Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Judėjimo džiaugsmą grąžina medikai ir protezuotojai

Netekus galūnės, žmogaus gyvenimas pasikeičia. Prisitaikyti prie šių pokyčių reikia ir fiziškai, ir psichologiškai. Nelaimės ištiktam žmogui reikalingos įvairios reabilitacijos priemonės, gydytojų, psichologų bei protezuotojų pagalba.
Kaip susigrąžinti judėjimo džiaugsmą?
Kaip susigrąžinti judėjimo džiaugsmą? / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Mūsų reabilitacijos centre kasmet gydosi apie 50 ligonių amputuotomis galūnėmis. Čia dirbantys medikai bei ortopedai–protezuotojai turi tikslą – integruoti neįgaliuosius į visuomenę. Jie bendromis pastangomis padeda neįgaliems žmonėms atgauti prarastą gyvenimo kokybę“, – teigia Palangos poilsio namų „Baltija“ reabilitacijos centro gydytoja Liudmila Nareikienė.

Padeda specialistų komanda

Su pacientais, kuriems amputuotos galūnės, reabilitacijos centre dirba kvalifikuotų specialistų komanda. Kiekvienam pacientui sudaromas individualus reabilitacijos planas, kurio tikslas – paruošti pacientą protezavimui, pagaminti bei pritaikyti protezą ir išmokyti su juo judėti.

Gydytoja L.Nareikienė teigia, kad po amputacijos operacijų pacientams skiriamos įvairios reabilitacinės priemonės. Tai – medikamentinis gydymas, fizioterapijos procedūros, kineziterapijos užsiėmimai, gydomasis masažas, psichoterapeuto konsultacijos.

Reabilitacijos centre ligoniai paruošiami pirminiam bei nuolatiniam protezavimui, apmokomi naudotis protezu ir vaikščioti. Centre sudarytos geros sąlygos judėjimo su kojų protezais pamokoms. Protezai pacientams gaminami čia įsikūrusioje ortopedinėje įmonėje „Ortopedijos projektai“.

Gydytojos teigimu, pagrindinės amputacijų priežastys yra cukrinis diabetas, aterosklerozės komplikacijos, tromboembolijos, alkoholizmas, rūkymas, dažnai asocialus žmogaus gyvenimo būdas. Šiems žmonėms reikalinga ne tik gydytojų bet ir psichologų pagalba, taip pat šeimos narių globa ir meilė.

Daugiausia gaminama protezų kojoms

UAB „Ortopedijos projektai“ dažniausiai gaminami kojų – šlaunų, blauzdų – protezai. Kiekvienas iš jų yra gaminamas pagal individualų paciento užsakymą ir tinka tiktai tam pacientui, kuriam buvo užsakytas.

Įmonės gamybos direktorius Egidijus Valaitis teigia, kad protezų gamybai naudojama moderni įranga ir specialios medžiagos. Prieš gamybos procesą, technikas bendraudamas su pacientu, nustato paciento mobilumo lygį, aptaria būsimo protezo galimybes ir priima techninius sprendimus, pagal kuriuos bus gaminamas protezas.

Ortopedui–protezuotojui kiekvieną kartą reikia suprojektuoti protezą taip, kad jis tiktų pacientui pagal svorį, ūgį, gyvenimo sąlygas (laiptai namuose, dideli atstumai ir kt.), judėjimo poreikius, įgytos negalios pobūdį (amputacija dėl traumų, cukrinio diabeto ar kt.).

Gamybos išlaidas kompensuoja ligonių kasos

Nors galūnių protezų kainos skaičiuojamos tūkstančiais, tačiau Valstybinės ligonių kasos jų įsigijimo išlaidas pacientams kompensuoja šimtu procentų. Jei pacientas nori pasigaminti protezą iš brangesnių detalių ir dėl to yra viršijama bazinė kompensavimo kaina, skirtumą primoka pats pacientas.

Protezo naudojimo laikas priklauso nuo paciento mobilumo bei judėjimo intensyvumo. Kiekvienu atveju šis laikotarpis yra skirtingas. Ortopedinės įmonės įsipareigoja visą kompensacijos laikotarpį prižiūrėti pacientą, prireikus pataisyti protezą, pakoreguoti pagal pakitusius poreikius.

Reikia ir psichologinės pagalbos

Galūnės protezas padeda pacientui tapti nepriklausomam nuo kitų, gyventi savarankišką ir visavertį gyvenimą. Jauni žmonės su jiems pritaikytais protezais gali aktyviai judėti ir sportuoti. Vyresnio amžiaus žmonėms protezai padeda lengviau savimi pasirūpinti.

„Dažnai susiduriame su tuo, kad technikai, gamindami protezus turi suteikti pacientui ir psichologinę pagalbą. Mums tenka žmonėms padėti įveikti ir psichologinį diskomfortą, atsiradusį dėl negalios“, – pasakojo E.Valatis.

Protezuotojai deda visas pastangas, kad žmonės galėtų atgauti prarastą gyvenimo kokybę, tapti nepriklausomais nuo kitų. Tačiau gydymo sėkmė labai priklauso ir nuo paties paciento. Jis turi norėti gyventi laisvai ir savęs nevaržydamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius