-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Lietuvos garbės 2011“ apdovanojimuose įvertinta ir akupunktūros specialistė, išgelbėjusi garsiąją dainininkę Bjork (nuotraukos)

Penktadienio vakarą „Forum Palace“, Vilniuje, įvyko TV3 Žinių projekto „Lietuvos garbė 2011“ apdovanojimų ceremonija, kurioje už kilnius darbus buvo įvertinti ir pagerbti paprasti Lietuvos žmonės. Ceremoniją vedė keturi TV3 Žinių komandos nariai – Renata Šakalytė, Indrė Makaraitytė, Rokas Petkevičius ir Naglis Šulija. Išrinkti herojus padėjo garbinga komisija – prezidentas Valdas Adamkus, Veronika Povilionienė, „Nordea“ banko generalinė direktorė Inga Skisaker, TV3 direktorė Laura Blaževičiūtė, kunigas Ričardas Doveika bei kino režisierius Arūnas Matelis.
Projektas „Lietuvos garbė“ už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones.
Projektas „Lietuvos garbė“ už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iškilmingą vakarą pradėjo 2006 metais „Lietuvos garbės“ statulėle apdovanota jos ekscelencija Dalia Grybauskaitė.

„Atmenu, kaip teko jaudintis pačiai, nes tas apdovanojimas buvo be galo simbolinis ir man labai svarbus. Tuomet išvykau iš Lietuvos, tapau eurokomisare, bet ir vėl buvau prisiminta Lietuvoje. Šiandien mes matome šią laidą jau šeštą kartą. Labai džiaugiuosi, jog galiu pasveikinti visus 13 nominantų. Kiekvienas Lietuvos žmogus yra tikrai svarbus, kiekvienas žmogus sugeba mylėti, kovoti ir siekti. Noriu jiems visiems padėkot už tai, kuo jie yra, ir kad ant jų pečių laikosi Lietuva“, – sakė prezidentė.

„Lietuvos garbė 2011“ pateikė ir netikėtumų – scenoje pirmą karta trise uždainavo skambiausių moteriškų balsų savininkės – Rūta Ščiogolevaitė, Vaida Genytė ir Aistė Pilvelytė. Jos projekto herojams atliko specialiai „Lietuvos garbei 2011“ sukurtą dainą „Sėkmė lydės“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Projektas Lietuvos garbė už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Projektas „Lietuvos garbė“ už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones.

Pirmąją „Metų žygdarbio“ nominaciją už išgelbėtą gyvybę nepažįstamiesiems iš gražuolės Jurgitos Jurkutės rankų priėmė vaikinai, išgelbėję sumuštą ir į Danės upę įmestą vaikiną – Vainius Grišius ir Saulius Griešius. Jaunuolių taip pat laukė ypatinga staigmena – dainininkė Mia įteikė jiems kelionę į Paryžių, o padėkoti ir pasveikinti jų atvyko ir išgelbėtas Marius su savo mama.

Paskelbti „Metų viltį“ į sceną žengė kunigas R. Doveika. „Viltis visuomet tampa lanku, apsaugančiu širdį, kad širdis nesuplyštų. Ji yra mūsų sąžinės veidrodis. Kad ir pačią tamsiausią naktį žvelgtum į dangų, vis tiek įžvelgtum viltį. Vilties žmogus tampa kelrodžiu mums gyventi, išlikti ir būti savimi“, – prasmingomis mintimis dalijosi R. Doveika. Šešiolikmetė Julija Rimkutė už savo ryžtą gyventi ir kurti, nepaisant negailestingos ligos, tapo „Metų viltimi“. Julija prasitarė, jog mylimiausi jos pomėgiai yra muzika bei fotografija, todėl Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis jai įteikė dovanų fotoaparatą ir pažadėjo asmeninę pamoką, o grupės „69 danguje“ narės prižadėjo bendrą profesionalią fotosesiją kartu su mergina.

„Lietuvos garbės“ „Metų pareigos“ laureatėmis tapo dvi veterinarės – gydytoja Christina Arutiunian ir jos asistentė Rasa Budginienė, atskubėjusios į pagalbą gatvėje gimdyti pradėjusiai moteriai. R. Budginienė paklausta, iš kur sėmėsi drąsos tokiam žygdarbiui, nuoširdžiai atsakė: „Nebuvo laiko galvoti, kai reikia gelbėti, darai iš karto, o tik vėliau galvoji.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Projektas Lietuvos garbė už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Projektas „Lietuvos garbė“ už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones.

V. Povilionienė, pristatydama „Metų pasiaukojimo“ nominaciją, visiems žmonėms linkėjo įsileisti į savo širdis meilę, pasiaukojimą, darbštumą ir gerumą. Už begalinę drąsą, šilumą, gerumą, neaprėpiamą širdies didybę per 22 metus užauginus 11 vaikų, kuriuos paliko biologiniai tėvai, Angelė Skinkienė tapo „Metų pasiaukojimo“ laureate. Priimdama apdovanojimą, Angelė prisipažino: „Už savo stiprybę, ryžtą ir meilę, turiu dėkoti Dievui. Dvasinė stiprybė šiais laikais yra labai svarbi. Noriu palinkėti visoms paklydusioms mamoms ir tėčiams, kad jie sugebėtų surasti dvasinę stiprybę ir neatiduotų savo atžalų į vaikų namus.“

Šiais metais garbingiausia „Lietuvos garbės pašaukimo“ nominacija buvo nukreipta į žmones, kurių darbai ir mintys skirti kančios paženklintiems žmonėms. Už meilę savo artimui, atsidavimą darbui, sugrąžintas vertybes, už tikėjimą žmogumi „Pašaukimo“ nominantu tapo profesorius Arvydas Šeškevičius. Profesorius ilgus metus kovojo, kad Lietuvoje būtų įteisinta paliatyvi medicina, padedanti oriai, be skausmo ir kančios išeiti beviltiškiems ligoniams.

Specialią TV3 žiūrovų simpatijų nominaciją pristatė prezidentas Valdas Adamkus.

„Kiek reikia pastangų pergalvoti visą savo gyvenimą ir pradėti jį iš naujo – pradėti naujai galvoti, pamilti gyvenimą vėl. Su dideliu džiaugsmu ir pagarba lenkiuosi prieš tuos žmones, kurie rodo pavyzdį, kaip sutikti tuos sunkumus ir įveikti juos. Ačiū už stiprybę ir už tą pavyzdį, kurį jūs rodote mums“, – „Lietuvos garbės“ nominantams dėkojo prezidentas. Daugiausia žiūrovų balsų sulaukė akupunktūros specialistė Dalia Baronienė, kuri, nepaisant gyvenimo iššūkių ir prarasto regėjimo, neprarado pašaukimo gydyti žmones. Dalią pasveikinęs ir tvirtai apglėbęs atlikėjas Olegas Ditkovskis pasakė: „Geriausi žodžiai yra išsakomi tyla, būtent tai noriu dabar ir pasakyti.“ Nedaugelis žino, bet būtent Dalios rankų talentas sugrąžino pradingusį balsą 2008 m. Lietuvoje koncertavusiai islandų dainininkei Bjork.

Paskutinė šių metų nominacija buvo skirta jauniesiems vaikams, kurių drąsa peržengė jų amžių. „Metų drąsos“ vaiku tapo du berniukai – Tomas Karpis ir Audrius Paulauskas. Iš degančio mokyklinio autobuso per penkias minutes vaikinai išgelbėjo 5 mažus vaikus, išsigelbėjo patys ir iškvietė ugniagesius. Antruoju nominuotu vaikinu už drąsią širdį, neabejingą sielą ir išgelbėtą mirštančiojo gyvybę, tapo šešiolikmetis Šarūnas Miknys. Paskutinę „Drąsos vaiko“ statulėlę iš dainininko Marijono Mikutavičiaus rankų atsiėmė Titas Lubys, būdamas tik trejų metų, išgelbėjo iš gaisro savo miegančius tėvus, kai laiku pasibeldė į kaimynų duris.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Projektas Lietuvos garbė už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Projektas „Lietuvos garbė“ už gerus darbus įvertino nusipelniusius žmones.

Ypatingą Žinių tarnybos įsteigtą apdovanojimą gavo Liudvika Pociūnienė, ginanti savo vyro, Lietuvos karininkų ir visos Lietuvos garbę. „Ačiū tiems, kurie vis dar tiki, jog gerumas ir teisybė gali nugalėti“, – dėkojo L. Pociūnienė.

Speciali „Nordea“ banko nominacija „Metų pasiekimas“ atiteko ypatingais matematikos ir informatikos mokslų gebėjimais pasižyminčiam vienuoliktokui Kęstučiui Vilčinskui.

„Lietuvos garbės 2011“ apdovanojimų ceremonijoje žiūrovams liūdėti neleido Deividas Zvonkus su Smaragdiniu Telšių choru, „Aktorių trio“, Merūnas su grupe „Quorum“, „Studentės“ bei kiti Lietuvos atlikėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius