-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvius su Kalėdomis sveikins afrikiečių cirkas, sužavėjęs patį Richardą Bransoną

Keturių Lietuvos miestų gyventojai prieš pat Kalėdas galės mėgautis afrikietiško karščio kupinais garsaus cirko „Mother Africa“ pasirodymais. Gruodžio 20 dieną Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, gruodžio 21 dieną Šiaulių arenoje, gruodžio 22 dieną Kauno „Žalgirio“ arenoje ir gruodžio 23 dieną Vilniaus Pramogų arenoje publikos laukia daugiau nei dvi valandos įspūdingų triukų, šokių, nuotaikingų etiudų ir gyvai atliekamos muzikos. Per milijoną žiūrovų jau sužavėjęs cirko šou Lietuvoje bus rodomas pirmą kartą.
Cirko „Mother Africa“ pasirodymas
„Mother Africa“ / Organizatorių nuotr.

„Šio cirko pasirodymuose – tiek daug džiaugsmo, kad tai primena saulės vitaminų injekciją“, – taip vaizdingai „Mother Africa“ gastroles pristato britų spauda.

Garsaus Afrikos akrobato Winstono Ruddle'o suburti artistai jau septynerius metus beveik be pertraukų rengia gastroles, užkariavo Vakarų Europą ir Australiją, o šįmet džiaugiasi ir puikių atsiliepimų sulaukusiu debiutu Niujorko Brodvėjuje.

Nenuostabu, nes net ir renginių išlepinta Vokietijos, Didžiosios Britanijos ar JAV publika šį cirką vadina unikaliu. Daugiau nei 40 artistų scenoje sukuria reginį, prilygstantį tikrai kelionei į Afriką.  Tai užburiantis šou, persmelktas šio žemyno kultūros ir kupinas aukščiausio lygio meistriškumo reikalaujančių numerių.

Asmeninio albumo nuotr./„Mother Africa“
Asmeninio albumo nuotr./„Mother Africa“

Tuo jau įsitikino ne vienos TV laidos ir ypatingo renginio dalyviai. „Bravo“ cirko artistams šaukė ir vienas žymiausių pasaulio verslininkų, britų milijardierius seras Richardas Bransonas. 2011-ųjų pradžioje cirko pasirodymą jis pamatė Baden Badeno mieste – ceremonijoje, kurios metu jam buvo įteiktas Vokietijos žiniasklaidos apdovanojimas. Šventės rengėjai nusprendė, kad šventinę nuotaiką geriausiai sukurs svečiai iš Afrikos – ir neapsiriko.

Tai – tik vienas iš daugelio „Mother Africa“ pasiekimų. Per septynerius metus, praėjusius nuo premjeros, cirkas surengė per tūkstantį pasirodymų, į kuriuos nupirkta daugiau nei milijonas bilietų. Lėktuvais ir autobusų virtine cirko artistai nukeliavo atstumą, prilygstantį trims kelionėms aplink Žemės rutulį. Vien Afrikos labdaros organizacijoms „Mother Africa“ skyrė daugiau nei 200 tūkstančių eurų.

Visa tai prasidėjo kaip drąsi prodiuserio Winstono Ruddle'o svajonė – į vieną cirką suburti geriausius Afrikos artistus, kurie nustebintų visą pasaulį. Dar prieš keturis dešimtmečius Winstonas Zimbabvėje karjerą pradėjo kaip breiko šokėjas. Breiko madai atslūgus, jis pasirinko akrobato bei klouno darbą.

Talentingo artisto suburta akrobatų trupė „The Amazing Zimbabwe Brothers“ išmaišė visą Afriką. Vėliau jis dirbo cirkuose Australijoje ir Vokietijoje, kur patraukė Michaelo Jacksono ir Luciano Pavarotti prodiuserio Matthiaso Hoffmanno dėmesį – jam padedant, atsirado cirkas “Mother Africa“, kurį Winstonas Ruddle'as kūrė keletą metų. Tuo metu savo akrobatų mokyklą Tanzanijoje jau atidaręs Winstonas ilgai Afrikos šalyse ieškojo pačių talentingiausių šokėjų bei cirko artistų.

„Rengiau atrankas Kenijoje, Egipte, Etiopijoje, Zimbabvėje, Pietų Afrikos Respublikoje. Buvo dienų, kai pažiūrėdavau 300 pasirodymų, bet nė vienas jų manęs nesužavėdavo. Užtat galiu būti ramus – į „Mother Africa“ surinkti patys geriausi, nes jiems visiems teko įveikti labai griežtą atranką“, – sako cirko prodiuseris.

Jau į pirmuosius „Mother Africa“ pasirodymus buvo parduoti visi bilietai. Kritikai šį reginį pakrikštijo „jausmų cirku“ – taip pabrėždami gilų įspūdį, kurį jis daro žiūrovams.

„Mother Africa“ programa – tai tradicinio ir modernaus Afrikos cirko derinys. Gyvai grojanti muzikantų grupė „InAfrica“, tradiciniais afrikiečių šokiais paremta choreografija, neįtikėtinas artistų lankstumas ir vikrumas puikiai atspindi žemyną, kuris vadinamas žmonijos lopšiu.

Gyvenimo džiaugsmą ir laukinę energiją dovanojantis cirkas turi ne vieną kvapą gniaužiantį numerį, kuris papuoštų bet kurio prestižinio vakaro programą. Akrobatai važinėja mažiausiu pasaulyje dviračiu, balansuoja ant įspūdingo aukščio iš kėdžių suręsto bokšto ir demonstruoja triukus, kurie reikalauja ypatingo tikslumo.

Pavyzdžiui, publika išsižioja iš nuostabos, kai vienas cirko artistų gulasi ir ištiestomis kojomis mėto salto ore darantį berniuką – kelias dešimtis kartų be pertraukos. Winstonas Ruddle'as teigia, kad šis berniukas atbulomis gali atlikti daugiau nei šimtą salto be pertraukos – gerokai pagerindamas dabartinį oficialų Guinnesso rekordą. Numeris – toks įspūdingas, kad artistus prieš dvejus metus norėjo pervilioti vienas žymiausių pasaulio cirkų „The Ringling Brothers“.

Kita „Mother Africa“ žvaigždė – lanksčiausiu pasaulio žmogumi arba tiesiog „gyvatžmogiu“ pramintas Lazarusas Gitu iš Kenijos. To, ką šis 30-metis vyras išdarinėja scenoje, žodžiais sunku nupasakoti. Į nedidelį stiklo kubą susiraitantis ar virš galvos iškeltomis kojomis lengvai mataruojantis žmogus, atrodo, tikrai yra pagamintas iš gumos.

„Nedažnai pamatysi tokį lankstų vyrą. Paprastai tokius triukus atlieka merginos iš Kinijos ar Mongolijos. Cirko versle esu kelis dešimtmečius, bet nieko panašaus į Lazarusą nesu matęs“, – sako Winstonas  Ruddle'as.

Lazaruso sugebėjimai – tokie įspūdingi, kad reportažą apie jį šį rudenį susuko CNN televizija. Jos žurnalistams artistas atskleidė cirko užkulisius ir papasakojo, kaip „Mother Africa“ įkūrėjas pakeitė daugelio į sceną einančių afrikiečių gyvenimus.

Lanksčiausias planetos žmogus anksti tapo našlaičiu – jo motina mirė nuo AIDS. Būdamas keturiolikos, būsimasis cirko meistras elgetavo gatvėse. Lankstumo triukų benamis išmoko pats – stebėdamas kitų gatvės artistų pasirodymus. Šešerius metus praeivių metamos monetos buvo vienintelis pragyvenimo šaltinis jam ir keliems kitiems vaikams, kuriuos Lazarusas ėmėsi globoti.

Kai į jo miestą ieškoti talentų atvyko Winstonas Ruddle'as, Lazarusas nė nežinojo apie vykstančias atrankas. Vietiniai gyventojai „Mother Africa“ įkūrėjui papasakojo apie ypatingai lankstų vaikiną – Winstonas panoro jį pamatyti savo akimis. Pamatęs akimirksniu pasiūlė darbą.

Šiandien Lazarusas turi namus Tanzanijoje ir mėgaujasi publikos dėmesiu – Kinijoje jo pasirodymą per televiziją stebėjo daugiau nei 70 milijonų žmonių.

„Šis cirkas pakeitė daugelio jo dalyvių gyvenimus. Dabar jie gali keliauti po pasaulį, tvirtai jaučia žemę po kojomis ir padoriai uždirba“, – sako artistas.

Naujausią programą „Madagaskaras“ lietuviams pristatysiantis cirkas „Mother Africa“ į Lietuvos arenas atkeliauja jau kitą savaitę. Kiekvienam pasirodymui kruopščiai ruošiamasi, o trupės gastrolės primena ryškių muzikos žvaigždžių koncertų turus – kartu su artistais keliauja du virėjai, apšvietimo ir įgarsinimo technikai, siuvėjas ir treneriai.

Bilietai į „Mother Africa“ pasirodymus Šiauliuose, Kaune ir Vilniuje platinami visose „Ticketpro“ kasose ir internetu. Bilietai į pasirodymą Klaipėdoje platinami visose „BILIETAI LT“ kasose ir internetu.

Asmeninio albumo nuotr./„Mother Africa“
Asmeninio albumo nuotr./„Mother Africa“

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius