeima atvėrė būriui kviestinių svečių.
FotorCreated
FotorCreated / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į klasikiniu interjeru ir eksterjeru žavintį istorinį statinį iki šiol visuomenei buvo galima pažvelgti tik iš išorės. Tačiau trečiadienį tokia nerašyta taisyklė buvo sulaužyta – sostinės širdyje esanti žinomo filantropo šeimos rezidencija duris atvėrė visiems.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jūratė Kazickaitė-Altman
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jūratė Kazickas-Altman

Trečiadienio vakarą rezidencijoje apsilankė būrys elito atstovų. Visi jie norėjo apžiūrėti pastatą iš vidaus ir pabendrauti su Niujorke gyvenančia, bet tėvo gerus darbus Lietuvoje tęsiančia, Juozo P.Kazicko dukra Jūrate Kazickas-Altman (74).

Vakaro metu svečiai bendravo, grožėjosi rezidencijos interjeru, mėgavosi fortepijono virtuozo Andrejaus Polevikovo muzikos garsais.

Viešnagės metu jie sužinojo, kad nuo šiol Kazickų rezidencijoje bus galima rinktis asmeninėms šventėms, gimtadieniams, krikštynoms ir iškilmingoms ceremonijoms – vestuvėms.

Dovana Vilniui

Bendraudama su 15min J.Kazickas-Altman pasakojo Lietuvoje viešinti nuo šeštadienio, čia vizituos iki penktadienio.

„Man tai – labai ilga kelionė. Dažniausiai į Lietuvą užsuku vos porai dienų... Pastaruoju metu stengiuosi čia atvažiuoti dažniau. Įprastai atvykdavau porąkart per metus, dabar bandau ištaikyti bent keturias progas. Čia, Lietuvoje, turime svarbių darbų. Taigi kaskart atvykusi stengiuosi juos plėtoti, vykdyti. Myliu Lietuvą, čia – mano namai“, – kalbėjo ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Susibūrimo Kazickų šeimos rezidencijoje akimirka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Susibūrimo Kazickų šeimos rezidencijoje akimirka

Ponia vardijo, ką per kelias dienas spėjo nuveikti: „Antradienį susitikau su prezidentu Valdu Adamkumi, dar aplankiau savo krikšto dukrą. Deja, bet ją matau labai retai... Apsilankiau ir JAV ambasadoje Lietuvoje. Ten buvo, ką aptarti. Ryt vyksiu į pabėgėlių centrą netoli Kauno. Taip pat spėjau apsilankyti ir krepšinio varžybose! Dar laukia vizitas KTU – pristatysiu galimas stipendijas. Ar dar vardinti? Buvo intensyvi savaitė...“

Bendraudama su 15min J.Kazickas-Altman paatviravo, kodėl nusprendė savo šeimos rezidencijos duris atverti visuomenei.

„Man labai liūdna, kad šis namas – tuščias. Bemaž 360 dienų per metus jame nieko nėra. Šiam namui reikia žmonių... Tai šitokia graži vieta. Įsivaizduoju, kaip čia skamba koncertai, vyksta poetų pasisėdėjimai ar jaukios vestuvių šventės... Noriu, kad čia atsirastų gyvybė. Šį namą mano tėvas padovanojo mano motinai vestuvių metinių proga. Tačiau tuo pat metu jį padovanojo ir Vilniui. Jis norėjo, kad miestas būtų dar gražesnis, patrauklesnis. Taigi ir aš norėjau su žmonėmis pasidalinti, parodyti, leisti jiems mėgautis“, – kalbėjo.

VIDEO: Prabanga tviskanti Kazickų šeimos rezidencija

Apie rezidenciją

Šalia Lietuvos didikų Chodkevičių ir Radvilų rūmų stovintį pastatą daktaras Juozas P.Kazickas įsigijo 1999 metais, jį rekonstravo. Tai verslininkas darė žmonos Aleksandros garbei.

Didžiąją dalį savo gyvenimo Jungtinėse Amerikos Valstijose praleidęs Juozas P.Kazickas visada troško savo šeimą – žmoną, vaikus, anūkus ir proanūkius, aprūpinti gražiais namais ir savo gimtinėje Lietuvoje. Pastato rekonstrukcija rūpinosi garsiausi šalies architektai, rekonstruktoriai ir interjero dizainerė is JAV.

Baldai, sietynai, meno kūriniai ir kiti interjero elementai atkeliavo iš Vakarų Europos antikvariatų bei geriausių Amerikos baldų gamintojų salonų. Ir taip, šis unikalus statinys virto šiuolaikiniais rūmais, alsuojančiais XVIII-XIX amžių dvarų prabanga.

Didelis noras prisidėti prie Vilniaus senamiesčio gražinimo ir skatino Juozą P.Kazicką netaupyti lėšų, kuriant rezidencijos interjerą, dailinant pastato fasadą, jo aplinką ir sodą.

Daugiau nei pusės tūkstančio kvadratinių metrų pastatas yra aprūpintas šiuolaikinėmis moderniomis inžinerinėmis sistemomis. Rezidencija susideda iš trijų aukštų viršuje ir dviejų aukštų po žeme. Šios rezidencijos puošmena – nuostabaus grožio šviesiu marmuru ir krištolo sietynais spindinčios menės. Nepamirštamas vaizdas čia atsiveria sutemus, kuomet pro langus matyti apšviesta Šv.Jonų bažnyčios varpinė, senamiesčio namų stogai.

Pirmajame pastato aukšte įrengta 80 kvadratinių metrų prabangi priėmimų salė, stiklinis vestibiulis, biblioteka, valgomasis, o viską vainikuoja pasakiško grožio kiemo sodas su fontanu, kuriame šiltuoju sezono metu galima drąsiai rengti įsimintinas civilinės santuokos ceremonijas. Įvijais laiptais pakilus į antrąjį aukštą, išvysime svetainę, ir miegamuosius kambarius. Mansardinis rezidencijos aukštas skirtas šeimos svečiams. Požeminiuose pastato aukštuose įrengti sauna, poilsio zona ir kino teatras.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prabanga tviskanti Kazickų šeimos rezidencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prabanga tviskanti Kazickų šeimos rezidencija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius