Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunieji talentai moko pasaulį tarti žodį „Lietuva“

Lietuviai turi kuo didžiuotis: auga šauni ir talentinga jauna sportininkų karta, kuri visame pasaulyje garsina Lietuvą ir moko taisyklingai tarti savo šalies vardą. Abu „Privatu!“ pašnekovai lyg susitarę teigia, kad garsinti tėvynę jiems yra vienas iš svarbiausių siekių.
Viktorija Čmilytė
Viktorija Čmilytė / Gedimino Žilinsko nuotr.

Kazimieras Vasiliauskas svajoja apie „Formulę 1“

Nors lenktynininkui Kazimierui Vasiliauskui dar tik 19 metų, tačiau jis ne kartą garsino mūsų tėvynę. Šveicarijoje šiuo metu gyvenantis „Formulės 2“ lenktynininkas sako, kad jo svajonė – „Formulė 1“ ir beveik kiekvieną savaitę viešėti Lietuvoje.

Vardas, pavardė: Kazimieras Vasiliauskas.
Gimimo data, vieta: 1990 08 02, Kaišiadorys. 19 m.
Šeima: tėvas – Kastytis Vasiliauskas, mama – Asta Vasiliauskienė; turi jaunesnįjį brolį Vytautą Vasiliauską.

Asmeninio albumo nuotr./Kazimieras Vasiliauskas svajoja apie „Formulę 1“
Asmeninio albumo nuotr./Kazimieras Vasiliauskas svajoja apie „Formulę 1“

Kazimierai, kaip jautiesi būdamas Lietuvos didvyriu ir garsindamas savo šalį?

Nors priklausau naujai lietuvių kartai, tačiau manyje yra didelis noras kovoti už Lietuvą. Nuo 12 iki 15 metų gyvenau Vokietijoje, vėliau grįžau į Lietuvą, kur baigiau mokslus. Šiuo metu studijuoju ir treniruojuosi Šveicarijoje, Ciuriche. Nors gimiau jau nepriklausomoje Lietuvoje, kartais būna sunku suprasti patriotiškumą. Bet man labai smagu, kai po laimėtų lenktynių girdžiu Lietuvos himną... Vienas iš mano tikslų – garsinti tėvynę. Norisi, kad Lietuvoje vėl gyvuotų automobilių sportas.

Jau kelerius metus lenktyniauji „Formulėje 2“. Turbūt pasvajoji ir apie „Formulę 1“?

Kiekvienas kartingais važinėjantis vaikas svajoja apie „Formulę 1“. Nors labai sunku to pasiekti, toks yra ir mano užsibrėžtas tikslas. Kadangi noriu įgyvendinti savo svajonę, aš daug dirbu, stengiuosi tobulėti. Jei laimėsiu „Formulės 2“ čempionatą, man bus suteikta galimybė išbandyti „Formulės 1“ bolidą. Į aukščiausiąją lygą gali padėti patekti ir žiniasklaida. Jei būni dėmesio centre, lengviau sekasi užmegzti santykius su „Formulės 1“ komandomis.

Kaip susidomėjai šiuo sportu?

Kaip dažniausiai būna, tai įvyko tėvų iniciatyva. Pradėjau sportuoti sulaukęs septynerių metų. Nuo tada ir iki šiol pagrindinis mano treneris Lietuvoje yra Darius Jonušas. Iš pradžių laimėjau keturis Lietuvos kartingų čempiono titulus, o paskui siekti pergalių išvykau į užsienį. Kadangi viskas sekėsi gerai, sėdau prie „Formulės“ bolido vairo.

Dabar gyveni Šveicarijoje. Ar nori grįžti į Lietuvą? O gal čia nėra tinkamų sąlygų treniruotis?

Taip, Lietuvoje nėra tinkamų sąlygų. Mano bendraamžiai sako, kad nori vykti į užsienį, o aš priešingai – gyvendamas svetur, labai trokštu grįžti į Lietuvą. Tiesa, tėvynėje dažniausiai praleidžiu tik porą mėnesių. Kol kas apsistojau Šveicarijoje, tačiau aš čia ne tik sportuoju, bet ir studijuoju teisę Ciuricho universitete.

Užsiminei, kad norėtumei gyventi Lietuvoje, bet nėra galimybių. Gal geriausia išeitis būtų susirasti lietuvę žmoną?

(Juokiasi). Juk man dar tik 19 metų! Manau, šeimą reikia kurti šiek tiek vėliau. Be to, žmona neatstos visko. Mano svajonė – dirbti tarptautinį darbą, pavyzdžiui, lenktynininko, ir nors savaitę per mėnesį praleisti Lietuvoje.

„Formulė“ nėra viena iš pigiausių sporto šakų. Kas Tau padeda rūpintis finansiniais reikalais?

2007 m. pasirašiau ilgalaikę sutartį su vadybininkais iš „Darsena Management“. Jie atsakingi už mano finansinę padėtį ir rūpinasi mano gerove.

Scanpix nuotr./Deividas Stagniūnas su Katherine Copely
Scanpix nuotr./Deividas Stagniūnas su Katherine Copely

Kristina Ivanova: linkiu Kazimierui pergalių

Seksualioji grupės YVA narė Kristina Ivanova (22) yra sporto mėgėja, todėl ji, išgirdusi apie Kazimiero pergalės „Formulės 2“ čempionate, labai nudžiugo. „Šaunu, kad Lietuva turi tokių talentingų žmonių. Turime juos palaikyti. Labai smagu, jog vis daugiau sporto šakų atstovų sužiba pasaulyje. Linkiu Kazimierui pergalių ir toliau garsinti Lietuvos vardą“, – gražių žodžių K. Vasiliauskui negaili mergina.


Viktorija Čmilytė: malonu gauti Prezidentės sveikinimą!

Viena iš žinomiausių ir tituluočiausių jaunųjų šalies sportininkių neabejotinai yra šachmatininkė Viktorija Čmilytė. Moteris sako, kad tarptautiniuose mačuose jai itin malonu skinti pergales Lietuvai. Jauna moteris ketina tai daryti ne vienerius metus.

Vardas, pavardė: Viktorija Čmilytė.
Gimimo data, vieta: 1983 08 06, Šiauliai. 26 m.
Šeima: prieš trejus metus Viktorija išsiskyrė su šachmatininku Aleksejumi Širovu, su kuriuo susilaukė dviejų vaikų; šiuo metu ji draugauja su kitu sportininku – danu Peteriu Heine’u Nielsenu (36).

Viktorija, koks jausmas užplūsta, kai sėkmingai sužaidžiate čempionatuose ir pelnote ne tik asmeninę pergalę, bet ir laimėjimą Lietuvai?

Man be galo svarbu, kad galiu žaisti už savo šalį tiek Europos, tiek Pasaulio čempionatuose. Kovoti už Lietuvą man yra tarsi stimulas. Nors šachmatai ir nėra labai populiari sporto šaka, tačiau visuomet žinau, kad yra būrys žmonių, kurie seka mano žaidimą, džiaugiasi mano pergalėmis.

Kaip sporto arenoje dažniausiai žiūrima į lietuvius?

Na, šachmatų pasaulis nėra toks didelis. Kadangi tarptautinėse varžybose žaidžiu nuo dešimties metų, todėl dauguma mane pažįsta, žino, kad atstovauju Lietuvai. Be abejo, dažniausiai žmonės mano, kad mūsų šalis garsėja krepšininkais, tačiau aš iš visų jėgų stengiuosi, jog garsėtume ir kaip šachmatininkų šalis (šypteli).

Ar žino lietuvius sporto arenose? Ar reikia aiškinti, kur yra mūsų šalis?

Viskas priklauso nuo to, kur vyksta čempionatai. Tiesa, kartais būna apmaudu, kai mus maišo su latviais. Gerai, kad tokių atvejų pasitaiko vis rečiau.

Kokie yra Jūsų sportiniai planai ir ambicijos?

Šįmet turiu daug svarbių varžybų, o ateityje ir toliau planuoju žaisti moterų aukščiausio lygio varžybose, siekti medalių pagal savo galimybes. Ambicijų ir siekių turiu. Kol kas negaliu pasakyti, kiek metų dar ketinu žaisti. Nemėgstu tokių dalykų planuoti. Galiu tik patikinti, kad man labai patinka mano veikla ir nieko nenorėčiau keisti.

Ar jaučiatės pakankamai įvertinta už savo nuopelnus?

Turiu daug įvertinimų. Neseniai gavau pasveikinimą iš Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės. Man tai garbė. Nors ir ne pirmą kartą esu sveikinama aukščiausių pareigūnų, tačiau gauti šį laišką buvo labai svarbu. Tai liks visam gyvenimui!

Dima Šavrovas-Sasha Song norėtų su Viktorija sužaisti

Nuo vaikystės šachmatais besidomintis atlikėjas Dima Šavrovas (26), arba tiesiog Sasha Song, sako, kad didžiuojasi puikiais V. Čmilytės pasiekimais. „Ji šaunuolė! Labai smagu, kad Lietuva gali didžiuotis tokia stipria šachmatininke. Aš irgi labai norėčiau sužaisti su Viktorija. Nesvarbu, kad po minutės praloščiau, bet vis tiek būtų smagu“, – šypteli dainininkas.
 

Butauto Barausko nuotr./Laurynas Grigelis
Butauto Barausko nuotr./Laurynas Grigelis

Jie jauni ir žinomi pasaulyje!

Deividas Stagniūnas Povilo Vanago įpėdinis

Dailiojo čiuožimo atstovas Deividas Stagniūnas (24) šiuo metu yra bene perspektyviausias šalies čiuožėjas. Tai ne kartą sakė legendiniai šalies ledo meistrai Margarita Drobiazko (28) ir Povilas Vanagas (39). „Jis yra vienintelis čiuožėjas, galintis atstovauti Lietuvai“, – mano P. Vanagas. Gal D. Stagniūnas yra Povilo įpėdinis?

Viganto Ovadnevo nuotr./Simona Krupeckaitė
Viganto Ovadnevo nuotr./Simona Krupeckaitė

Laurynas Grigelis: ar pranoks R. Berankį?

Ilgą laiką Lietuvoje daugeliui buvo žinomas tik vienas lauko tenisininkas – Ričardas Berankis (19). Tačiau dabar, atrodo, jam atsirado stiprus konkurentas – šiuo metu Italijoje gyvenantis Laurynas Grigelis (18). Vaikinas sužibėjo neseniai vykusiame „Daviso“ taurės čempionate. Beje, per pastarąsias savaites sportininkas ir toliau skina pergales.

Simona Krupeckaitė: ir vėl medaliai!

Bene žymiausia Lietuvos dviračių treko meistrė Simona Krupeckaitė (27) jau ilgą laiką garsina Lietuvos vardą, skina medalius ir gerina rekordus. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę Danijos sostinėje Kopenhagoje vykusiame Pasaulio čempionate Simona laimėjo sidabroir bronzos medalius ir dar kartą visus mokė tarti Lietuvos vardą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius