Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Gabrielė Martirosianaitė prieš „Danske Bank Vilniaus maratoną“ specialių dietų nesilaiko

Liko vos kelios dienos iki jubiliejinio dešimtojo „Danske Bank Vilniaus maratono“, kuris šiais metais iš didžiausių bėgimo varžybų išaugo į šventę visam Vilniaus miestui.
Gabrielė Martirosianaitė
Gabrielė Martirosianaitė / Maratono organizatorių nuotr.

Maratono Vilniuje  išvakarėse pasidomėjome, ką prieš artėjančias varžybas valgo ir kokią aprangą žada rinktis tituluota gražuolė, modelis ir sporto žurnalistė Gabrielė Martirosianaitė.

Gabriele, papasakok, kaip maitiniesi?

Tikrai nebadauju, bet ir nuolatos pagalvoju, ką dedu į burną. Mano diena įprastai prasideda nuo stiklinės vandens su citrinų sultimis. Žinau, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, tačiau taip jau esu įpratusi pradėti savo dieną. Priešpiečiams renkuosi salotas ar vaisius, kartais leidžiu sau sukramsnoti sumuštinį. Tiesa, visada renkuosi sumuštinius su daržovėmis, liesa mėsa be jokių padažų ir majonezo. Tai tikrai nebūna sumuštiniai iš greitųjų maisto restoranų. Mėgstu mėsą, ją kaip ir daržoves renkuosi troškintą, nes beveik nevalgau kepto maisto. Džiaugiuosi, kad nemėgstu saldumynų, bet kartais kyla noras suvalgyti vieną kitą šokolado gabalėlį.

Ar ruošdamasi bėgimo varžyboms, laikaisi specialios dietos?

Kelias valandas prieš bėgimo treniruotę nieko nevalgau, o po jos leidžiu organizmui atsigauti – geriu daug vandens. Šią paskutinę savaitę treniruojuosi kiek intensyviau, pastebėjau, kad organizmas reikalauja daugiau energijos suteikiančio maisto. Todėl praėjus maždaug valandai po treniruotės, jei jaučiuosi alkana, suvalgau vaisių, liesos varškės ar  išgeriu šviežiai spaustų sulčių stiklinę.

Marius Baranauskas, Lietuvos olimpinio sporto centro sportininkų mitybos specialistas, biomedicinos mokslų daktaras pataria: Tiek bėgiojant ilgas, tiek trumpas distancijas angliavandenių turtingi produktai turėtų būti vartojami kiekvieno valgio metu. Tiems, kurie įveikia trumpas distancijas angliavandenių kiekis paskaičiuojamas savo svorį dauginant iš 3-5 t.y. 1 kg savo svorio turi tekti 3-5 g angliavandenių. Rekomenduojami produktai: duonos kepiniai, grūdiniai produktai, košės, saldūs vaisiai, daržovės.

Baltymų poreikį rekomenduojama užtikrinti valgant liesos mėsos, žuvies, pieno produktus.  Rekomenduojama per dieną suvartoti 20-30 g baltymų.  Tokį kiekį atitiktų 3-4 kiaušiniai, 2-3 stiklinės pieno ar jogurto, pakelis varškės, 100 g paukštienos, žuvies, liesos kiaulienos arba jautienos, 2 puodeliai pupelių ar lęšių, žirnelių ar kukurūzų.

Su maistu gaunama riebalų energetinė vertė neturėtų viršyti 35 proc. visos dienos metu gautos energinės vertės kiekio. Varžybų dieną rekomenduojama nieko nevalgyti 2-4 val. iki starto.

Maratono organizatorių nuotr./Gabrielė Martirosianaitė
Maratono organizatorių nuotr./Gabrielė Martirosianaitė

Gabriele, bėgiojantieji pastebi, kad prie geros savijautos ir rezultatų prisideda ir speciali apranga, o ypač tinkama avalynė. Kokią renkiesi pati?

Na, aš visada laikausi senų, bet gerų tiesų, kad reikia jaustis patogiai. Bėgdama vilkiu aptemptus, bet ne judesius varžančius rūbus –  sportines kelnes arba tampres bei prie kūno priglundančius sportinius marškinėlius. Kai šalta, renkuosi bliuzoną, jei karšta – bėgioju su trumpesne bliuzele. Nei treniruodamasi, nei dalyvaudama bėgimo varžybose nedėviu jokių papildomų aksesuarų – laikrodžių, pakabukų, grandinėlių, apyrankių. Jie man trukdo susikaupti bėgimui. Didžiausią dėmesį skiriu, be abejo, sportiniams bateliams. Renkuosi kokybišką, būtent bėgimui skirtą avalynę.

Specialisto patarimas: Treniruotėms, netrunkančioms ilgiau nei dviejų valandų, patartina rinktis savo dydžio batelius. Bėgant ilgas distancijas varžybų dieną geriau rinktis puse dydžio didesnius bėgimo batelius. Bateliai turi būti lengvi, o pradedantys bėgikai turėtų atkreipti dėmesį į batelio pado storį – jis neturi būti labai plonas. Naujus batelius prieš startą reiktų pranešioti, su jais pabėgioti treniruočių metu, nes prie kiekvienų batelių reikia priprasti. Bėgimo varžyboms derėtų įsigyti specialias bėgimui skirtas kojines.

Sako, kad ir sportuojantis žmogus turi atrodyti stilingai, ką apie tai manai?

Na, gal ne tiek stilingai, kiek tvarkingai. Nors sportas siejamas su prakaitavimu, nereiškia, kad turime apsivilkti naminius treningus, išsitraukti nudėvėtus marškinėlius ir bėgti. Tvarkinga apranga atitinkamai įpareigoja ir elgtis. Drabužiai, šiuo atveju, vienas iš būdų įrodyti sau, kad bėgimas jums svarbus, kad kažko siekiate. Tvarkingai apsirengusi visada gerai jaučiuosi ir netgi labiau pasitikiu savo jėgomis. Kita vertus, nesiekiu demonstruoti madų, drabužiai, kuriais apsivilkusi bėgioju dažniausiai būna paprasti, su minimaliais papuošimais ir spalvomis. „Danske Bank Vilniaus maratono“ varžybų dieną ketinu rinktis vieną iš turimų, treniruotėms skirtų aprangų. Jei atvirai, kol kas apie aprangą dar negalvojau.

Jubiliejinis „Danske Bank Vilniaus maratone“ vyks jau šį sekmadienį, rugsėjo 15 d. Jėgas bus galima išbandyti maratono (42 km 195 m), pusės maratono (21 km), „Nestlé“ ketvirčio maratono (10 km 549 m), komandinėje „Lietuvos pašto estafetės“ 4x10,5 km ar „Rimi“ šeimos 4,2 km bėgime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius