Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl medikai vis labiau pataria saugotis saulės?

2011 m. gegužės 9 d. Lietuvoje jau ketvirtą kartą vyks Euromelanomos dienos akcija, kurios metu visi norintys nemokamai galės pasitikrinti dėl galimų odos vėžio požymių. Šių metų šūkis: „SOS: Saugok Odą Saulėje!”.
Moteris deginasi
Moteris deginasi / Photos.com nuotr.

Pasak VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologinio centro direktorės, Euromelanomos komiteto koordinatorės, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentės Doc. Matildos Bylaitės, atostogų metu mes dažniau būname saulėje, o galingi saulės spinduliai turi didesnę riziką sukelti odos nudegimus su pūslėmis arba be jų.

„Saulė sukelia ir ilgalaikį pavojų odai, į kurį mes kreipiame per mažai dėmesio. Odos vėžio rizika didėja priklausomai nuo to, kiek ilgai būname saulėje ir, kaip dažnai oda nudega saulėje. Todėl labai svarbu atkreipti dėmesį ir būti atsargiems, žinoti kaip apsisaugoti nuo žalingų ultravioletinių spindulių, ypač vykstant ilsėtis į šiltus kraštus“, - pasakoja M.Bylaitė.

Pirmųjų trijų Euromelanomos dienos akcijų metu, vykusių Lietuvoje, dalyvaudavo virš 60 dermatologų iš daugiau nei 40 įvairių Lietuvos gydymo įstaigų. Per tris metus Lietuvoje buvo patikrinti 3827 pacientai, iš kurių apie 100 žmonių įtarta odos melanoma, apie 150 pacientų – odos vėžys (plokščialąstelinis ir bazalinių ląstelių), beveik 300 aptikti atipiniai apgamai, kuriuos patarta šalinti.  Odos vėžio rizika didėja priklausomai nuo to, kiek ilgai būname saulėje ir, kaip dažnai oda nudega saulėje.

Šiais metais Euromelanomos dienos labdaringoje akcijoje mielai sutiko dalyvauti apie 50 viešųjų ir privačių gydymo įstaigų.

Žmonių, pageidaujančių profilaktiškai pasitikrinti Euromelanomos dienos akcijos metu, išankstinė registracija vyks 2011 m. gegužės 2 – 3 d. nuo 9 val. iki 16 val. koordinaciniame centre tel.: 8 800 200 65; 8 800 200 66.

Patikrai bus kviečiami asmenys vyresni nei 50 metų amžiaus, turintys I-II odos fototipą, daugiau negu 100 apgamų, ypač nelygiu kontūru ar besikeičiančiais kraštais, vaikystėje nudegę saulėje net iki pūslių, kurių šeimoje yra sirgusių melanoma ar odos vėžiu.

Akcijos metu gydytojai dermatologai įvertins paciento odą, matomus pigmentinius apgamus ir kitus į odos vėžį panašius darinius, taip pat padės pacientui užpildyti anoniminę anketą apie jį veikiančius odos vėžio rizikos veiksnius, ir atsakys į klausimus. Įtarus odos vėžį ar melanomą, pacientui bus pasiūlytas kitas apsilankymas, kurio metu būtų atliekami reikalingi papildomi diagnostiniai tyrimai ir gydymas.

Pasitikrinusiųjų asmenų apklausos duomenys bus išanalizuoti, neskelbiant jų pavardžių. Anoniminės pacientų apklausos anketos bus siunčiamos Euromelanomos komiteto koordinatoriui, kur gauti rezultatai bus lyginami su kitų šalių duomenimis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius