Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garbingas Luko Geniušo sidabras

Lietuva gali didžiuotis pianistu, garbingame Tarptautinio Fryderyko Chopino konkurse ne tik įveikusiu visus atrankos turus, bet ir finale pelniusiu antrąją vietą. Tai – Lukas Geniušas, pianisto Petro Geniušo ir pianistės Ksenijos Knorre sūnus, garsios Maskvos konservatorijos pedagogės Veros Gornostajevos anūkas.
Lukas Geniušas
Lukas Geniušas / LVSO nuotr.

Pasak muzikologės, Lietuvos radijo programos „Klasika“ redaktorės Jūratės Katinaitės, Tarptautinis F.Chopino konkursas – vienas didžiausių Rytų Europos fortepijono konkursų.

„Lietuvis jame dalyvavo pirmą kartą. Patekti į šį konkursą nepaprasta – kad galėtų gyvai pasirodyti pirmajame ture, dalyviai privalo įveikti atranką, kurioje jie vertinami pagal įrašus“, – aiškino specialistė. Anot J.Katinaitės, šiemet preliminariame atrankos ture dalyvauti panoro daugiau nei 350 pianistų. „Tik 80 buvo atrinkta. Jie varžėsi trijuose turuose, o ketvirtasis turas – finalas, – pasakojo muzikologė. – F.Chopino atlikimo tradicija yra labai žinoma ir populiari. Visi konkurso nariai ir žiuri yra buvę ankstesnių ar vėlesnių konkursų laureatai.“

Lukas – išpuoselėtas senelės Veros Gornostajevos, kuri yra viena garsiausių Maskvos konservatorijos pedagogių. Kita vertus, jis Lietuvos pilietis.L.Geniušas pirmasis Lietuvos atstovas dalyvavęs F.Chopino konkurse. „Tai – didelis įvertinimas mums. Nors pripažįstu, kad jį turime priskirti Rusijos fortepijono mokyklai, jis – išpuoselėtas senelės Veros Gornostajevos, kuri yra viena garsiausių Maskvos konservatorijos pedagogių. Kita vertus, jis Lietuvos pilietis“, – kalbėjo J.Katinaitė.

Varšuvoje vykusio prestižinio XVI F.Chopino pianistų konkurso laureate tapo 25-erių rusė Juliana Avdejeva. Pianistei įteiktas aukso medalis ir 30 tūkst. eurų (apie 103,6 tūkst. Lt) čekis. Jai suteikta garbė pasirodyti Niujorko filharmonijoje ir koncertuoti pritariant Japonijos NHK simfoniniam orkestrui Tokijuje. Lietuvos ir Rusijos pilietybes turintis 20-metis pianistas Lukas Geniušas bei austras Ingolfas Wunderis pasidalijo antrąją vietą ir 25 tūkst. eurų (apie 86,3 tūkst. Lt) premiją. Trečiosios vietos laureatu tapo rusas Daniilas Trifonovas, ketvirtoji atiteko bulgarui Eugenijui Božanovui, o penktas liko prancūzas Francois Dumont'as. Šeštosios vietos vertinimo komisija nusprendė neskirti.

Vakar vakare Varšuvos Didžiojo teatro ir nacionalinės operos Stanislawo Moniuszkos salėje įvyko iškilmingas laureatų apdovanojimas ir koncertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius