-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ievos Norkūnienės debiutas Vilniaus knygų mugėje: choreografė režisuoja knygos „Frida“ pristatymą

Choreografė Ieva Norkūnienė nekantriai laukia vasario 21-ąją Vilniuje startuosiančios Knygų mugės – moteriai pirmąkart teko režisuoti knygos pristatymą. Biografės ir istorikės Hayden Hererros parašytoje biografinėje knygoje „Frida“ pasakojama dramatiška vienos garsiausių Meksikos dailininkių Fridos Kahlo gyvenimo istorija, su kuria skaitytojai bus supažindinti netradiciškai – jautriu ir emocionaliu šokėjo Tado Rimgailos ir Kristinos Navickaitės-Tinos šokiu.
Ieva Norkūnienė
Ieva Norkūnienė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Istorija prasidėjo prieš kokius ketverius metus – kai su savo studentais, pasirinkusiais pavaizduoti dailininkės Fridos Kahlo gyvenimą, nusprendėme pastatyti spektaklį pagal jos biografiją. To spektaklio vaizdo įrašą buvome įdėję internete. Taip nutiko, kad man, ramiai auginant dukrelę, paskambino iš leidyklos „Kitos knygos“. Žmogus pasakė, kad pamatė internete spektaklio vaizdo įrašą ir labai susidomėjo, mat kaip tik turi į lietuvių kalbą išvertę knygą apie Fridą. Pasiūlė režisuoti knygos pristatymą Vilniaus knygų mugėje. Sutikau…“ – portalui Žmonės.lt pasakojo netikėtą, bet širdžiai malonų darbą gavusi I.Norkūnienė.

Moteris teigė, kad noriai sutiko su pasiūlymu, mat buvo įsigilinusi į Fridos biografiją. Anot jos, labiausiai ji jaudinosi dėl to, ar projektą įgyvendinti sutiks padėti šokėjai, kuriems ji norėjo patikėti dramatišką šokį, atspindintį audringą Fridos ir jos vyro Diego Riveros gyvenimą.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tadas Rimgaila ir Kristina Navickaitė-Tina
Tadas Rimgaila ir Kristina Navickaitė-Tina

„Medžiaga man jau buvo žinoma, turėjau muzikinį takelį. Reikėjo tik sugalvoti, ką norėčiau pasikviesti šokiui. Tina ir Tadas buvo tie šokėjai, su kuriais aš jau seniai svajojau padirbėti, todėl turėjau drąsos jiems paskambinti ir tai pasiūlyti. Ir nors finansiškai jiems tai buvo visiškai nepelninga, juodu suintrigavo pats žanras – knygos pristatymas, kuriame susijungs drama ir šokis“, – sakė I.Norkūnienė, pasidžiaugusi, kad šokėjai neatsisakė įgyvendinti šios idėjos.

Pirmadienio vakarą T.Rimgaila ir Tina dėliojo paskutinius štrichus – generalinėje repeticijoje atliko šokį, kuris, kartu su aktoriaus Vytauto Kontrimo skaitomomis ištraukomis, penktadienį pristatys neeilinę Fridos gyvenimo istoriją.

„Repetavome maždaug mėnesį, vyko tokia smagi kūrybinė laboratorija. Man tai buvo pirmoji patirtis su tokio lygio artistais, kurie yra profesionalai, žinantys ką, kodėl ir kaip daro. Repeticijos buvo labai kūrybingos“, – komplimentų šokėjų porai negailėjo Ieva.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Kontrimas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vytautas Kontrimas

„Turėjau susigalvojusi schemą – kaip viskas turi būti, kaip aš visa tai įsivaizduoju. Jie labai greitai pagavo ir įgyvendino mano viziją, todėl esu labai patenkinta“, – pridūrė ji.

Ievos teigimu, režisuoti knygos pristatymą jai pačiai buvo labai įdomi veikla, mat šokį ji derino su literatūra, o tai, anot jos, buvo labai įdomu ir meniška.

„Man atrodo, kad tikrai labai įdomu knygą pristatinėti šokiu. Tai nėra įprasta. Šokiu mes pabandėme papasakoti dvi šalia viena kitos esančias istorijas – vieną apie Fridą, skambant tekstams iš knygos apie jos gyvenimą, o kitą – apie daug Fridų ir daug Diegų apskritai gyvenime. Juk porų, išgyvenančių panašias istorijas ir dramas, turbūt rastume ir daugiau...“ – svarstė I.Norkūnienė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ieva Norkūnienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ieva Norkūnienė

Jai pritarė ir jautrias eilutes iš knygos skaitęs aktorius V.Kontrimas, patikinęs, kad dramatiško turinio tekstas neišgąsdino, nes, anot jo, menas be to sunkiai įsivaizduojamas.

„Apie dailininkę esu girdėjęs anksčiau, tiksliau sakant – matęs jos darbus. Yra tikrai daug žmonių Lietuvoje, kurie žavisi jos kūryba. Jos gyvenimo detalių nežinojau, tik buvau matęs Ievos pastatytą spektaklį, todėl supratau, kad istorija išties dramatiška, o dramatiškumas nėra yda. Jie buvo menininkai, todėl kaip ir natūralu, kad linkę į dramas. Mano skaitomi tekstai gana liūdni, bet jie bus pateikti kartu su labai lyriška ir stipria muzika, todėl, tikiuosi, per daug į tragizmą nenukrypsime“, – svarstė V.Kontrimas.

Emocionalų ir jautrų Ievos Norkūnienės režisuotą knygos „Frida“ pristatymą knygų mugės lankytojai galės pamatyti „Litexpo“ parodų rūmuose vasario 21-ąją, penktadienį, 15 val. 5.3 salėje.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tadas Rimgaila ir Kristina Navickaitė-Tina
Tadas Rimgaila ir Kristina Navickaitė-Tina

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius