-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokios moters nori vyrai?

Kokias moteris vertina vyrai ir ko iš jų tikisi? Grožio? Proto? Sugebėjimo meniškai išlaviruoti tarp šeimos ir karjeros? Mokslininkai tikina, jog vyrų reikalavimai silpnajai lyčiai 21-ame amžiuje gerokai pakito.
Moteris
Moteris / Photos.com

JAV tyrėjai nurodo, jog šiuolaikiniai vyrai, priešingai nei praėjusiame amžiuje, nenori matyti namuose tūnančios vaikais apsikrovusios motinos. Dabartiniai vyrai nori išsilavinusių, protingų ir finansiškai nepriklausomų partnerių, rašo „LiveScience“.

Tyrimai, po kurių ir padarytos tokios išvados, atliekami kas dešimt metų pradedant 1939-aisiais. Nuo Antrojo pasaulinio karo laikų ne tik moters padėtis visuomenėje bei šeimoje įgavo kitokią prasmę – pasikeitė pačių vyrų požiūris į moteris ir tai, kokį vaidmenį jos turėtų atlikti.

Tyrimo dalyviai vyrai, kaip ir visada, gauna anketą su 18 asmenybės charakteristikų, iš kurių turi išsirinkti tas, kurios svarbiausios jiems ir kuriomis, jų manymu, turėtų pasižymėti dabartinė moteris. Kiekvienas iš minėtų punktų turi būti vertinamas nuo „nebūtina“ iki „be galo svarbu“.

Sąraše yra tokios sąvokos kaip „komunikabilumas“, „ūkiškumas“, „tarpusavio supratimas“, „atsidavimas ir meilė“ ir kt.

Dabartiniai vyrai nori išsilavinusių, protingų ir finansiškai nepriklausomų partnerių, rašo „LiveScience“.

Įdomu, jog praėjusiais metais punktas „atsidavimas ir meilė“ buvo nurodomi pirmoje vietoje. Taigi nepaisant to, jog vyrai iš partnerių tikisi savarankiškumo ir nepriklausomybės, jie nori švelnumo ir
saugumo šeimoje.

Palyginkime: tas pats „atsidavimas ir meilė“ 1939-aisiais atsidūrė trečioje pageidavimų vietoje, o populiariausios ir geidžiamiausios moterų savybės, kurias nurodydavo vyrai, buvo „patikimumas“ bei „emocinis stabilumas ir branda“.

Moterų protas praėjusiais metais vyrų pageidavimų sąraše atsidūrė ketvirtoje vietoje, o 1939-aisiais vyrai moterų protui skyrė tik vienuoliktą prioritetų vietą. „Geros finansinės perspektyvos“ pernai buvo dvyliktoje sąrašo vietoje, o 1939-aisiais tik septynioliktoje iš aštuoniolikos.

Tyrėjų komanda pažymi, jog šiuolaikiniai vyrai, kurie dalyvauja apklausoje, nuo mažens įpratę aplink matyti stiprias, protingas ir nepriklausomas moteris: savo motinas, mokytojas, daktares, mokslininkes, kares.

„Sunkiu ekonomikos laikotarpiu galimybė pasidalyti finansinę atsakomybę su moterimi ir nebejausti spaudimo dėl šeimos išlaikymo tapo labai svarbiu dalyku. Vyrai jaučiasi gerai, kai neprivalo aprūpinti šeimos. Situacija, kai atsakomybė ir piniginiai įsipareigojimai priklauso abiem partneriams, gerokai palengvina vyrų gyvenimą“, – teigia mokslininkai.

Dar vienas ne mažiau už pinigus svarbus pokytis yra tai, kaip vyrai vertina šiuolaikinių moterų išmintį: 1939-aisiais vyrai tokią savybę vertino labiau nei protą, o dabar jų akyse išmintis tapo visiškai nereikalingu dalyku, kuris, anot stipriosios lyties, moteriai tik trukdo.

Svarbiausi dalykai, kurių dabartiniai vyrai tikisi iš savo partnerių, yra „atsidavimas ir meilė“, „patikimumas“ bei „emocinis stabilumas“.

Visas vyrų pageidavimų sąrašas

Būtinos savybės: „atsidavimas ir meilė“, „patikimumas“, „emocinis stabilumas“.

Svarbios savybės: „išsilavinimas ir protas“, „patraukli išvaizda“, „ambicijos“.

Pageidaujamos savybės: „geros finansinės perspektyvos“, „ūkiškumas“.

Nereikalingos savybės: „sutampančios politinės pažiūros“, „išmintis“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius