-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Labdaringame koncerte „Pasidalink“ – atlikėjų dovanotos dainos ir beveik 600 tūkstančių litų parama

Sekmadienio vakarą daugybė Lietuvos žmonių atvėrė savo širdis ir pasidalijo duonos kąsniu su esančiais šalia tiesiogine šių žodžių prasme. „Maisto banko“ ir LNK televizijos surengto paramos koncerto „Pasidalink“ metu surinkta didžiulė suma – net 582 tūkst. litų, kurie bus skirti pagelbėti maisto stokojantiems žmonėms.
Koncerto akimirka
Koncerto akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Labdara

Iš Kauno „Žalgirio“ arenos LNK transliuotame  koncerte „Pasidalink“ paramą vargstantiems parodė daugybė žinomų šalies žmonių. Dalintis kvietė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tiesioginio koncerto metu jo vedėjai Rolandas Vilkončius ir Giedrė Talmantienė jungėsi su įvairiais šalies miestais – Kaunu, Vilniumi, Klaipėda, Jonava ir Panevėžiu. Miestų merai ir miestus garsinantys žmonės skelbė prisidedantys prie „Maisto banko“ veiklos ir kvietė dalintis gerumu – skambinti ar rašyti žinutes trumpuoju numeriu 1490 ir prisidėti sava 5 litų auka.

„Maisto banko“ duomenimis, būtent tokią sumą – apie 5 litus – per dieną maistui gali skirti sunkiausiai besiverčiantys šalies gyventojai. Su skurdu ir maisto stygiumi susiduria kas penktas Lietuvoje gyvenantis žmogus. Koncerto vedėjai R. Vilkončius ir G. Talmantienė ragino susivienyti ir pakeisti šiuos skaičius, kad laimingų ir linksmų žmonių Lietuvoje būtų kuo daugiau. Ir kad kuo daugiau žmonių jau labai greitai sėstų prie kuo gausesnio Kūčių stalo.

Solidarumą su vargstančiais iš Kauno rotušės aikštės reiškė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Artūras Orlauskas ir Andrius Žiurauskas. Gerą nuotaiką skleidė grupė „16 hercų“ ir „Maisto banko“ savanoriai, taip pat šimtai geros valios žmonių, kurie šaltą sekmadienio vakarą dėjo maistą į „Maisto banko“ konteinerį Kauno rotušės aikštėje.

Vilnius sveikinosi iš gera nuotaika tiesiog kibirkščiuojančio Katedros aikštėje įsikūrusio Kalėdų miestelio, kuriame kunigą Ričardą Doveiką ir europarlamentarą Zigmantą Balčytį kalbino į televizijos eterį po motinystės atostogų sugrįžusi laidų vedėja Živilė Vaškytė. Vos keturių mėnesių dukrelę Fridą auginanti žurnalistė dar nepratina savo pirmagimės būti be mamos, bet išimtį padarė LNK ir „Maisto banko“ koncertui „Pasidalink“. „Man labai žiauriai skamba skaičiai, kad kas penktas žmogus Lietuvoje dažnai neturi ką valgyti ir šeimai išmaitinti per dieną gali skirti penkis litus. Atrodytų, ką gali pakeisti tie keli paaukoti litai? Bet, pasirodo, gali, ir už juos „Maisto bankas“ gali pamaitinti daug alkstančių žmonių“, – sakė Ž.Vaškytė.

Grupė „Pop ladies“
Grupė „Pop ladies“

Vilniaus Katedros aikštėje, Kalėdų miestelyje, neseniai buvo pastatytas „Maisto banko“ konteineris. Kad kiekvienas, keliaujantis pasigrožėti papuošta eglute ir pasidžiaugti šventiniu miesto šurmuliu, savo gerumu galėtų pasidalinti ir su kitais. Juk produktai, surinkti iš „Maisto banko“ dėžių, keliaus ant kažkieno Kūčių, Kalėdų stalo...

„Šį vakarą galime žengti iš šeimos į šeimą ir pasidalinti vieni su kitais. Kviečiu atverti širdį vienas kitam, kad mes Kūčių vakarą ir Kalėdų rytą vienas kitam būtume kaip pati skaniausia kalėdinė duona vienas kitam“, – kviesdamas dalintis sakė kunigas Ričardas Doveika.

Nugalėti skurdą iš Klaipėdos Teatro aikštės kvietė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Eglė Jackaitė ir Violeta bei Vilius Tarasovai. „Maisto banko“ akcija – tai peno sielai akcija. Tai galimybė tapti geresniu, tauresniu ir ši galimybė yra šalia mūsų, – eikime šiuo keliu“, – ragino V. Grubliauskas. Jonavoje dalintis kvietė miesto meras Mindaugas Sinkevičius, Liveta Kazlauskienė ir Arvydas Vilčinskas. Panevėžyje – meras Vitalijus Satkevičius, plaukikas Vidmantas Urbonas, Rūta Lukoševičiūtė ir aktorius Laimutis Sėdžius. Dalintis kvietė dainininkė Veronika Povilionienė, galiūnas Žydrūnas Savickas, lenktynininkas Benediktas Vanagas, atlikėjai Merūnas Vitulskis ir Irena Starošaitė. Prie paramos akcijos prisijungė visa Lietuva!

Koncerto akimirka
Koncerto akimirka

Koncerto „Pasidalink“ scena virto aikštele, kai ir „Žalgirio“, ir „Lietuvos ryto“ krepšinio komandos tarsi dėjo į vieną krepšį: nuolatiniai konkurentai suvienijo jėgas dėl vieno tikslo ir prisidėjo prie „Maisto banko“ akcijos. Į „Žalgirio“ areną atvyko garsiausios Kauno krepšinio klubo „Žalgiris“ žvaigždės. „Esame maža tauta, todėl turime padėti vieni kitiems. Esame stiprūs, kai esame vieningi, – sakė Robertas Javtokas. Jis pastebėjo, jog prašyti, ištiesti ranką, ko gero, yra sunkiau nei duoti. „Mums, „Žalgirio“ krepšinio klubui ir „Žalgirio“ arenai, yra garbė prisijungti prie tokio kilnaus tikslo kaip paramos renginys“, – sakė „Žalgirio“ krepšinio klubo ir „Žalgirio“ arenos vadovas Paulius Motiejūnas. Dalintis ragino ir sostinės „Lietuvos ryto“ komanda.

Kauno „Žalgirio“ arenoje vykusiame koncerte į pagalbą vargstantiems stojo arti šimto populiariausių atlikėjų: kelios dešimtys solistų ir dirigento Martyno Staškaus vadovaujamas orkestras, įspūdingus pasirodymus surengė net trys chorai.

„Maisto banko“ ir LNK koncerte gražiausiomis savo dainomis padėti gyvenantiems vargingiau kvietė Deivydas Zvonkus ir „Smaragdinis“ choras. Orkestrui akompanuojant, Vaida Genytė ir Justas Lapatinskas atliko „Dainą žemei“. Rytis Cicinas su Katažina Nemycko bei jos vadovaujamas „Kaštoninis“ choras atliko dainą „Meilės laivas“. „Čilinam“ trijulė kartu su orkestru padainavo „Pamiršk mane“. Skurdui neliko abejinga atlikėja Mia su daina „Laiko pykčiui nėra“, grupė „Džentelmenai“, taip pat grupė „Pop Ladies“, kurios narės, palaikydamos sunkiau gyvenančius šalies žmones, ir pačios neseniai spaudoje papasakojo apie patirtus sunkmečius. „Pop Ladies“ kartu su orkestru atliko naują savo dainą. Padėti esantiems šalia kvietė Birutė Dambrauskaitė, atlikusi Ovidijaus Vyšniausko hitą „Išdalinau“. Radži su orkestru atliko populiarią maestro Stasio Povilaičio dainą „Prie mažo namelio“. Grupė „Studentės“ pasirodė su daina „Sniege aš ir tu“, Katažina Nemycko ir „Lietuvos balso“ mokiniai atliko dainą „This is Love“, Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė su orkestru dainavo „Because You Believe“, taip pat scenoje pasirodė Sasha Song su „Pin Up Girls“, Irūna ir Marius Jampolskis su daina „Meilė“ ir daugelis kitų. Vilija Matačiūnaitė atliko dainą „Days“, su kuria dainininkė dalyvaus nacionaliniame šių metų „Eurovizijos“ konkurse. Linksma kalėdine nuotaika užkrėtė Egidijus Sipavičius, atlikęs energingąjį kūrinį „Jingle Bell Rock“.

Koncerto akimirka
Koncerto akimirka

Tiesioginės koncerto transliacijos metu žiūrovai be perstojo skambino trumpuoju numeriu ir aukojo lėšas, iš kurių „Maisto bankas“ rūpinsis padėti vargingiausiai gyvenantiems žmonėms. Aukojimas trumpuoju telefono numeriu 1490 tęsis dar ir pirmadienį, gruodžio 9 d., todėl sekmadienio vakarą surinkta 582 tūkst. litų suma – dar ne galutinė. Kiekvienas, norintis pasidalinti po gruodžio 9 d. ar ketinantis skirti didesnę sumą, gali tai padaryti e. portale „Aukok.lt“. Maisto produktus ištisus metus galima dėti į „Maisto banko“ konteinerius didžiuosiuose prekybos centruose, o praėjusį šeštadienį toks konteineris maistui rinkti pastatytas ir Vilniaus traukinių stotyje. „Maisto banko“ partneriu tapę AB „Lietuvos geležinkeliai“ žada, jog „Maisto banko“ konteineriai greitu metu atsiras visose didžiausių miestų geležinkelio stotyse.

„Kiekvienas litas, skirtas „Maisto banko” veiklai, padeda mums patiekti maisto už 16 litų”, – sakė labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ vadovas Vaidotas Ilgius. Jis sakė labai dažnai susiduriantis su paplitusiu stereotipu, neva alksta tik asocialūs ar dirbti tingintys asmenys: „Deja, realybė yra kitokia. Tyrimai rodo, jog tarp kasmet Lietuvoje su skurdu susiduriančių asmenų dažniausiai patenka vienišos mamos, auginančios vaikus, taip pat sunkiai sergančius vaikus auginančios šeimos. Labai sudėtinga ir vienišų pensininkų, ypač turinčių neįgalumą, padėtis”. Šiemet paramos maistu jau kreipiasi net 390 tūkst. asmenų.

Koncerto akimirka
Koncerto akimirka

„Šiemet „Maisto bankas” jau surinko ir nepasiturintiems išdalino 12 mln. litų vertės maisto produktų. Per 10 šių metų mėnesių skurstantiems patiektos 2 358 tonos paramos maistu: tai beveik 5 milijonai porcijų maisto nepasiturintiems,“ – sakė V.Ilgius. Pasak jo, kas mėnesį „Maisto banko“ paramą gauna apie 72 tūkstančius žmonių. Tačiau jau dešimt metų žmones ir organizacijas pasidalinti su nepasiturinčiaisiais, kuriems maistu gaunama parama dažnai yra vienintelė galimybė išvengti alkio, kviečiantis „Maisto bankas“ padėti išgali tik kas antram.

Labdaros ir paramos organizacijos vadovo teigimu, Lietuvos gyventojai yra dosnūs – kas antras paramai maistu organizuoti išleistas litas buvo paaukotas privačių asmenų: „Nors didžiąją dalį išdalinamo maisto mums dovanoja prekybininkai, ūkininkai ar maisto gamintojai, net šeštadalį „Maisto banko“ aruodų sudaro privačių asmenų paaukoti maisto produktai. Vien rudenį visoje Lietuvoje vykusios „Maisto banko“ akcijos metu pirkėjai nepasiturinčių maitinimui padovanojo maisto beveik už 1,1 mln. litų.“

Pernai vykusiame „Maisto banko“ ir LNK surengtame koncerte buvo suaukota 560 tūkst. litų paramos. Jos dėka buvo galima pamaitinti daugiau nei 200 tūkstančių žmonių. Sulig pernai suaukota suma „Maisto banko“ daviniai galėjo pasiekti 18 naujų, anksčiau dar labdaros ir paramos organizacijos neaplankytų, šalies miestų ir miestelių. Šiemet surinkti pinigai „Maisto bankui“ leis dar labiau išplėsti savo labdaringą veiklą, – planuojama daugiau lėšų skirti vaikų dienos centrams, kuriuose vaikai galės nemokamai pavalgyti ir savaitgaliais.

Koncerto akimirka
Koncerto akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius