-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„LTV World“ programos gali nebelikti

Vasario 9 dieną vykusiame posėdyje, svarstydama visuomeninio transliuotojo biudžeto optimizavimo galimybes, LRT taryba įpareigojo LRT administraciją pradėti derybas dėl „LTV World“ programos transliacijų palydovais nutraukimo nuo šių metų balandžio 1 dienos.

Tokį sprendimą LRT taryba priėmė įvertinusi ribotas visuomeninio transliuotojo finansines galimybes, keletą kartų iš eilės sumažintą visuomeninio transliuotojo finansavimą bei ilgalaikio finansavimo garantijų nebuvimą.

Būtinybę rengti programą „LTV World“ bei transliuoti ją per dirbtinius Žemės palydovus apimant visą Vakarų, Vidurio, Šiaurės ir Rytų Europos teritoriją bei Šiaurės Ameriką numato Seimo patvirtinta Nacionalinių transliuotojų informacinės sklaidos per sienas skatinimo programa. Šiai programai įgyvendinti Vyriausybė dar 2008 metais patvirtino reikalingų priemonių planą. Jame nurodyta, kad vien tik „LTV World“ transliacijoms per palydovus lėšų poreikis kasmet sudaro apie 1,8 mln. litų. Dar vidutiniškai apie 2 mln. litų per metus kainuotų programos rengimas, jei būtų kuriamos specialios laidos užsienio kalbomis bei užtikrinamas programų titravimas užsienio kalbomis.

Vyriausybės patvirtiname priemonių plane numatyta, kad siekiant užtikrinti kokybiškos „LTV World“ programos kūrimą bei palydovines transliacijas, 2008-2012 metais lėšų poreikis šiam tikslui sudarytų beveik 19 mln. litų, iš kurių beveik 9 mln. litų kainuotų techninės transliacijos per palydovus. Tačiau nepaisant Vyriausybės patvirtinto priemonių plano, iki šiol neužtikrinamas ne tik „LTV World“ programos rengimo, bet net ir pačių palydovinių transliacijų finansavimas. 2009 metais šiam tikslui iš valstybės biudžeto lėšų nebuvo skirta visiškai, taip pat nė lito neskirta ir 2010 metais.

Galimybių rasti lėšų valstybės patvirtintos, tačiau finansuoti pamirštos programos vykdymui, kai jau trečiąkart iš eilės visuomeninio transliuotojo finansavimas drastiškai mažinamas neatsižvelgiant į jam nustatytų įpareigojimų apimtis, LRT tiesiog nebeturi.

Artimiausiuose posėdžiuose LRT taryba ketina svarstyti ir kitų LRT programų apimčių mažinimą ar net kai kurių programų visišką atsisakymą.

Lietuvos visuomeninio transliuotojo finansavimas yra mažiausias iš visų Europos Sąjungos transliuotojų. Valstybės vadovų bei atsakingų institucijų dėmesį į grėsmes, su kuriomis gali susidurti Lietuvos visuomeninis transliuotojas dėl mažinamo finansavimo, ne kartą yra atkreipusi dėmesį ne tik LRT administracija ir LRT taryba, bet ir tarptautinė Europos visuomeninius transliuotojus vienijanti Europos transliuotojų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius