-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygą „Generolo Sena Karvė istorija“ pristatęs Algimantas Čekuolis: „Kai ką nutylėjau, bijodamas atsibusti griovyje su skyle kaktoje“

Penktadienio popietę knygų mylėtojai turėjo galimybę susitikti su rašytoju, keliautoju ir laidų vedėju Algimantu Čekuoliu – jis Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje pristatė savo knygą „Generolo Sena Karvė istorija“. Jam talkino ir LRT vyriausioji režisierė Asta Einikytė ir keliautojas, laidų vedėjas Vytaras Radzevičius.
Algimantas Čekuolis
Algimantas Čekuolis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš pats vakar vakare tik gavau šią knygą, bet ji mane taip suintrigavo, kad aukojau savo miegą ir perskaičiau ją greituoju būdu. Galiu pasakyti, kad Algimantas Čekuolis išleido puikią knygą“, – sakė V.Radzevičius.

Susižavėjimo A.Čekuolio kūryba neslėpė ir A.Einikytė. Anot jos, A.Čekuolio knyga galėtų tapti puikiu filmu. „Algimanto knygos – tai tarsi išbaigti filmų scenarijai. Kai pamačiau knygos viršelį, pamaniau, kad tai – tiesiog fantastika, jis galėtų būti pagrindinis kino aktorius!“ – sužavėta sakė Asta.

Moterų ir meilės klausimai

Pirmoje enciklopedinės publicistikos knygos „Generolo Sena Karvė istorija“ dalyje pasakojama apie tai, kaip A.Čekuolis susiformavo kaip asmenybė ir kaip autorius. Tuo tarpu antrojoje knygos dalyje daugiau dėmesio skiriama pasaulio aktualijoms, istorinėms Lietuvos detalėms. Per savo išgyvenimus A.Čekuolis pasakoja apie įvairiausias sovietmečio apraiškas. Anot autoriaus, jo tikslas buvo papasakoti apie tai, kas patrauktų skaitytojo akį, paminėti detales, kurių galbūt niekas dar nežinojo arba įsivaizdavo kitaip.

Rašytojas teigė, kad mintis parašyti tokią knygą jo galvoje sukosi bene visą gyvenimą, tiesiog reikėjo sulaukti tinkamo momento, kad toks kūrinys galėtų išvysti dienos šviesą.

Leidyklos nuotr./„Generolo Sena Karvė istorija“
Leidyklos nuotr./„Generolo Sena Karvė istorija“

„Šią knygą aš mezgiau galvoje bene visą gyvenimą, bet kokius dešimt metų jau rimtai vis svarsčiau, kaip ją parašyti. Man kilo ir klausimas, kaip rašyti apie save ir nekalbėti apie sutiktas moteris? Kalbėti negaliu, nes jos dar gyvos – būtų labai nedžentelmeniška“, – šypsodamasis svarstė A.Čekuolis.

„Moterys labai svarbios pasaulyje – jos mažiau geria, ilgiau gyvena, yra sveikesnės. Paklusti moteriai – nėra blogai“ – mįslingai pridūrė jis.

Autorius atviravo, kad prieš rašydamas šią knygą buvo sulaukęs pastabų, kad reikėtų daugiau rašyti apie santykius, apie meilę, nes tai traukia skaitytojų dėmesį. „Man sakė rašyti daugiau apie meilę – nes apie tai labai skaito, ji šiuo metu yra madoje. Na, nežinau, turiu vaikų ir žmoną, ką čia bepridursi?“ – svarstė A.Čekuolis.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Čekuolis, Asta Einikytė ir Vytaras Radzevičius
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Čekuolis, Asta Einikytė ir Vytaras Radzevičius

Lietuva A.Čekuolio akimis

Anot autoriaus, knyga „Generolo Sena Karvė istorija“ atsirado dėl kelių priežasčių – iš noro rašyti ir papasakoti apie save bei Lietuvoje vykusius įvykius bei poreikio atsakyti visiems į kompromituojančius klausimus apie jo gyvenimą sovietmečiu.

„Knygą rašiau todėl, kad staiga supratau, kad mano gyvenimas sutapo su sunkiausiu istoriniu etapu Lietuvoje. Save atsimenu nuo kokių ketverių metų amžiaus. Mano tėvai buvo mokytojai, todėl dažnai būdavau mokykloje, šliaužiodavau kur norėdavau. Gal todėl tapau raštingas. Nuo to etapo iki šios dienos viskas, kas darėsi su Lietuva, atsispindėdavo ir manyje. Knyga – ne apie mane. Tarsi kalbėdamas apie save, pamėginau kalbėti apie tą laikotarpį Lietuvoje be pagražinimų, tiesiog taip, kaip buvo“ , – teigė A.Čekuolis.

Leidyklos nuotr./Algimantas Čekuolis
Leidyklos nuotr./Algimantas Čekuolis

„Atsimenu, kaip siautė karas. Sovietmetį. Ir žinot ką, sovietai nebuvo sutikti labai priešiškai. Mačiau tą laikotarpį. Istorikai gal pasakytų, kad ne taip reikėjo viską surašyti, bet rašiau taip, kaip man atrodė, jog vyko“, – pridūrė autorius, pabrėždamas, kad jo knyga dėl tokių įžvalgų gali būti sutikta netgi priešiškai, tačiau tai, anot jo, normalu – jeigu aprašomi svarbūs įvykiai, visada atsiras prieštaravimų ir skirtingų diskusijų.

A.Čekuolis taip pat akcentavo, kad knyga nori atsakyti į daug kam kylančius klausimus apie jo darbą užsienyje sovietiniais metais. Jis neslėpė, kad dėl to jam buvo klijuojamos labai negražios etiketės.

„Man nusibodo atsiloti kiekvienam, kuris lojo, kad aš buvau KGB agentas. Ir pulkininku, ir generolu mane darė. Kiekvienam juk neatsakysiu asmeniškai. Jeigu žmogus sovietiniais metais dirbo kur nors užsienyje, jis būtinai bus pateptas tuo raudonu sovietiniu aliejuku. Nepasakojau tik apie sovietinę žvalgybą užsienyje, nes bijau atsibusti vieną dieną griovyje su skyle kaktoje...“ – intrigavo A.Čekuolis.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Čekuolis
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Čekuolis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius