Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos popscenos divų įvaizdis: stilistams ne viskas gražu – pigu, blizgu, slaviška. O jums?

Ką rengtis, kad ant scenos atrodytum gerai? Lietuvos popmuzikos atlikėjos, atrodo, išbandė viską: trumpus sijonus, ilgus sijonus, sukneles, kelnes, šortus, blizgučius, dar daugiau blizgučių... Nusirengė irgi. Tačiau kas scenoje išties atrodo puikiai? Lietuvos popscenos divų įvaizdį įvertino stiliaus profesionalai.
Lietuvos atlikėjų sceniniai įvaizdžiai
Lietuvos atlikėjų sceniniai įvaizdžiai / Žmonės.lt nuotr.

Specialioje Žmonės.lt galerijoje galite pamatyti, kokius drabužius lipdamos į sceną rinkosi Lietuvos popscenos divos – skirtingos merginų grupės ir dainininkės. Dalis šių grupių savo muzikinę veiklą jau nutraukė, tačiau buvo laikai, kai jų sceniniai drabužėliai traukė ne vieno akį – nėra abejonės, kad šiuos kostiumus jūs pamenate iki šiol.

Peržiūrėję galeriją nepamirškite merginų įvaizdžių įvertinti komentaruose – kurios scenos divos jums atrodo geriausiai, o kurioms dar reiktų pasistengti?

Žmonės.lt kreipėsi į stiliaus profesionalus idant išsiaiškintų, kokiomis aprangos taisyklėmis vadovautis ruošiantis lipti į sceną. Stilistai Agnė Gilytė, Kęstutis Rimdžius ir Kristina Mališauskienė nuolat dirba su žinomais žmonėmis – puošia dainininkus ne tik koncertams, bet ir televizijos eteriui, taigi puikiai žino, kas galima, o kas – ne. Lietuvos popscenos divas jie vertina skeptiškai...

Agnė Gilytė: „Scenos žmonės neretai perlenkia lazdą“

Stilistės Agnės Gilytės teigimu, lietuviškoje popscenoje gausu kraštutinumų. „Mano nuomone, žmonės, dirbantys scenoje, neretai perlenkia lazdą norėdami įtikti publikai – bando susikurti tokį įvaizdį, kuris perdėm trauktų akį. Tačiau popscenoje yra žmonių, kurie atrodo gerai ir skoningai. Pavyzdžiui, „Skamp“ visada pataiko į temą – vaizdas neatsilieka nuo garso“, – svarsto Agnė. 

Stilistė pastebi, kad dažna Lietuvos merginų grupė dainuoja „ne balsais, o vaizdais“: „Žinoma, nuogumas nuogumui nelygus. Pažvelkime į pasaulyje žinomus pavyzdžius – Beyoncę ar Kylie Minogue... Jos rengia įspūdingus šou su daug seksualumo ir nuogo kūno, tačiau tai žiūrisi „skaniai“ – šiek tiek intrigos, bet jokio vulgarumo. Tuo tarpu Lietuvoje... Darau prielaidą, kad problemą gali lemti fantazijos ar net finansų, taip pat noro pasigilinti trūkumas. Pas mus daug kas atrodo pigiai: jauna, graži moteris stovi su trumpu sijonu ir gilia iškirpte... Lyg ir gražu, nes kojos ilgos, bet ji nespinduliuoja charizmos. Nuogą kūną parodyti galima, tik tą reikia daryti saikingai.“

 
Luko Griciaus nuotr./Agnė Gilytė
Luko Griciaus nuotr./Agnė Gilytė

Anot A.Gilytės, lipant į sceną visų pirma svarbiausia įvertinti, koks gi tai renginys. „Juk į „Sidabrinę Gervę“ eisi apsirengusi vienaip, į koncertą mamoms – visai kitaip. Renginio tema ir stilistika yra tai, kas lemia aprangą“, – taisykles paaiškina ji. 

Taip pat svarbu įvertinti patogumo faktorių – juk jei grupė scenoje šoka, tai turi jaustis laisvai ir gerai. O jei scenoje – kelios moterys, jų apranga turėtų skirtis bent detalėmis. „Negalima atrodyti kaip su uniforma, lyg būtų kareiviai, kepėjai ar vyrėjai“, – įsitikinusi A.Gilytė. 

Stilistė pastebi, kad televizijoje pasirodantys atlikėjai patys kelia reikalavimus juos rengiantiems – nori atrodyti jaunatviškai, seksualiai, padoriai, jaustis patogiai. „Pirmiausia jie pasako, kad nenori atrodyti pigiai. Tai ir yra problema – į sceną lipantys žmonės dažnai apsirengia neva labai prabangias sukneles ir prisikrauna labai daug blizgučių, o visi juk mato, koks tai iš tiesų daiktas“, – atskleidžia ji.

Kęstutis Rimdžius: „Lietuvos popscenoje per daug slaviškų šalių įtakos“

Tuo tarpu Kęstutis Rimdžius tikina, kad iš esmės taisyklių, kuriomis reiktų vadovautis renkantis aprangą scenai, nėra. Svarbu tik vertinti save kritiškai. „Reikia atsižvelgti į tai, kokios koncepcijos tai grupė ir kokią muziką atlieka. Aprangai visada yra vieta ir laikas... Natūralu, kad drabužiai – vienas pagrindinių pasirodymo akcentų, nes tai būtent jie padeda transliuoti žinutę auditorijai. Jie gali smarkiai padėti arba labai sugadinti reikalus“, – įsitikinęs stilistas. 

Lietuviškoje popscenoje K.Rimdžius mato per daug slaviškų šalių įtakos. „Greičiausiai ne viskas pas mus teisinga. Reikia pripažinti, kad lietuviškoje scenoje matoma labai daug idėjų, pasiskolintų iš slavų tautų. Pas mus vis dar yra labai daug blizgesio, propaguojamas dirbtinis seksualumas, kuris neretai yra tiesiog vulgarus. Labiausiai mums trūksta subtilumo ir bendro skonio supratimo“, – tvirtina K.Rimdžius. 

Anot jo, rūpinantis sceniniu kostiumu semtis įkvėpimo reikėtų iš pasaulinio garso įžymybių, kurios į savo šou investuoja labai daug lėšų ir pastangų. „Tuo tarpu mes dažnai orientuojamės į Rusiją. Be to, pas mus klesti vienodumas. Pripažinkime: jei daugybę merginų grupių „sudėtume į krūvą“, jos atrodytų kaip vienas ansamblis... Visos su trumpais sijonais, giliom iškirptėm ir priblizgintos, priklijuotos, prisibangavusios!“ – į vatą nevynioja stilistas.

TV3 nuotr./Kęstutis Rimdžius
TV3 nuotr./Kęstutis Rimdžius

Paprašytas išskirti tas dainininkes, kurios scenoje nuolat atrodo puikiai, K.Rimdžius sudvejojo – sako, klaidų neišvengia nė viena, tačiau „Pinup Girls“ ir „Pop Ladies“ jų padaro mažiau. 

„Pavyzdžiui, „Pinup Girls“, kiek mačiau, dažniausiai atrodo gerai. Tai viena iš tų grupių, kuri Lietuvoje gali būti pavyzdys: jos atrodo skoningai, stilingai, seksualiai, bet ne per daug. Taip pat jau vien dėl investicijų ir pastangų, kurios dedamos į sceninius kostiumus, reikia išskirti „Pop Ladies“. Galima diskutuoti, ar jos atrodo stilingai ir tinkamai, tačiau kad tos moterys ruošiasi kiekvienam koncertui atskirai ir deda didžiules pastangas, tai tikrai taip. O daugiau... Daugiau matau striptizo šokėjų batus ir apatinių elementus, kurie man yra visai „neskanūs“. Nesuprantu, kodėl reikia iš savęs taip tyčiotis.“

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Pop ladies“
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Pop ladies“

Kristina Mališauskienė: „Pirmiausia reikia dainuoti“

Panašiai Žmonės.lt kalbėjo ir įvaizdžio dizainerė Kristina Mališauskienė. „Pirmiausia lipant į sceną reikia dainuoti. Svarbu, kad sceninis įvaizdis sutaptų su turimais gabumais“, – tvirtina ji. 

Anot K.Mališauskienės, renkantis sceninį drabužį svarbu sekti mados ir stiliaus naujienas. „Svarbu „neužsilikti“ kažkur ir nekopijuoti to, kaip buvo apsirengusios kitos. Renkantis sceninį drabužį reikia pasižiūrėti plačiau, atsižvelgti į tai, kas vyksta Europoje, ir žvelgti į priekį. Nėra konkrečių taisyklių. Tai – tik linkėjimas nepasilikti tam laikotarpyje, kur vyrauja blizgučiai ir krūtinė. Yra šiuolaikiškesnių sprendimų“, – pataria. 

Rengdama scenos deivę K.Mališauskienė visada stengiasi pabrėžti jos išvaizdos privalumus. Sako, kai pabrėži juos, trūkumų nieks ir nepastebi. „Man visada norisi, kad žmonės išsivaduotų iš savo kompleksų“, – atskleidžia. 

Kalbėdama apie popscenoje vyraujantį nuogumą ji tikina pasigendanti harmonijos. „Aišku, į „supakuotą“ žmogų niekam nesinori žiūrėti, bet seksualumas nebūtinai reiškia išsirengimą. Atrodyti seksualiai apsirengus yra sudėtinga, o nusirengti siekiant žvilgsnių – labai lengvas, tik nelabai geras kelias. Būna, kad žmonės dėl to vėliau ir problemų turi. Manau, tai – neapgalvotas žingsnis“, – svarsto ji. 

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Kristina Mališauskienė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Kristina Mališauskienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius