-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip prabusti žiemos rytą?

Vasaros saulė teka anksti, ir nuo pat ankstyvo ryto jos spinduliai pakrauna mus energija. Štai kodėl vasarą jaučiamės pailsėję net ir neilgai numigę. Žiemą, kai sutrumpėja dienos, o saulė retai išlenda iš už debesų, mūsų organizmo nėra kam pabudinti, ir jis panyra į snaudulį. Bet ir šiuo metu laiku galite likti žvalūs, jei laikysitės trijų pagrindinių taisyklių.
Saldus miegas
Miegas / Photos.com

Kokios gi jos? Pirmiausia, svarbius reikalus planuokite tokiu metu, kai organizmo darbingumas pats didžiausias. Antra, pakeiskite dienos režimą ir anksčiau gulkitės miegoti. Trečia, išmokite įveikti dienos snaudulį. O dabar pakalbėkime apie visa tai išsamiau.

Dėl nakties miego, bioritmų specialistų nuomone, žiemos mėnesiais gulti reikėtų eiti ne vėliau kaip 11 val. vakaro, o keltis 7 val. ryto, kad šviesiu paros metu organizmas galėtų gauti iš saulės papildomos energijos.

Viskas remiasi bioritmais

Per parą mūsų aktyvumas nuolat keičiasi — tai didėja, tai mažėja. Tai visiškai normalus procesas, nes energija negali visuomet lietis per kraštus. Bioritmus išmanantys specialistai teigia, kad sudėtingesnes problemas reikia spręsti tada, kai organizmas maksimaliai pasirengęs dirbti. „Vieversiams“ tas periodas trunka nuo 8 iki 13 val., „pelėdoms“ — nuo 16 iki 19 val. Maždaug nuo 13 iki 16 val. ir vieni, ir kiti jaučiasi vangūs — organizmas ilsisi ir stengiasi atgauti jėgas. Šiuo metu rekomenduojama užsiimti kokiais nors mažiau varginančiais reikalais, o jei yra galimybė, šiek tiek nusnūsti, nes pamiegojus smegenų našumas padidėja 6-10 kartų! Beje, kai kuriose šalyse darbovietėse yra įrengti specialūs kambariai, kur darbuotojai gali pailsėti po pietų.

Dėl nakties miego, bioritmų specialistų nuomone, žiemos mėnesiais gulti reikėtų eiti ne vėliau kaip 11 val. vakaro, o keltis 7 val. ryto, kad šviesiu paros metu organizmas galėtų gauti iš saulės papildomos energijos. Jei gulsitės vėliau, poilsis bus nevisavertis. Ypač dėl to kenčia protinė veikla: dėmesys, atmintis, suvokimas susilpnėja beveik perpus, ir žmogus jaučiasi visiškai sugniuždytas.

Receptai nemigai įveikti

Darbo dieną planuoti atsižvelgiant į bioritmus dar įmanoma, bet prisiversti eiti miegoti anksčiau pavyksta toli gražu ne kiekvienam. Vis dėlto pasinaudojus keliais patikrintais būdais galima pabandyti įveikti nemigą.

* Anglai mano, kad gerai miega tie žmonės, kurie prieš miegą atsiprašo visų, su kuriais susibarė dieną. Rusų patarlė sako: „Pavydžiųjų miegas neima“. Todėl, prieš einant miegoti, praverstų atsikratyti visų neigiamų emocijų — pykčio, nuoskaudos, pagiežos — ir susikoncentruoti į ką nors malonaus. Pavyzdžiui, prisiminkite savo atostogas prie jūros arba pasivaikščiojimą pušyne. Atgaminkite malonų epizodą kiek įmanoma detaliau. Kuo ryškiau ir tikroviškiau atgims vaizduotėje paveikslas, tuo greičiau galėsite užmigti.

* Prieš miegą tinka pasiklausyti Mocarto muzikos. Specialistai nustatė, kad ji normalizuoja arterinį kraujospūdį ir pulsą, sumažina nervingumą, atpalaiduoja ir ramina. Tiesa, taip pat sėkmingai galima... įsijungti ventiliatorių. Jo monotoniškas ūžimas ramina daugelį žmonių.

* Prieš pat miegą nederėtų intensyviai dirbti, nes miegodamos smegenys toliau dirbs ir nepailsės. Žmonėms, kenčiantiems nuo nemigos, rekomenduojama prieš miegą paskaityti knygą, kurioje gausu detalių aprašymų, arba pažiūrėti nuobodžią televizijos laidą. Garantuojame, kad užmigsite greitai!

* Ir dar vienas būdas: pakratykite rankas nuo riešų, lyg norėtumėte nusimesti nuo jų įtampą, o tuomet energingai patrinkite rankas vieną į kitą, kad užkaistų delnai. Pajusite malonų lengvumą visame kūne, nes įtampa po mūsų organizmą sklinda nuo rankų. Arba pabandykite apsimesti, kad saldžiai žiovaujate. Žiovulys susijęs su giluminiais pasąmoniniais procesais: jis ne tik atpalaiduos veido raumenis, bet ir nevalingai sukels poilsio būseną.

Photos.com nuotr./Moteris miega
Photos.com nuotr./Moteris miega

* Stengdamiesi užmigti, kvėpuokite pilvu, o ne krūtine, įsiklausydami į savo kvėpavimą. Atsigulkite ant nugaros, sudėkite rankas ant pilvo ir paeiliui neskubėdami tai išpūskite jį, tai atpalaiduokite. Jei viską darysite teisingai, tai snaudulys apims jau po kelių minučių, o jūsų nakties miegas bus gilus ir ramus.

* Daugeliui žmonių greičiau užmigti padeda prie kojų padėta šildyklė. Alternatyvus variantas, ne toks malonus, bet nemažiau efektyvus: nusimeskite antklodę ir pašalkite kurį laiką. Pakentėkite, net jei pašiurpsite, o tuomet užsiklokite — jus apims malonus šilumos ir palaimos jausmas!

Keliamės!

Keltis žiemos rytą — didžiulė problema. Žinoma, nes už lango tamsu ir šalta, o lovoje taip šilta ir jauku! Kad greičiau prabustumėte, medikai rekomenduoja pratimus, keliančius tonusą (juos galima daryti gulint lovoje).

Atsigulkite ant pilvo, rankas padėkite greta kūno ir pasukiokite galvą tai į kairę, tai į dešinę (tik venkite staigių judesių!). Apsiverskite ant nugaros ir pasukiokite pėdas. Atsisėskite ant lovos ir pasitempkite iš pradžių vienos rankos, po to kitos link. Ši nesudėtinga mankšta privers kraują tekėti greičiau ir išvaikys snūdulį. Kad rezultatas jus visiškai tenkintų, išsimaudykite po kontrastiniu dušu ir ištrinkite kūną drėgnu rankšluosčiu.

O štai kaip galima išblaškyti apsnūdimą dieną:

* minutę stipriai trinkite ausų spenelius;

* dešimt minučių šepečiu pašukuokite galvą;

* pasimasažuokite pečių liniją, judesius darydami iš apačios į viršų;

* išvarinėkite kraują aktyviai judindami kojų pirštus;

* energingai trinkite rankų pirštus (čia susikaupę daugybė biologiškai aktyvių taškų), pamasažuokite pirštai delno vidurį arba pasukiokite tarp delnų nedidelį kamuoliuką.

* Išgerkite stiprios saldžios arbatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius