Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Intelektualus būdas neatsilikti nuo mados

Rytinį laikraščių vartymą iškeitusius į apsilankymus interneto portaluose, išdidžiai skelbiančius, kad paskutinis jų skaitytas tekstas – griaudusis „Kliudžiau“ penktoje klasėje ir manančius, kad dėl to yra labai šiuolaikiški, galime nuvilti – pasirodo, „Skaityti madinga“! Būtent tokiu šūkiu skaitytojus vilioja „Vaga“. Šio tinklo knygyno, įsikūrusio prekybos ir pramogų centre „Ozas“, kolektyvas pasakoja, kodėl skaitymas – vis dar vienas didžiausių malonumų jaunajai kartai.
Knyga.
Knyga. / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pasimatymui – knyga ir kava?

Kartais užduodamą klausimą, kodėl derėtų skaityti, verčiau keisti nusistebėjimu „O kaip galima neskaityti?“. Tuo labiau, kad skaitymas jau seniausiai tapo ne tik būdu naudingai praleisti kelias laisvas akimirkas, bet ir tam tikra kultūra – kur bepažvelgsi, kuriasi įvairios grupelės, knygų mylėtojų klubai, jaukūs knygynėliai su daugybe renginių, filmų peržiūromis ir kitomis veiklomis, o kur dar įvairūs sendaikčių turgūs, kuriuose taip medžiojami senesni populiarių knygų leidimai!

Ir „Oze“ veikiantis „Vagos“ knygynas – kur kas daugiau nei tik parduotuvė, nes, kaip sako knygyno kolektyvas, skaitytojus, ypač jaunimą, traukia ne tik platus įvairių žanrų užsienio ir lietuvių autorių knygų pasirinkimas, profesionali knygyno darbuotojų komanda, bet ir patraukli socialinė erdvė. Jau senokai knygyno plėtojama koncepcija Knyga+Kava (čia veikia gardžius gėrimus tiekianti „Šviežia kava“!) ir transliuojamas informacijos kanalas – media tinklas, pristatantis knygų, muzikos albumų, filmų, spektaklių, kultūros renginių naujienas, „Vagą“ paverčia vieta, iš kurios nesinori išeiti.

O ar kada šovė į galvą, kad knygynas – bene puikiausia vieta pirmajam pasimatymui lietingą pavasario popietę? Priežasčių, kodėl, daug: įsitaisę jaukiuose minkštasuoliuose, galite vartyti naujausius bestselerius, skaityti vienas kitam mėgstamiausias vaikystės pasakas ar, pačiupę užsienio kalbos mokymo knygelę, iki valios prisijuokti mokantis tarti japonų, turkų ir kitų egzotiškų kalbų frazes. Beje, psichologų teigiama, kad pagal tai, ką žmogus skaito, labai daug galima pasakyti apie jo asmenybę. Ar tik ne iš čia kilęs posakis, kai apie labai atvirą žmogų sakoma „Jis – kaip atversta knyga“?!

Būdai stebinti artimuosius

Vis dar netikintiems, kad skaityti – tikrai madinga, „Vagos“ kolektyvas turi neatremiamą argumentą: pasak jų, tai gerai įrodo ženkliai padidėję knygų, skirtų jaunimui pardavimai. Pastebima tendencija – jaunimą akina skaityti kino salėse pasirodę ekranizuoti literatūriniai kūriniai, būtent todėl pastaraisiais metais perkamiausi buvo S. Meyer fantastikos bestseleriai (tikrai, vargiai rasi negirdėjusį apie vampyro, vilkolakio ir Belos meilės trikampį!) ir S. Larsson knygos „Mergina su drakono tatuiruote”, „Mergina, kuri žaidė su ugnimi” ir „ Mergina, kuri užkliudė širšių lizdą”. Puikus būdas nustebinti draugus – kino salėje jiems užgniaužus kvapą stebint įtemptą sceną, paslaptingai nusišypsoti ir pasakyti: „O aš skaičiau knygą, jau žinau, kaip viskas baigsis!“.

Apie J. K. Rowling Hario Poterio knygų ir filmų fenomeną jau net nekalbam. Turbūt ir jūs pažįstat ne vieną, kuris, po pirmųjų filmų, suskubo ieškoti knygų, nes norėjo kuo greičiau sužinoti istorijos tęsinį. Būtent todėl, pasak „Vagos“ kolektyvo, knygų leidėjai, neatmesdami svarbaus faktoriaus, kad kinas daro išties didelę įtaką knygų pasirinkimui, išleidžia daug knygų vaikams ir jaunimui po filmų, tokių kaip „Ledynmetis, „Šunų viešbutis“ ar „Šrekas“, pasirodymų.

Prakalbus apie vaikus, derėtų paminėti, kad savaitgaliais „Vagos“ knygyne „Oze“ vyksta diskusijų klubo „Apie ką kalba mamos“ susitikimai ir rengiamos programėlės vaikams „Pasakų kambarys“. Na taip, studentija retai kada prisideda prie šalies demografinės padėties gerinimo, bet nesakykit, kad tai neaktualu! Ar kada toptelėjo, kad mamas reikia lepinti ne tik per Mamų dieną? Būtent todėl mažąjį brolį ar sesę savaitgaliais nusivedę į knygyną nušausit tris zuikius vienu šūviu: jaunėlis pasilinksmins, mama pailsės, o tu jausiesi padaręs labai gerą darbą – nudžiuginęs artimiausiuosius!

Užsakymo nr. AKI 20110503

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius