Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koks kūnas laimi dvikovą: įdegęs ar natūralus?

Lietuvoje, kur saulės šviesos ne tiek ir daug, vos išlindus šiltiems spinduliams nekantraujame jais lepintis. O juk kadaise tik vargingasis sluoksnis galėjo sau leisti įdegti, nes aristokratija išgyveno balto kūno apogėjų. Tad koks kūnas laimi kovą šiandien: įdegęs ir rudas it šokoladas ar kukliai baltas, bet natūralus?
Moteris prie jūros
Moteris prie jūros / 123RF nuotr.

Prieš keletą metų Londono Karališkojo koledžo mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad vitaminas D stabdo ląstelių ir audinių senėjimą. Taip pat buvo nustatyta, kad žmonės, kurie vengia saulės spindulių ir su maistu negauna pakankamo vitamino D kiekio, ne tik greičiau sensta, bet ir turi didesnę tikimybę susirgti senatvinėmis ligomis.

Tuo pat metu onkologai įspėja, jog ilgas deginimasis saulėje sukelia odos vėžį. Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų instituto atstovas Geris Soukfordas teigia: „Kad gautumėte vitamino D dienos dozę, saulėje reikia būti neilgai, tikrai ne tiek, kad įdegtumėte ar, dar blogiau, – nudegtumėte.“

Įdegusio kūno kultas ima viršų?

Tačiau realybė saulėtą vasaros dieną paplūdimyje – kitokia. Reikia pripažinti – tik dalis mūsų sugeba saikingai džiaugtis saulės voniomis. Kol kas įdegusio kūno kultas ima viršų. Tačiau iš tolo šviečiantis bronzinis ar šokolado rudumo įdegis signalizuoja: atsargiai, neperlenkite lazdos! Juk besaikis deginimasis kaitrioje saulėje – tai greitas odos senėjimas, jos sausinimas, paskata atsirasti raukšlėms. Be to, padauginus saulės vonių, mažėja odos elastingumas, sutrinka kolageno gamyba, gali išsiplėsti venos ir kapiliarai.

Svarbu nepamesti galvos

Anot mokslininkų, perdėtas deginimasis, nepaisant to, ar jis natūralus, ar pasitelkus ultravioletinius spindulius, neigiamus pėdsakus mūsų organizme palieka ne iš karto. Po maždaug 10–20 metų aktyvūs saulės vonių propaguotojai turėtų nenustebti ant kūno aptikę naujų apgamų, pigmentinių dėmių. Pasekmės gali būti ir liūdnesnės, kaip antai, pradėję vystytis piktybiniai odos navikai.

Tad karštą vasaros dieną, prieš gulant lepintis teikiamomis saulės procedūromis ar einant į soliariumą, gerai pagalvokime, ar laikinas grožis nesudrums senatvės. Gydytojai pataria ne tik akis apsaugoti akiniais nuo saulės, bet nepamiršti ir kūno: naudokite apsauginius kremus su tinkamu apsaugos koeficientu, jei turite apgamų ar esate šviesesnės odos, pasikonsultuokite su gydytojais. Galiausiai, atsakykite patys sau į klausimą, ar įdegiu padengtas kūnas tikrai gražesnis už tą, kurį padovanojo jums gamta ir genai? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius